Hoe bak ik de lekkerste patat? 10 tips voor hemelse porties
Al sinds kinds af aan eten Nederlanders patat: bij de patatboer op de hoek, bij de lokale fastfoodketen en vroeger bij oma aan tafel. Maar hoe bak je nu de lekkerste patat? Volg de tips en geniet van een hemels portie patat.
Koop een goede aardappel
Zorg ervoor dat je een goede en kruimelige aardappel koopt. De aardappel wordt lekkerder als je het een tijdje (het liefst droog en donker, bijvoorbeeld in de kelder) laat liggen. Wanneer de uitlopers erop verschijnen, hebben ze voldoende smaak gekregen en zijn ze klaar voor de frituur. Snijd de uitlopers er ruimschoots af (daar zit de natuurlijke gifstof solanine) en schil ze.
Snij met de hand
Gebruik geen makkelijke schilmachines of wat voor snijgereedschap dan ook, behalve een mes. Voor het schillen, kun je een dunschiller gebruiken en voor het snijden gebruik je een mes. Dit hoeft geen speciaal mes te zijn, als je er maar goed me overweg kunt.
Snij in dikke en grove stukken
Het kan zijn dat je meer houdt van Franse frietjes dan van Belgische patatten. Echter, echte patat is grof en dik gesneden. Dit betekent dat de patat ook enigszins verschillende lengtes en diktes heeft. Dit is om de eetbelevenis te bevorderen: achter elk frietje schuilt een nieuwe ervaring. Laat het snijden van patat in de perfecte lengte en dikte maar over aan de sterrenrestaurants; in de eigen keuken is geen enkel patatje tweeling!
Was de patat niet
Als je de patat wast, dan spoel je het zetmeel eraf. Hierdoor gaat smaak en structuur verloren; spoel de patat daarom nooit af.
Bak altijd in schoon frituurvet
Niet alleen voor de smaak, maar ook voor de gezondheid moet je altijd bakken in schoon frituurvet. Vervang het vet dan ook minimaal na elke tien keer frituren en bij voorkeur na vijf keer frituren. Kijk ook altijd of het vet (als het verwarmd is) helder is en niet te sterk ruikt (ga ook nooit naar een friettent die je van een afstand ruikt). Gebruik bij voorkeur ook vloeibaar vet in plaats van vast vet. In vast vet zit immers meer verzadigde vetten en transvetzuren en is daarmee slecht voor je cholesterolgehalte en ongezonder.
Bak de patat ongeveer 5 minuten op 160 graden Celsius en daarna ongeveer 5 minuten op 180 graden Celsius
Verwarm het frituurvet voor. Wanneer het vet op de goede temperatuur is (160 graden Celsius), bak je de patat voor. Voordat de patat begint te verkleuren haal je het mandje uit het frituurvet.
Haal het mandje halverwege uit het frituurvet
Na zo'n 5 minuten frituren en voordat de patat begint te verkleuren, haal je het mandje uit het vet. Laat de patat afkoelen. Het lekkerste is om dit te doen op een stukje keukenpapier, zodat het vet geabsorbeerd wordt. Als de patat afgekoeld is, bak je het voor de tweede keer voor ongeveer 5 minuten op 180 graden Celsius totdat het een goudbruine kleur heeft. Afhankelijk van de dikte en grootte van de patat kan het zijn dat je de patat iets korter of langer moet frituren (hiermee kun je experimenteren).
Dep met papier
Laat de patat uitlekken op een stukje keukenpapier en dep het een beetje (niet teveel). Dit zorgt ervoor dat het vet geabsorbeerd wordt en dat het krokante mondgevoel van de patat tot zijn recht komt.
Gebruik grof zeezout
Als je zout wilt gebruiken, gebruik dan grof zeezout en niet standaard keukenzout. Het grove zout past perfect bij de grove patat en heeft een robuuste smaak en mondgevoel. Gebruik ook nooit teveel zout, want dan gaat de smaak van de patat verloren.
Maak zelf de mayonaise
Als je wilt genieten van je met bloed, zweet en tranen zelfgemaakte patat, dan is deze alleen compleet met zelfgemaakte mayonaise.