InfoNu.nl > Eten en Drinken > Recepten > Simpel koekjes recept

Simpel koekjes recept

In twintig minuten simpele, maar lekkere koekjes op tafel? Dat kan met dit koekjes recept. De benodigde ingrediënten heeft iedereen in huis. Gebruik de handige variatietip en u tovert dezelfde koekjes op tafel die net even anders smaken...

Ingrediënten

  • 125 gram margarine
  • 125 gram witte suiker
  • 200 gram (tarwe)bloem
  • 1 pakje vanillesuiker
  • 1 theelepel bakpoeder

In plaats van 200 gram (tarwe)bloem en 1 theelepel bakpoeder kan ook 200 gram zelfrijzend bakmeel worden gebruikt.

Gebruik eens 125 gram witte of bruine bastaardsuiker in plaats van 125 gram witte suiker. Dan smaken de koekjes net iets anders, heel lekker.

Overige benodigdheden

  • Bakpapier
  • Mixer met deeghaken (niet noodzakelijk)

Bereiding

Laat de margarine in een steelpannetje even bruin worden (totdat alles in gesmolten). Zet het pannetje dan van het vuur af en laat de boter een beetje afkoelen.

Deegballetjes
Deegballetjes
Verwarm vervolgens de oven voor op 200 graden (elektrische oven).

Nu kunnen alle ingrediënten bij elkaar in een kom gedaan worden.
Kneed alles met de hand of een mixer met deeghaken goed door elkaar.
Vorm dan kleine balletjes van het deeg (zie foto). De balletjes moeten ongeveer 1,5 à 2 centimeter doorsnede zijn.

Plaats de deegballetje op een bakplaat met bakpapier. Het is niet nodig om de balletjes plat te drukken, omdat de koekjes vanzelf plat worden in de oven. Bak de koekjes in 10 minuten gaar (totdat de randjes net bruin beginnen te worden). Niet langer, anders worden ze te hard als ze zijn afgekoeld.

Tip: knapkoekjes recept

Smakelijk!
© 2008 - 2014 Leplat, gepubliceerd in Recepten (Eten en Drinken) op . Het auteursrecht van dit artikel en antwoorden op reacties ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Knapkoekjes receptKnapkoekjes receptBak zelf in een handomdraai heerlijke knapkoekjes met dit recept. Ook leuk om samen met de kinderen te bakken. Of verras…
Chocolate chip cookies, origineel amerikaans recept!Chocolate chip cookies, origineel amerikaans recept!Iedereen kent ze inmiddels wel, de Amerikaanse chocolate chip cookies. In iedere supermarkt verkrijgbaar, maar niets is…
Recept voor eierkoekenDit recept bevat de juiste ingredienten voor het bakken van eierkoeken en het is niet moeilijk. Met dit recept maakt ied…
Zelf koekjes maken, snel en simpelMet dit recept kunt u snel met standaard ingrediënten, die iedereen in huis heeft, heel simpel de lekkerste koekjes make…
Zelfgemaakte kleurrijke koekjesZelfgemaakte kleurrijke koekjesVan deze vrolijke zakjes wordt toch iedereen blij? Soms heb je niet veel tijd en kun je met onderstaande mixzakjes op ee…

Reageer op het artikel "Simpel koekjes recept"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Reacties

Sabrina, 27-09-2014 15:36 #51
Ik vond ze een beetje te normaal.
Dus de volgende keer gebruik ik nog wat lekkere ingrediënten.
Groet,

Sabrina

Julia, 30-12-2013 15:26 #50
Ik heb precies gedaan wat er in het recept stond en ze zijn over het algemeen goed gelukt, ze zijn wel een beetje kruimelig maar dat neem ik voor lief. Fijn dat de ingrediënten zo makkelijk zijn. Ik had alles nog in huis en hoefde dus niet extra naar de winkel. erg lekker voor de rest!
liefs, Julia

Anna, 17-03-2013 13:39 #49
De koekjes waren erg lekker! ze waren inderdaad nog een beetje kruimelig dus deden we er 1 ei doorheen en toen werd het wel erg lekker!

Lisette, 25-02-2013 11:35 #48
Het is ons (mij en mijn zoontje) zo goed bevallen, dat ik ze nu voor de tweede keer ga maken! Bedankt voor het recept. Ik heb vele receptjes geprobeerd voor zandkoekjes en dit is toch echt de beste, tenminste dat is mijn mening.

Joel, 30-01-2013 15:54 #47
Lekker maar ik heb er een beetje hagelslag bij gedaan.

Boe, 04-01-2013 15:56 #46
Het resultaat was super lekker, Smul, smul, smul.

Anneke, 20-12-2012 13:07 #45
Kan je ook andere vormpjes maken dan gewoon platte koekjes?

Romee (17), 14-12-2012 12:45 #44
Heb ze net gemaakt. Nu aan het afkoelen, ben benieuwd naar het resultaat :)

Sander, 28-11-2012 13:55 #43
Ik heb ze net gemaakt, precies volgens recept en het bleef kruimelig heb er heel klein beetje water bij gedaan en het was super te kneden!

Nu nog bakken en smullen maar :D

Astrid Dubru, 09-10-2012 17:37 #42
Heerlijke koekjes gebakken. Ipv 125 gr boter heb ik ongeveer 175 gr boter gebruikt. Verder bruine basterdsuiker en 200 gr zelfrijzend bakmeel. Ik heb er ook een beetje kokos door gedaan. Een beetje langer dan 10 minuten in de oven (bij mij op 180°C) en we vinden ze super lekker. Het deeg was heel soepel en de bolletjes waren bijna gelijk plat in de oven. Voor herhaling vatbaar.

Tilly, 08-10-2012 14:45 #41
Simpel koekjes recept trekt helemaal op niets! Wat een teleurstelling de eerste keer dat ik met mijn kleinzoon van 3 iets bak! We hebben exact genomen wat er op het recept stond en het bleef een kruimelig geheel waarvan geen balletjes kon gemaakt worden. Na lang kneden en de warmte van mijn handen toch nog iets van kunnen knijpen dat aan elkaar bleef plakken maar het smolt niet weg als een plat koekje in de oven, het bleven balletjes na de 10 minuten. Dan maar wat platgedrukt maar dan vielen ze in gruizelemnten van elkaar! Als jullie recepten plaatsen probeer ze dan eerst eens uit of ze kloppen.

Maaike Bakker, 29-06-2012 17:12 #40
Ik heb deze koekjes samen met mijn neefje. En ze zijn erg goed geluk maar een beetje hard. We hebben er iets meer zelfrijzendbakmeel doorgedaan. daardoor werd het deeg wat steviger. En kon mijn neefje er leuk vormpjes van maken

Groetjes Maaike (12) en Tygo (8)

Anna, 29-06-2012 15:29 #39
Ik heb de koekjes net gemaakt. Exact volgens het recept! De smaak is voortreffelijk alleen blijven het balletjes. Van binnen zijn ze nog niet helemaal gaar. Helaas.

Muharhar, 24-05-2012 14:26 #38
Beetje late reactie op dit artikel, maar wou even zeggen dat het lekkere koekjes zijn inderdaad! Ik vond het alleen moeilijk om een bastaard te vinden, drogen en vermalen tot bastaardsuiker. :)

Ruth, 09-05-2012 16:46 #37
Hallo!
Ik ben Ruth en ik deed mee aan de koekjesbakwedstrijd op school.
Dus we hadden dit recept gebruikt. Wij hebben er nog een eitje en een beetje kaneel er doorheen gedaan. en een eetlepel water. Zo werd dit nog lekkerder. Toen de koekjes klaarwaren, hadden we zelf glazuur gemaakt, en lekkere versiersels erop gedaan.

Ruth, 9 jaar.

Annika, 20-04-2012 15:18 #36
Lijkt me een heel erg leuk en simpel baisrecept om verder op te bouwen met andere ingrediënten. Maar wij hebben thuis een heteluchtoven, en geen elektrische. Hoe heet en lang moeten de koekjes dan in de over? Alvast bedankt! Annika

Lynette, 10-04-2012 14:00 #35
Een vraag; Hoeveel koekjes bak ik vanuit dit recept ongeveer?

Maruschka, 08-04-2012 15:52 #34
Dank voor dit recept! Heb de koekjes net gemaakt met zelfrijzend bakmeel en wat kaneelpoeder. Heb er inderdaad ook wat water bijgedaan. Ze zijn heerlijk en een top basisreceptje!

Renate, 06-03-2012 11:22 #33
Ik heb dit recept gisteren gebruikt samen met een vriendin. Wij hadden ook een te kruimelig deeg, dus hebben we er meer boter bij gedaan. Ook hebben we tarwezetmeel gebruikt en het bakpoeder gewoon weggelaten. Ze zijn toch heel lekker geworden en mooi ingezakt. Het zijn nu net heuveltjes. Ik heb ze in een koekblik gedaan en we gaan ze morgen uitdelen in de klas.

Herman, 10-01-2012 09:31 #32
Dit recept is echt top! ik had de 1e 2 uur vrij van school en het is me in die tijd gelukt om superveel lekkere koekjes te maken. Alleen de volgende keer iets meer boter :)

Trenke, 07-01-2012 16:31 #31
Wij hebben de koekjes vanmiddag gemaakt. Wij hebben eigenlijk nog nooit koekjes gemaakt, maar wel vaker appelkruimeltaart en ik wil eens wat vaker dingen gaan bakken met de kinderen. Ook ik heb een heel klein beetje water door het deeg gedaan. De koekjes werden bij ons wel plat, de ene iets platter dan de andere. Ik heb ze net iets langer dan tien minuten in de oven gehad, waardoor ze wel wat hard zijn, maar ze zijn erg lekker. Smaken een beetje als spritsen maar dan verser. :-)

Miloe, 03-01-2012 15:51 #30
Wat een fantastisch recept. Heb de koekjes nu al een aantal keren gemaakt, telkens andere variaties. zo zijn ze erg lekker met rozijnen, kaneel, chocolate-chips of rietsuiker in plaats van gewone suiker. Hmm! Ik blijf dit recept gebruiken!

Erica, 29-12-2011 15:40 #29
Grappig, ik had deze koekjes al een poos in m'n favorieten staan en vandaag was de dag om ze nog een keer te maken samen met mijn kinderen van 5 en 3. Die 2 keren is het deeg idd te droog, ik heb dat zelf opgelost door wat water toe te voegen. Verder smaken ze prima en zijn ze makkelijk te maken. Wij steken er vormpjes uit.

Heidi, 23-12-2011 20:18 #28
Had ineens zin in koekjes voor vanavond. heb het gemaakt en het recept is heerlijk, alleen raad ik jullie wel aan om 175 gram margarine te gebruiken in plaats van 125g. want bij mij was het deeg heel droog en korrelig toen ik er balletjes van moest maken! maar verder is het een heerlijk simpel snel koekjes gerecht!
een echte aanrader

Evita, 19-12-2011 00:38 #27
Had ook ineens zin in koekjes, heb ik wel vaker rond de gekste tijden! ze staan nu al een half uurtje aftekoelen en heb net chocoglazuur erover gegoten. Het moeilijkste is altijd wachten tot ze goed zijn haha en trouwens ze zijn best lekker als ze half afgekoeld zijn alleen beetje raar omdat ze nog niet hard zijn(heb wel lichtbruine basterdsuiker gebruikt en een beetje kaneel). Maar ik vraag me af hoe het eind resultaat eruit ziet? Ik lees hieronder dat de bolletjes niet ingezakt zijn en bij de andere een plas is geworden. Mijne zijn maar een heel klein beetje ingezakt en ben eigenlijk af wat nou precies de bedoeling ervan is, ook al zijn ze volgens mij om te smullen.

Barry, 10-12-2011 14:23 #26
Een dikke 10 voor dit recept, eerlijk gezecht snap ik niet de reactie van mensen die zeggen dat het te lang duurt of dat de koekjes dit of dat, ik heb alles precies gedaan als aangegeven en ze zijn perfect en heel erg lekker later heb ik de tip opgevold om ze met een beetje kaneel te maken en ook die waren heerlijk nu ben ik ze aan het proberen met cacau, kijken hoe die worden, nogmaals leuk om met kinderen te maken want je hoeft niet de hele keuken over hoop te gooien en snel en lekker… een dikke 10

Suzyq, 06-06-2011 23:12 #25
Opeens kreeg ik de behoefte om koekjes te bakken, maar het mocht niet te lang duren aangezien het al wat later is:P Voor koekjes die snel klaar zijn met weinig ingrediënten zijn ze echt perfect! Ik heb wat extra vanillesuiker toegevoegd en kaneelpoeder wat echt een aanrader is! Dit recept is een goede basis om een beetje mee te experimenteren.

Koekjesredactie, 28-05-2011 18:39 #24
Het is heel makkelijk en de benodigheden hebben wij best vaak thuis. Toch moet ik zeggen dat het snel is en ook goed geschikt is voor kinderen boven de 6 a 7 jaar. De koekjes zijn best lekker en toch wel wat wij wouden als wij bedoelde ik lust een koekje. Bij het 10 min. bakken denken mensen toch soms dat het maar 10 min. duurt maar als je nog veel dingen moet zoeken en je de boter en alles bij elkaar teld ben je eigelijk in 50 a 40 minuten pas klaar maar als je het deeg proeft en de koekjes is het een 8.25 waard het team bedankt jullue voor het luisteren smaakelijk!

Wynanke, 09-04-2011 20:29 #23
Was verbaasd over het deeg aangezien het erg plakkerig bleef en inderdaad niet wilde rollen. Ik heb uiteindelijk stukje bij stukje het op de plaat gelegd.

De smaak was erg goed maar ze zijn inderdaad wat kruimelig en droog! Het voelt eerst alsof je een hap suiker neemt (qua structuur) maar later zijn ze toch erg verslavend! Lekker en snel klaar!

Shorty, 30-03-2011 22:28 #22
Ik heb deze koekjes recept gebruikt en de koekjes heb ik niet bol gemaakt maar een beetje plat en ze zijn goed uitgekomen en zouden heerlijk smaken als ik niet een heel pak bakpoeder had gedaan ipv een theelepel. Maar ga het vandaag nog een keer bakken laat jullie het wel weten.

Kim En Fenne, 20-03-2011 15:43 #21
Ze zeiden dat de bolletjes plat zouden worden dat was niet het geval, daardoor zijn ze heel hard geworden en valt het een beetje tegen we hebben er maar hagelslag overheen gedaan

Loes,iris,maud, 13-03-2011 15:08 #20
Het blijft erg kruimelig en droog misschien moet je er een ei bij doen xD

Milou En Kya, 29-01-2011 18:16 #19
Wij hebben het meel gekocht voor 0.45 cent. misschien iets te goedkoop voor deze koekjes. Voor de rest vonden we ze ook erg kruimelig en droog. Moet je eens proberen om ze te eten als ze nog niet klaar zijn, smaakt heel erg naar boter xd. :-p we zijn nu aan het wacht op de koekjes, en ze moeten nog 2 minuten. maar ze zijn nog steeds hetzelfde als voor dat ze de oven in gingen. ik hoop dat onze bolle boter koekjes lekker zijn =D…

… koekjes zijn klaas, zijn nu glazuur aan het maken. want anders smaken ze te veel naar boter. was niet heel erg gemakkelijk om te doen, dus geen aanrader. sorry mensen, wij zijn er denk ik meer dan een uur mee bezig geweest. dus als je weinig tijd hebt, koop gewoon en pak koekjes ;) en daarbij is de titel 'simpel koekjes recept' ongeschikt voor dit ingewikkelde recept. Dus veel plezier ermee!

Lisa, 25-12-2010 13:50 #18
Ik heb hier ooit een ander recept op gelezen, het was geweldig maar ik vind het niet terug, kunt u me helpen? Het was heel simpel, ook koekjes. Je moest het één uur in de koelkast leggen, en dan kon je ze zelf maken, booletjes of figuurtjes, heel leuk. Ik zou het graag nog eens maken, kent iemand het receprt of kan iemand hey me geven, stuuur me da, een reactie of mailtje. dankjewel! Lisa

Céline, 09-10-2010 15:23 #17
Dit zijn echt heerlijke koekjes!

groetjes céline

Hobby Kok, 28-09-2010 20:20 #16
Tip!
Voeg er een flinke scheut Olie en een half eitje aan toe en een uiteraard een snufje zout
voor de perfecte koekjes ;) Ik heb lekker 2 zakjes vanille-suiker gebruikt mmmm nog lekkerder,
Heerlijke koekjes, smakelijk.

Julia, 08-07-2010 13:08 #15
Ik heb ze net gemaakt maar ze blijven heel wit en zacht hoort dat?

Marianne, 06-04-2010 13:32 #14
Prima koekjes, ik heb roomboter gebruikt en dat ging prima maar je moet wel goed doorkneden, door de warmte van je handen word het een prima deeg. Ik heb een beetje gevarieerd met kokos, chocolade stukjes en amandelschaafsel er door.
Veel bakplezier, groetjes Marianne.

Miranda, 14-03-2010 12:14 #13
Inderdaad er zit te weinig boter in dus ik heb er 50 gram bij gedaan.De koekjes zitten nu in de oven.Zal mij benieuwen.Ik heb in plaats van bastersuiker vanile suiker gedaan.En een walnootje op de koekjes gelegt.

Groetjes Miranda

Nora, 01-03-2010 15:29 #12
Ja ze waren mega lekker en zo vlug klaar, iedereen was er tevreden over, maar ik kon ook geen balletjes draaien dus heb ik dan maar een ei of 2 bijgedaan, mss beetje veel volgende keer doe ik 1 of beetje water bij, toch bedankt

Liz, 23-02-2010 17:00 #11
Jummie, ik heb ze net gemaakt!

Jantien, 26-07-2009 19:47 #10
Ik heb de koekjes al eerder proberen te maken, en toen was het deeg erg droog, weet een van jullie misschien hoe dat komt?

Bmk, 01-05-2009 15:35 #9
We hadden alles verdubbeld en er ook een eitje bij gedaan, waren wel lekker :D

Tom, 22-03-2009 16:52 #8
Leuke koekkies, inderdaad 75 gram boter erbij voordat het lekker soepel wordt. Een beetje cacaopoeder door een deel van het deeg om mooie kleuren te combineren in combinatie met verzonnen vormen zoals huisje, maan, enz enz. Gewoon deeg plat drukken in vorm snijden, hartstikke leuk!

Jarlien, 14-11-2008 16:43 #7
Tip: Doe er een (half) eitje bij. En ronde, platte vormpjes zijn ook handig zo als je de koekjes wil gaan "vormen". Dan lukken de koekjes prima. Gebruikt als accesoire voor Domino Day-feestje =D
Ik weet het. We zijn nerds.

Anne, 02-10-2008 15:35 #6
Naja de koekjes zijn niet echt gelukt bij mij. Het was veelste kruimelig. De balletjes die we draaiden vielen meteen weer uitmekaar! Sowieso de balletjes werden in de over nou niet echt platter. dus nu zitten we te wachten tot onze grote pepernoten afgekoeld zijn zodat we ze misschien nog kunnen eten. mits ze voordat we ze in onze mond doen niet al uit elkaar vallen en we een hoopje kruimels in onze hand hebben! En onze boter was gewoon lauw. dus ik weet niet wat we verkeerd hebben gedaan, maar het was geen succes! :P Reactie infoteur, 08-10-2008
Dag Anne,

Het deeg is inderdaad kruimelig als je alles begint te kneden. Ik kneed net zo lang tot alles een bal vormt. Het helpt als je je handen vochtig maakt! Ook voordat je een balletje gaat kneden. Altijd zachtjes en losjes kneden. Door de warmte van je handen, zouden de balletjes niet meer zo kruimelig mogen zijn.
Verder is het niet erg dat de boter nog lauw was.

Waren ze wel lekker toen ze uit de oven kwamen?

G's,
Leplat

Marjon, 14-09-2008 12:54 #5
Boter was inderdaad weinig, heb er nog ongeveer 100 gram bij gedaan. Leuk om te maken met kinderen, lekker simpel. Zitten nu in de over, dus ben benieuwd.

Robin, 26-08-2008 16:31 #4
Echt heerlijke koekjes zijn het geworden!
ik heb iets meer boter en geraspte cocos bij het deeg gedaan, heel lekker!
groetjes,
Robin

Amber Bruitzman, 19-08-2008 14:15 #3
125 gram boter is lang niet genoeg voor het recept. In ieder geval niet om balletjes te draaien. Want ze zijn te droog, ze vallen gelijk uit elkaar. Het is nu eerder een taartbodem dan koekjes deeg, misschien nog 50gram boter erbij? Reactie infoteur, 19-08-2008
Hallo Amber,

Zorg dat de 125 gr boter nog lauw is, voordat het met de rest van de ingredienten wordt gemixt. Kneed net zo lang tot het deeg één bal vormt. Tijdens het draaien van een balletje, het stukje deeg even zacht in de hand knijpen, zodat het warmer wordt. Dit werkt voor mij altijd. Ik durf niet te zeggen of 50 gr extra boter de juiste smaak geeft. Probeer het eens!

Succes ermee!

G's,
Leplat

Brahim, 23-07-2008 10:27 #2
Ze zijn zo lekker en zwe zijn makkelijk in een half uur had ik al alles klaar ik kan ze wel elke dag maken:-p:-)

Lisanne, 03-02-2008 18:37 #1
Goed idee! Ik heb vanavond niks te doen dus vul ik me avond hiermee :-) Reactie infoteur, 05-02-2008
Veel plezier en rol ze!
G's,
Leplat

Infoteur: Leplat
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Reacties: 51
Schrijf mee!