Koekjes zonder eieren: enkele recepten!
Onze eetcultuur is sterk veranderd in de afgelopen decennia. Meer en meer mensen zijn allergisch voor bepaalde ingrediënten. Lactosevrije gerechten deden hun intrede alsook glutenvrije gerechten. Men hoeft niet altijd allergisch te zijn om bepaalde ingrediënten te schrappen. Sommige mensen kiezen voor een veganistische of vegetarische levensstijl uit ecologische of religieuze overwegingen. Deze veranderde eetcultuur is steeds merkbaarder of feestjes of koffiepartijtjes. Wanneer mensen dan bijvoorbeeld geen eieren eten, is het soms moeilijk om hen vers gebakken koekjes te geven. Althans, dat lijkt zo. Hoe bereid je heerlijke koekjes zonder eieren? En welke ingrediënten heb je nodig om deze koekjes te maken?
Welke mensen eten geen ei?
Misverstanden rond vegetariërs
Maar al te vaak heerst er verwarring over wat een vegetariër al dan niet eet. Heel wat mensen denken dat een vegetariër enkel vlees uit zijn menu schrapt. Dat is echter niet altijd zo. Het is wat afhankelijk welk type vegetariër men is. Zo heb je vegetariërs die zich laten inspireren door het gedachtegoed van het hindoeïsme waarbij men zegt dat een mens niets mag doden om zichzelf te voeden. Deze vegetariërs zullen dus ook geen vis of ei eten. Ei kan het begin van leven zijn. Aangezien men nooit weet of een ei al dan niet bevrucht is, zal men dit dus niet eten. Ze eten enkel groenten, fruit en producten waarin geen ei verwerkt is. In India is het zelfs zo dat op alle producten in de winkels heel duidelijk vermeld wordt of er ei in verwerkt is. Indien dit niet het geval is, staat er een groen bolletje op het product en is het veilig voor de vegetariër om het te eten.
Wat is het verschil tussen veganisten en vegetariërs?
Veganisten zijn mensen die geen dierlijke producten tot zich nemen. Ze eten dus uiteraard geen vlees, vis en ei maar ze zullen ook geen yoghurt, kaas of melk nuttigen. De vegetariërs die zich laten inspireren door het hindoeïsme eten echter wel yoghurt en kaas en drinken wel melk. Men hoeft namelijk het dier niet te doden om deze producten te bekomen.
Door het schrappen van alle dierlijke producten is het vaak een uitdaging om te koken voor veganisten. Vooral wanneer je zelf geen veganistische levensstijl hebt, lijkt het te beperkend. Dit is het echter niet. Er zijn tal van plantaardige vervangers om de functies van sommige ingrediënten over te nemen.
Eieren hebben hun functie in een beslag /
Bron: Congerdesign, PixabayWaarom gebruikt men ei in beslag?
Om te weten of ei noodzakelijk is in een recept, of indien men op zoekt wil gaan naar een vervanger, moet men eerst achterhalen waarom eieren in beslag verwerkt worden. Er zijn een viertal redenen waarom eieren gebruikt worden in gebak.
Eieren geven kleur!
Vaak ziet men staan in een recept dat men het gebak moet insmeren met eidooier. Dit is om ervoor te zorgen dat het een mooie goudbruine korst krijgt. Het gebruik van ei is in dit geval niet noodzakelijk. Indien men geen eidooier smeert op het gebak krijgt men eveneens een bruine korst maar iets minder donker. Bovendien verandert de eidooier niets aan de smaak van het gebak en kan men dus in dit geval het ei gewoon uit het recept halen.
Eiwit zorgt voor luchtigheid en vergroot het volume
In chocoladerecepten is het toevoegen van opgeklopt eiwit bijna een standaardregel. De reden hiervoor is dat chocolade in gebak nogal zwaar kan zijn en opgeklopt eiwit zorgt voor luchtigheid in een beslag. Het is zelfs zo dat eiwit in staat is om het volume van het beslag te vergroten tot 350 %. Eidooier vergroot ook het volume maar dan voor 200 %. Luchtigheid krijgen in een gebak is één van de grootste uitdagingen wanneer men op zoek moet naar een vervanger. Yoghurt kan wel enige luchtigheid creëren maar nooit in dezelfde mate als opgeklopt eiwit. Bovendien kan men dit vervangmiddel niet gebruiken voor veganisten.
Eieren zorgen voor binding
Binding in beslag kan men krijgen door eieren toe te voegen. Maar dit kan ook bekomen worden door enkele verrassende ingrediënten. Zo kan men de eieren in cake bijvoorbeeld ook vervangen door appelmoes, geplette banaan of yoghurt. Men zou denken dat deze ingrediënten de smaak zullen beïnvloeden maar dat is echter niet zo. Het is wel belangrijk om de juiste hoeveelheid van dit ingrediënt toe te passen.
Koekjes zonder eieren: Enkele recepten
Om aan te tonen dat het best makkelijk is om koekjes te maken zonder ei kan men onderstaande recepten even uitproberen. Deze recepten zijn ideaal om samen met kinderen aan de slag te gaan bij het maken van hun eigen koekjes. Het aantal koekjes is steeds verschillend per recept. Uiteraard kan men de ingrediënten aanpassen indien er meer of minder koekjes gewenst zijn.
Parkin - of gemberkoekjes
Ingrediënten voor ongeveer 20 koekjes
- 115g zelfrijzend bakmeel
- 115 g fijne havermout
- 1 tl gemalen gember
- ½ tl piment (= Jamaïca-peper)
- 3 el rietsuiker
- 85 g ongezouten boter
- 2 el golden syrup
- 1 el stroop
- Poedersuiker
Werkwijze:
- Meng het bakmeel, de havermout, gember, piment en de suiker in een grote kom en maak een kuiltje in het midden. Doe de stroop, de golden syrup en de stroop in een pan en verwarm het op een laag vuur tot alles gesmolten is. Wanneer alles gesmolten is, giet je het mengsel in het kuiltje bij de andere ingrediënten en roer je alles met een houten lepel door elkaar.
- Het deeg dat je verkrijgt is nu klaar om er balletjes van te maken. Bestuif je handen uiteraard eerst met bloem zodat het deeg niet blijft kleven aan je handen. Vorm met je handen kleine bolletjes (ongeveer 2cm breed) en leg die met enige tussenruimte op een ingevette bakplaat.
- Bak de koekjes op 180°C gedurende 15 minuten in een voorverwarmde oven.
- Wanneer dit gebeurd is, laat je de koekjes nog eventjes (2 minuten) afkoelen op de bakplaat en leg je ze daarna op een rooster om verder af te koelen.
- Je kan de koekjes bestuiven met poedersuiker maar dat hoeft niet.
- De koekjes moeten bewaard worden in een koekjestrommel en blijven tot 5 dagen heerlijk knapperig.
Heerlijke chocoladekoekjes zonder ei
Ben je echter gek op chocolade? Probeer alvast volgend recept even.
Ingrediënten voor ongeveer 30 stuks:
- 70 gram fondant chocolade
- 35 gram fijne suiker
- 220 gram ongezouten, koude boter
- 140 gram rietsuiker
- 250 gram bloem
- ½ tl vanille-essence
- 50 g witte chocolade of fondant chocolade
Werkwijze voor deze chocoladekoekjes:
- Hak de 70 gram fondant chocolade in stukjes. Meng daarna deze chocolade met de fijne suiker en mix het geheel met je keukenrobot tot je een zanderig geheel bekomt.
- Voeg nu de koude boter (die snij je best in blokjes zodat dit beter mengt), de rietsuiker, de bloem en het vanille-extract toe. Mix dit nu samen met het zanderig geheel tot je het deeg bekomt.
- Rol nu ongeveer 30 bolletjes van het deeg dat je verkreeg. Vergeet je handen niet te bestuiven met wat bloem om het kleven tegen te gaan. Leg de balletjes op een ingevette bakplaat en laat wat ruimte tussen de balletjes. Zo voorkom je dat er verschillende koekjes tijdens het bakken aaneen kleven.
- Bak de koekjes 10-15 minuten op 180°C in een voorverwarmde oven. Wanneer de randen bruin beginnen worden en ze net stevig genoeg aanvoelen, haal je de koekjes uit de oven. Laat ze nog enkele minuten afkoelen op de bakplaat. Na 5 minuten leg je ze dan op een rooster om verder af te koelen.
- Ondertussen smelt je de witte of fondant chocolade. Doe dit door een pot water te koken en dan de chocolade in een steelpan te leggen. De steelpan uiteraard in de pot warm water zetten en langzaam met een houten lepel in de steelpan blijven roeren tot alle chocolade gesmolten is. Nadat de chocolade gesmolten is, kan je dit gebruiken om de koekjes te versieren.
Deze koekjes bewaren ongeveer 4 dagen in een afgesloten koekjestrommel.
Heerlijke haverkoekjes
Ingrediënten voor 25 stuks
- 200 g havervlokken (havermout)
- 125 g bloem
- 180 g gedroogd kokos
- 350 g fijne kristalsuiker
- 250 g ongezouten boter
- 4 el golden syrup of honing
- 1 tl natriumbicarbonaat
- 2 el kokend water
- boter om bakplaat in te vetten
Werkwijze
- Bij het maken van deze koekjes moeten een aantal zaken voorbereid worden. Smelt de ongezouten boter en giet er al roerend de honing of golden syrup erbij. Dit vloeibaar geheel haalt men vervolgens van het vuur zodat het wat kan afkoelen. Meng de natriumbicarbonaat en 2 eetlepels kokend water in een kopje en giet dit vervolgens bij het vloeibare mengsel dat je reeds verkreeg zodat dit alles straks kan vermengd worden met de overige ingrediënten waardoor je een deeg zal verkrijgen. Verwarm eveneens de oven op 160 graden om vervolgens twee bakplaten in te vetten.
- Meng de havervlokken, bloem, kokos en suiker in een grote kom. Giet er nu het de gesmolten boter en honing bij die men eerder heeft gemaakt tijdens de voorbereiding. Meng het geheel heel goed.
- Rol vervolgens met behulp van twee eetlepels het mengels tot 25 balletjes van gelijke grootte. Leg elk balletje op 5 cm afstand van de andere balletjes op de ingevette bakplaten. Druk de balletjes vervolgens plat met behulp van een vork. Zet telkens slechts één bakplaat in de over gedurende 20 minuten. De koekjes moeten goudbruin en knapperig zijn.
Jamkoekjes om je vingers bij af te likken
Ingrediënten voor 32 stuks
- 80 g ongezouten boter
- 80 g fijne kristalsuiker
- 2 el melk
- 1/2 tl vanille-extract
- 125 g zelfrijzend bakmeel
- 40 custardpoeder
- 2 el aardbeienjam (of jam naar keuze)
Werkwijze
- Ook bij het maken van deze koekjes moet men wat voorbereidend werk doen. Verwarm de oven op 180 graden en leg bakpapier op twee bakplaten.
- Klop de ongezouten boter en de suiker tot een licht en romig mengsel. Smelt de boter niet om dit te doen. Gebruik wel een mixer om een licht mengsel te bekomen. Vervolgens moet men het vanille-extract en de melk bij dit mengsel gieten. Het is heel belangrijk om dit alles goed te kloppen.
- Zeef hierna het meel en het custardpoeder bij het botermengsel en men alles tot een zacht geheel.
- Rol met behulp van 2 theelepels 32 balletjes en leg die op de bakplaten. Druk vervolgens met je duim een kuiltje in elk balletje. Vul het verkregen kuiltje met 1/4 theelepel jam.
- Bak de koekjes gedurende 15 minuten en laat ze vervolgens afkoelen op een rooster.