Recepten van Oma, vlierbloesemsap en chutney

Recepten van Oma, vlierbloesemsap en chutney Oma had veel recepten voor het bestrijden van lichte griepjes, verkoudheidjes, beetje buikgriep, voel me niet zo lekker dagjes. De meeste zijn in de geschiedenis verdwenen en dat is maar goed ook. Was niet zo vaak ziek als kind, misschien was oma wel heel slim. Maar zo af en toe vinden we een juweeltje. Vlierbloesemsap, daar zouden we allemaal mee op moeten groeien! De tomatenchutney van oma hoort ergens in een eregalerij. Daarom, ter herinnering aan een slimme oma, de recepten.

Inhoud


Vlierbloesemsap

Vlierbloesemsap is helemaal geweldig al ziet het er een beetje groezelig uit in de trekfase. We maken het niet, wel een vlier in de buurt maar niet op eigen grond. (Geen idee dus wat voor enge dingen ze er op spuiten) Zonder oma is het niet zo leuk. We kregen het veel, zomers tegen de dorst. Volgens oma hielp het ook tegen verkoudheid. Dus, heb je een geheel (zeker weten) onbespoten vlier in de buurt, probeer dit dan eens:

Ingrediënten:
  • 20 grote of 40 kleine vlierbesbloesems
  • 2 citroenen
  • 80 gram citroenzuur
  • 1 ½ kg. witte suiker

De bloesem goed afspoelen. De citroenen wassen en in kleine stukjes snijden en door de bloesem doen. Daarbij doe je de witte suiker en het citroenzuur. Op deze massa giet je 2 liter gekookt heet water, 5 dagen laten staan, zo af en toe omroeren. Na 5 dagen de massa zeven door een theedoek. Bewaren in flessen.

En ook hier zijn we verslaafd aan geweest:

Chutney van oma met groene tomaten

Vooraf, groene tomaten, geen rode dat werkt niet. Op zoek naar onrijpe tomaten en doe jezelf een plezier neem gelijk een mega-hoeveelheid af. We hebben ooit zelf een klein tomatenkasje gemaakt achter het huis omdat we onvoldoende groene tomaten konden krijgen. In tomaten zitten veel vitaminen (oma weer), maar ……ik heb wel eens gelezen dat dit niet geldt voor de groene.

Ingrediënten:
  • 1 kilo groene tomaten
  • 2 groene paprika
  • 2 grote uien
  • 1 pond witte basterdsuiker
  • 3 deciliter azijn
  • 1 theelepel cayennepeper
  • mespunt zout

De groente schoonmaken en in flinke stukken snijden. (De tomaten niet ontvellen!) Alle ingrediënten in een grote pan op een laag vuur ongeveer 2 uur koken. Het ruikt niet echt fijn, ramen open zetten en de afzuiging voluit. Laat het een beetje afkoelen, verdeel de massa over enkele potten met schroefdeksel. Vul de potten tot de rand, deksel erop en omkeren. De potten zo ongeveer 2 dagen laten staan.

Waar eet je het bij: Op en bij alles, vlees, aardappelen, bij kaas, op brood. Het is geen pastasaus! Je kunt het onmiddellijk eten maar nog beter is het om een maandje te wachten.
© 2009 - 2024 Caro-lina, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lekkere Indiase chutneysLekkere Indiase chutneysGeen enkel Indiaas gerecht is compleet zonder wat hete chutney. Er zijn dan ook veel verschillende chutneys. Sommige chu…
Indiaas (bij)gerechten: Indiase chutney en citroen atjarIndiaas (bij)gerechten: Indiase chutney en citroen atjarChutney is een Indiase smaakmaker die goed te combineren is met bij voorbeeld bonda's - gekruide balletjes van geprakte…
Chutney, een Indiase smaakmakerChutney is een smaakmaker die zijn oorsprong vind in India. Lekker bij vlees, vis, wild en gevogelte maar ook op een san…
Groene tomaten laten rijpen: samen met appels of banaanGroene tomaten laten rijpen: samen met appels of banaanIn de late zomer en herfst dragen tomatenplanten vaak nog veel groene vruchten. Als de temperaturen dalen en de zon het…

Chocoladetaart maken voor dummiesChocoladetaart maken voor dummiesBen je een dummy in het maken van taarten, dan is deze taart misschien wel de oplossing voor jou. Er komt geen oven aan…
Sri Lankaanse curry, specerijenthee en linzen met spinazieDe Sri Lankaanse keuken maakt veel gebruik van kruiden en specerijen. Vreemd is dat niet, het land is vanzelfsprekend ri…
Bronnen en referenties
Reactie

Helene Viveen, 27-05-2014
Al drie jaar maak ik vlierbloesemsap volgens dit recept. Ik doe er wel minder suiker bij. Ik vind het een geweldig recept! Echter vanmorgen bleek één lading helemaal geschift te zijn. Ik opende een fles en ontmoette een explosie van vlierbloesemsap in mijn kamer! Inmiddels opgeruimd, maar wat kan zoal de oorzaak van schifting zijn? Ik heb geen idee! Reactie infoteur, 27-05-2014
Eigenlijk kunnen er twee dingen zijn gebeurd, de fles was miss niet voldoende schoon of heeft net iets te lang open gestaan.

Caro-lina (185 artikelen)
Laatste update: 20-12-2017
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.