Cajun keuken - koken met cajun kruidenmengsels

Cajun keuken - koken met cajun kruidenmengsels De cajun keuken is een kruidige keuken. Het motto van de kok is: let niet op de calorieën, maar geniet van het eten. Dat is spekkie naar het bekkie van iedereen die van lekker eten houdt. De cajun keuken komt van de Cajuns in Amerika, een groep met een eigen taal, eigen muziek en ook een eigen kookwijze met kruiden die cajun kruiden worden genoemd. De keuken reisde in Europa de Cajun-festivals achterna en heeft ook in Nederland en België een grote schare aan fans. Overal waar cajunmuziek klinkt of waar zydeco gespeeld wordt, ruikt het naar cajun food.

Eten als de Cajuns uit de swamps


Cajun keuken uit Amerika

De Cajuns leven al eeuwen lang in Louisiana. Oorspronkelijk zijn het landverhuizers uit Frankrijk, vandaar dat het Cajun, de taal, op het Frans lijkt. De Cajuns vestigden zich in Canada en verhuisden na een conflict met protestante Engelsen naar het zuiden. Ze kwamen in de swamps van de Mississippi terecht en ontmoetten creolen en inheemse indianen. Uit de smeltkroes ontstond de cajuncultuur, met eigen muziek, eigen taal en eigen keuken, vol van Franse erfenissen.

Cajun kruiden

De cajunkeuken staat bol van de kruidige en pikante gerechten. Je kunt vis naast vlees aantreffen in hetzelfde gerecht. Cajun combinaties zijn verrassend en de keuken is rijk van smaak. Ingrediënten wisselen enorm, omdat men kookt met wat voorhanden. De kok maakt daar een cajuncombinatie van. Nagerechten zijn vaak zoet. “Let niet op de calorieën, maar geniet van het eten,” is een veelgehoord Cajun adagium. Tot de basis ingrediënten horen uien, groene paprika, bleekselderij, tomaten, knoflook, zwarte en witte peper en vooral cayenne peper. In Louisiana wordt naar eigen smaak een mix gemaakt van de pepers. Dit mengsel wordt als basis gebruikt bij het kruiden van de gerechten.

Koken met kruidenmengsel

Een cajunkruidenmengsel kun je zelf maken door verschillende kruiden samen in een kruidenpotje te bewaren om te gebruiken in de cajun keuken:
  • 1 1/2 theelepel cayennepeper
  • 1 el knoflookpoeder
  • 1 el uienpoeder
  • een beetje witte peper
  • een beetje zwarte peper
  • een snufje zout
  • een beetje gedroogde tijm
  • wat gedroogde oregano

Vis

Voor vis voeg je een mengsel van gedroogde oregano, basilicum, tijm, knoflookpoeder, zout, paprikapoeder samen met de mix van de pepersoorten.

Vlees

Voor vlees pak je uienpoeder, mosterdpoeder, tijm, knoflookpoeder, chilipoeder, zout en weer de eigen pepermix. Meng dit en maal het in een vijzel.

Bouillon

Bouillon en roux zijn de basis van de cajun keuken. De lekkerste bouillon wordt getrokken van vlees, botten, schalen, ui, knoflook en selderij. De roux maak je van arachideolie, 125 g bloem, 2 el gesnipperde ui, 2 el fijngesneden paprika, 2 el fijngesneden bleekselderij.

Cajun groente

Een mix van ui, groene paprika en bleekselderij is een groenteschotel die veelal deel uitmaakt van cajun gerechten.

Cajun Salade

De salade die gekoeld het lekkerst is:
  • 2 komkommers (gesneden)
  • 2 tomaten (gesneden)
  • 1/2 ui (fijn gesneden)
  • 1/2 kop azijn
  • 1/3 theelepel zout
  • 1/3 theelepel peper
  • bieslook
  • olie

Jambalaya / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)Jambalaya / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)

Jambalaya

Creoolse Cajun voor 3-4 personen.

Ingrediënten

  • 100 gr basmatirijst
  • boter
  • 200 gram hamblokjes
  • 1 grote ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1/2 groene paprika
  • 1/2 rode paprika
  • 1 blik gepelde tomaten
  • 400 ml vleesbouillon
  • 1 fijn gemalen laurierblad
  • beetje zwarte peper
  • 1/2 blik ananasschijven
  • 250 gr garnalen
  • beetje tijm
  • beetje chilipoeder

Bereidingswijze

Smelt de boter in een braadpan en voeg de blokjes ham, gesnipperde uien en de gesnipperde knoflook toe en bak dit tot het lichtbruin is. Voeg dan de vleesbouillon, gesneden paprika en gepelde tomaten toe. Doe de laurier, tijm, chilipoeder en zwarte peper erbij en breng het aan de kook. Voeg de rijst toe en dek de pan af en laat het koken tot de rijst gaar is. Niet vergeten om regelmatig even te roeren. Laat de ananas uitlekken en snij deze door de helft en bak de stukken goudbruin in een beetje boter. Voeg als laatste de garnalen toe aan de rijst. Dien de schotel op met de gebakken plakken ananas.

Bron: Zydeco at CBron: Zydeco at C

Zydeco at Sea

De Jambalaya wordt door vele cajun- en zydecomuzikanten bezongen. Op Ameland stond het op het repertoire van Zydeco Beach Party en op de speellijst van Zydeco Move. Van 2003 tot 2009 genoot men op het eiland van Zydeco at Sea, een festival met nationale en internationale cajun en zydeco artiesten. Sinds 2018 is het festival terug op het eiland.


Lees verder

© 2012 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tomatensoepen in vele soortenEr zijn ontzettend veel tomatensoep recepten. Ik ben zelf een groot fan van de tomatensoep. In de loop der jaren heb ik…
Het verband tussen Quebec en Louisiana: Acadiërs en CajunsHet verband tussen Quebec en Louisiana: Acadiërs en CajunsHet verband tussen Quebec en Louisiana? Geen enkel, zou je op het eerste zicht denken. Quebec ligt in Canada en Louisian…
Carnaval in New Orleans: wat is Mardi Gras van de Cajuns?Carnaval in New Orleans: wat is Mardi Gras van de Cajuns?In Nederland kunnen ze carnaval vieren, maar in New Orleans gaat het er nog wat heftiger aan toe. Daar wordt Mardi Gras…
New Orleans, Louisiana: meer dan een zuidelijke stad!New Orleans, Louisiana: meer dan een zuidelijke stad!Wie zijn de cajun en creolen en waar komen ze vandaan? Alligator eten na een boottochtje in de moerassen of eten in het…

Twee snel-klaar pasta gerechten!Twee snel-klaar pasta gerechten!Zoek je een heerlijk spaghetti gerecht, dat snel te bereiden is? Probeer dit gerecht dan eens uit. Je hoeft er geen topk…
Vier top mokka-receptenVïer overheerlijke recepten met mokkasmaak. Lekker voor bij de koffie of gewoon als verwennerij. Latte Macchiato, koffie…
Bronnen en referenties
  • Persbureau Ameland
  • Zydeco at Sea krant
  • Website: Creole & Cajun recipe page
  • Website: Marina’s receptem
  • Afbeelding bron 1: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
  • Afbeelding bron 2: Zydeco at C
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 31-07-2019
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.