Cajun keuken - koken met cajun kruidenmengsels
De cajun keuken is een kruidige keuken. Het motto van de kok is: let niet op de calorieën, maar geniet van het eten. Dat is spekkie naar het bekkie van iedereen die van lekker eten houdt. De cajun keuken komt van de Cajuns in Amerika, een groep met een eigen taal, eigen muziek en ook een eigen kookwijze met kruiden die cajun kruiden worden genoemd. De keuken reisde in Europa de Cajun-festivals achterna en heeft ook in Nederland en België een grote schare aan fans. Overal waar cajunmuziek klinkt of waar zydeco gespeeld wordt, ruikt het naar cajun food.
Eten als de Cajuns uit de swamps
Cajun keuken uit Amerika
De Cajuns leven al eeuwen lang in Louisiana. Oorspronkelijk zijn het landverhuizers uit Frankrijk, vandaar dat het Cajun, de taal, op het Frans lijkt. De Cajuns vestigden zich in Canada en verhuisden na een conflict met protestante Engelsen naar het zuiden. Ze kwamen in de
swamps van de Mississippi terecht en ontmoetten creolen en inheemse indianen. Uit de smeltkroes ontstond de cajuncultuur, met eigen muziek, eigen taal en eigen keuken, vol van Franse erfenissen.
Cajun kruiden
De cajunkeuken staat bol van de kruidige en pikante gerechten. Je kunt vis naast vlees aantreffen in hetzelfde gerecht. Cajun combinaties zijn verrassend en de keuken is rijk van smaak. Ingrediënten wisselen enorm, omdat men kookt met wat voorhanden. De kok maakt daar een cajuncombinatie van. Nagerechten zijn vaak zoet.
“Let niet op de calorieën, maar geniet van het eten,” is een veelgehoord Cajun adagium. Tot de basis ingrediënten horen uien, groene paprika, bleekselderij, tomaten, knoflook, zwarte en witte peper en vooral cayenne peper. In Louisiana wordt naar eigen smaak een mix gemaakt van de pepers. Dit mengsel wordt als basis gebruikt bij het kruiden van de gerechten.
Koken met kruidenmengsel
Een cajunkruidenmengsel kun je zelf maken door verschillende kruiden samen in een kruidenpotje te bewaren om te gebruiken in de cajun keuken:
- 1 1/2 theelepel cayennepeper
- 1 el knoflookpoeder
- 1 el uienpoeder
- een beetje witte peper
- een beetje zwarte peper
- een snufje zout
- een beetje gedroogde tijm
- wat gedroogde oregano
Vis
Voor vis voeg je een mengsel van gedroogde oregano, basilicum, tijm, knoflookpoeder, zout, paprikapoeder samen met de mix van de pepersoorten.
Vlees
Voor vlees pak je uienpoeder, mosterdpoeder, tijm, knoflookpoeder, chilipoeder, zout en weer de eigen pepermix. Meng dit en maal het in een vijzel.
Bouillon
Bouillon en roux zijn de basis van de cajun keuken. De lekkerste bouillon wordt getrokken van vlees, botten, schalen, ui, knoflook en selderij. De roux maak je van arachideolie, 125 g bloem, 2 el gesnipperde ui, 2 el fijngesneden paprika, 2 el fijngesneden bleekselderij.
Cajun groente
Een mix van ui, groene paprika en bleekselderij is een groenteschotel die veelal deel uitmaakt van cajun gerechten.
Cajun Salade
De salade die gekoeld het lekkerst is:
- 2 komkommers (gesneden)
- 2 tomaten (gesneden)
- 1/2 ui (fijn gesneden)
- 1/2 kop azijn
- 1/3 theelepel zout
- 1/3 theelepel peper
- bieslook
- olie
Jambalaya
Creoolse Cajun voor 3-4 personen.
Ingrediënten
- 100 gr basmatirijst
- boter
- 200 gram hamblokjes
- 1 grote ui
- 2 teentjes knoflook
- 1/2 groene paprika
- 1/2 rode paprika
- 1 blik gepelde tomaten
- 400 ml vleesbouillon
- 1 fijn gemalen laurierblad
- beetje zwarte peper
- 1/2 blik ananasschijven
- 250 gr garnalen
- beetje tijm
- beetje chilipoeder
Bereidingswijze
Smelt de boter in een braadpan en voeg de blokjes ham, gesnipperde uien en de gesnipperde knoflook toe en bak dit tot het lichtbruin is. Voeg dan de vleesbouillon, gesneden paprika en gepelde tomaten toe. Doe de laurier, tijm, chilipoeder en zwarte peper erbij en breng het aan de kook. Voeg de rijst toe en dek de pan af en laat het koken tot de rijst gaar is. Niet vergeten om regelmatig even te roeren. Laat de ananas uitlekken en snij deze door de helft en bak de stukken goudbruin in een beetje boter. Voeg als laatste de garnalen toe aan de rijst. Dien de schotel op met de gebakken plakken ananas.
Bron: Zydeco at C Zydeco at Sea
De Jambalaya wordt door vele cajun- en zydecomuzikanten bezongen. Op Ameland stond het op het repertoire van
Zydeco Beach Party en op de speellijst van Zydeco Move. Van 2003 tot 2009 genoot men op het eiland van Zydeco at Sea, een festival met nationale en internationale cajun en zydeco artiesten. Sinds 2018 is het festival terug op het eiland.
Lees verder