Hoe krijg je meer fooi?

Hoe krijg je meer fooi? Het is een al eeuwen oude gewoonte in de horeca, het geven van fooien. Het wordt gezien als een beloning voor de extra service die het personeel heeft geleverd. Het wordt door het personeel dan ook gezien als een stimulans om extra je best te doen voor de gast. In de loop der jaren zijn er diverse onderzoeken gedaan naar het fenomeen fooi. Er is regelmatig onderzoek gedaan naar de fooi. Zo krijg je meer fooi als je hurkt naast de tafel en zelfs slecht eten kan tot een betere fooi leiden.

Waarom geven we fooi?

Het geven van een fooi zouden een beloning en stimulatie moeten zijn voor goede service. Het is echter steeds meer een gewoonte geworden die wordt gezien als een sociale norm, compensatie van de slechte lonen, het voorkomen van chagrijnige blikken bij het personeel en een manier om interactie te stimuleren met het personeel. Het is dan ook goed mogelijk dat deze redenen eerder een motivatie zijn om een fooi te geven dan de beloning voor goede service. Uit onderzoek van de psycholoog Michael Lynn bleek dat het geven van een fooi maar een erg zwakke relatie heeft met het krijgen van een goede service.

Uit onderzoek van RTL nieuws bleek dat negen op de tien Nederlanders altijd, regelmatig of soms een fooi geven. Ruim 11 procent geeft nooit fooi. Met name een bezoek aan een restaurant wordt in de meeste gevallen afgesloten met een fooi (91 %); de bediening op een terras of in een café kan op een fooi rekenen van ongeveer 60 % van de gasten.

Hoeveel fooi?

Uit het onderzoek van RTL nieuws bleek verder dat de hoogte van de fooi voornamelijk bepaald wordt door afronding van het bedrag naar boven, in 58 procent van de gevallen is dit de manier waarop de fooi berekend wordt. 27 procent van de gasten geeft een vast percentage van de prijs op de rekening als fooi. Gemiddeld geven ze in dat geval 8,3 procent boven op de totaalprijs. Eén op de tien consumenten geeft in de meeste gevallen een vast bedrag. De gemiddelde fooi is in dat geval twee euro veertig.

12 effectieve tips om een betere fooi te versieren

Uit onderzoek van de sociaal/psycholoog Michael Lynn van de Cornell University blijkt dat er een twaalftal zeer effectieve manieren zijn om je kans op een fooi te verbeteren:

  1. Draag iets ongewoons
  2. Stel jezelf voor aan je gasten
  3. Hurk naast de tafel
  4. Raak je klanten aan
  5. Vermaak je klanten
  6. Herhaal de bestelling
  7. Noem je klanten bij naam
  8. Maak een tekening op de rekening
  9. Glimlach
  10. Voorspel goed weer
  11. Schrijf 'dank je wel' op de rekening
  12. Geef de gasten snoepjes bij de rekening
© 2012 - 2024 Aangever, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Fooien in de horecaFooien in de horecaWanneer men in een hotel, restaurant of café iets heeft besteld, kan het zijn dat er fooi over de rekening wordt gegeven…
Hoeveel fooi moet ik geven?Hoeveel fooi moet ik geven?Een fooi geeft u in Nederland als blijk van waardering voor de goede service. Horeca rekent over het algemeen wel op een…
Inkomen uit fooi, hoeveel moet ik geven?Fooi is voor veel werknemers een extra beloning naast het vaste inkomen. Er zijn banen waarbij het totale inkomen van ee…
Fooi: wel of niet tippen en hoeveel fooi in het buitenland?Fooi: wel of niet tippen en hoeveel fooi in het buitenland?In Nederland is het gebruikelijk dat je in de horeca een fooi van 10 procent over het te betalen bedrag aan de ober geef…

Chinese wokrestaurants in regio UtrechtWokken is in Nederland behoorlijk populair. Vooral het all-you-can-eat concept is geliefd omdat er voor ieder wat wils i…
Wat doet een barista precies?Wat doet een barista precies?Nederland staat in de top 5 van landen die de meeste koffie verbruiken, maar koffie wordt over de gehele wereld wel gedr…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Fabbio, Flickr (CC BY-SA-2.0)
  • The norm of restaurant tipping - M. Conlin
  • The Effects of Alcohol Consumption on Restaurant Tipping - Michael Lynn
  • Effect on Restaurant Tipping of Male and Female Servers Drawing a Happy, Smiling Face on the Backs of Customers' Checks - Rind & Bordia
  • Effect of Server Introduction on Restaurant Tipping - Garrity & Degelman
  • TNS NIPO/ RTL Nieuws
Aangever (8 artikelen)
Gepubliceerd: 13-01-2012
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Horeca
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.