InfoNu.nl > Eten en Drinken > Dranken overig > Alles over sterke dranken en likeuren

Alles over sterke dranken en likeuren

Alles over sterke dranken en likeuren In Nederland hebben we inmiddels een heel arsenaal aan sterke dranken en likeuren. Wie een willekeurige slijterij binnenloopt kan te kust en te keur uitkiezen. Maar wat is nu bijvoorbeeld het verschil tussen Ierse en Schotse whisky? En wat zit er in al die verschillende likeuren? En wat is een highball? En hoe komen bepaalde drankjes aan hun specifieke smaak die vaak tijdens het drinken niet te traceren is? Lees hieronder alles over sterke dranken en likeuren.

Dranken met een A

  • Amaretto – amandellikeur die uit Italië komt
  • Angostura – een bitter (een sterke drank op basis van plantenwortels en kruiden) op basis van rum. Dit drankje komt uit Trinidad
  • Anisette – Likeur uit Frankrijk. Bij de bereiding zijn vooral anijs, koriander en andere kruiden gebracht. De anijssmaak is leidend
  • Aperitief – Een drankje dat voor het eten wordt gedronken. Bedoeld om de eetlust op te wekken.
  • Applejack – Appelbrandewijn. De naam wordt vooral in Noord-Amerika gebruikt.
  • Aquavit – Graanjenever uit Scandinavië. De typische smaak komt in de meeste gevallen doordat er karwij is gebruikt bij de bereiding. In Nederland wordt vaak een glas aquavit gedronken bij een nieuwe haring
  • Armagnac – Franse cognac. Komt uit de Cascogne. Veel te puur en te duur om in een cocktail te gebruiken, beter is het om hem zo puur te drinken

Dranken beginnen met een B

  • Bacardi – Eigenlijk gewoon een merk rum dat oorspronkelijk van Cuba komt. Tegenwoordig wordt de drank op Bermuda geproduceerd.
  • Baileys Irish Cream – Chocoladelikeur uit Ierland. De basis is whisky.
  • Bénédictine – Franse likeur die wordt gemaakt door Benedictijnermonnikken. De drank is op smaak gebracht met kruiden, specerijen en zelfs met honing.
  • Bitters – Sterke dranken van verschillende gehaltes alcohol. Deze dranken die vaak ook een medicinale achtergrond hebben zijn op smaak gebracht met plantenwortels en kruiden. De meest bekende zijn: Amer Picon, Campari, Oranjebitter en Perzikbitter.
  • Bourbon – Amerikaanse whisky. Wordt gedeeltelijk gestookt van maïs en moet dan ook 51 procent maïs bevatten

Dranken beginnend met C

  • Calvados – Appelbrandewijn uit het Franse Normandië
  • Campari – Italiaanse bitter. De smaak komt doordat het drankje wordt bereid met kinine
  • Cassis – Zwarte bessen likeur. Komt meestal uit Frankrijk.
  • Champagne – Franse mousserende wijn die alleen uit gebieden mag komen waar de champagne geproduceerd wordt. Er zijn allerlei voorwaarden verbonden aan het maken van champagne
  • Chartreuse – Is er in een gele en een groene variant. De groene is het sterkst. Een likeur die wordt gemaakt door Franse monniken. De smaak is apart en het recept is nooit prijsgegeven
  • Cognac – Sterke drank gemaakt van gefermenteerde druiven. Er zijn ook cognacmerken die hun drank maken op basis van ander fruit
  • Cointreau – Sinaasappellikeur. Gemaakt van zoete sinaasappels uit het Middellandse Zeegebied en bittere sinaasappelschillen uit het Caraibisch gebied
  • Collins – Een cocktail op basis van alcohol, maar aangevuld met spuitwater of gingerale
  • Cooler – Een longdrink van alcohol, suiker of siroop, spuitwater of ginger ale. Dit alles komt op ijsgruis en wordt geserveerd met vers fruit
  • Crème de banane – Bananenlikeur
  • Crème de cacao – Franse chocoladelikeur. Dit drankje is er in verschillende kleuren en ook in verschillende sterktes
  • Crème de menthe – Mintlikeur. Wit of groen
  • Crème de noyea – Likeur gemaakt van de pitten van abrikozen of perziken
  • Crème Yvette – Likeur die haar smaak ontleend aan de toevoeging van Amerikaanse blauwe tot paarse viooltjes.
  • Cup – Een longdrink die wordt gemaakt van wijn, cider of wijnen en vervolgens wordt aangelengd met mixdranken en vruchtensappen. Een cup is verfrissend en wordt voor het eten geserveerd
  • Curaçao – Sinaasappellikeur die oorspronkelijk uit het Caribische gebied komt. Tegenwoordig is de productie in Frankrijk en Nederland. Blauw of oranje

Drankjes onder D

  • Daisies – Alcohol, frambozensiroop, citroensap, ijsgruis en fruit. In allerlei varianten te maken
  • Drambuie – Schotse likeur waarvan de basis whisky is. Toegevoegd zijn honing en heide en die geven het drankje de speciale smaak

Alles beginnend met E

  • Eau de vie – alcohol gedestilleerd uit vruchten. Beslist geen vruchtenlikeur
  • Egg nogg – Mengsel van cognac, rum, melk, ei en suiker met een beetje nootmuskaat. Kan ook wel met andere sterke drank worden gemaakt.

Dranken en likeuren F

  • Fernet Branca – Italiaanse likeur. Hele bittere smaak
  • Fix – Mix van alcohol, suiker, citroen, water en fruit op ijsgruis in een longdrinkglas
  • Fizz – Vijf delen gekoelde mousserende wijn met een deel grenadine of andere vruchtensiroop
  • Flip – Zeemansdrankje. Werd altijd gemaakt met rum, cognac of port met ei en suiker. Daarna ging het in de shaker met nootmuskaat of gember
  • Fraise – Aardbeienlikeur
  • Framboise – Frambozenlikeur

Drankjes met een G

  • Frappé – Goed gekoelde drankjes. Vaak zijn dat likeuren of sterke dranken op ijsgruis. Geserveerd met een rietje
  • Galliano – Italiaanse likeur. De smaak komt door honing en vanille
  • Gin – Kleurloze graanjenever. De smaak komt door jeneverbes en andere kruiden. De Engelse, de Canadese en de droge gin gaan vaak in cocktails
  • Grand marnier – Franse sinaasappellikeur op basis van cognac
  • Grappa – Italiaanse sterke drank. Is gemaakt uit wijnmost
  • Grenadine – Granaatappelsiroop. Zonder alcohol. Gebruikt om cocktails zoeter te maken en om ze een mooie rode kleur te geven

Alles over drank met de letter H

  • Highball – Sterke drank, likeur of wijn in een longdrinkglas met ijs en aangevuld met spuitwater of ginger ale. De glazen waaruit dit drankje wordt gedronken heet in Engeland en Amerika ook highball.

Dranken die beginnen met I

  • Ierse whisky – Sterke drank gemaakt van gefermenteerde of ongefermenteerde gerst en andere graansoorten

Dranken beginnend met J

  • Jenever – sterke drank op basis van graan. Ook verkrijgbaar in allerlei smaakjes zoals citroen, bessen, perzik en pepermunt
  • Julep – Longdrink van sterke drank of likeur met suiker en munt. Met ijsgruis

Alles met een K

  • Kahlua – Mexicaanse koffielikeur
  • Kirsch – Eau de vie zonder kleur. Wordt op smaak gebracht met kersen. Dit drankje wordt meestal in Frankrijk en Zwitserland gemaakt
  • Koffielikeur – Likeur met koffiesmaak.
  • Kokoslikeur – Likeur met kokossmaak. Malibu is het bekendst
  • Kummel – Nederlandse likeur. Heeft geen kleur. De opvallende smaak komt van de karwij

Likeuren en sterke dranken die beginnen met L

  • Likeur – Gedestilleerde alcohol op smaak gebracht met allerlei zaken zoals vruchten, kruiden, koffie, noten, munt en chocolade

Sterke drank en likeur beginnend met M

  • Madera – Versterkte wijn van Madeira. Wordt ook veel gebruikt voor gerechten
  • Malibu – Kokoslikeur. De basis is rum
  • Mandarine Napoleon – Likeur op basis van cognac. De smaak komt van mandarijnen
  • Maraschino – Kersenlikeur uit Italië. Soms rood, maar vaak zonder kleur
  • Martini – Vermoutmerk. Ook de naam van een klassieke cocktail

De N

  • Noilly Prat – Frans merk zeer droge vermout

Alcoholische dranken en likeuren met P

  • Pastis – Anijslikeur uit Frankrijk.
  • Pernod – Anijslikeur uit Frankrijk
  • Pousse-café – Een drank die in lagen in het glas wordt geschonken. Meestal in een champagneglas geserveerd
  • Punch – Was oorspronkelijk een drank op basis van rum. Daaraan werden 5 anderen dranken toegevoegd. Drankje komt uit India en werd daar in de 18e eeuw bedacht. Tegenwoordig is het een mix van zowel alcoholvrije als alcoholische drankjes

De Q

  • Quinquina – Frans aperitief. De basis is wijn. Op smaak gebracht met kinine

Dranken beginnend met R

  • Ricard – Anijslikeur uit Frankrijk
  • Rickey- Drankje dat in een longdrinkglas wordt geserveerd op ijs. Er gaat spuitwater overheen en het wordt op smaak gebracht met citroen of limoen zodat er een wat wrange smaak ontstaat. Ook moet er een schilletje worden toegevoegd
  • Roggewhisky – Amerikaanse en Canadese whisky die wordt gemaakt van minimaal 51 procent rogge
  • Rum – Alcohol dat wordt gemaakt uit gefermenteerd suikerrietsap of siroop. Er is witte, lichtbruine en bruine rum. Ze hebben allemaal hun eigen smaak

S dranken

  • Sake – Japanse rijstwijn
  • Sambuca – Italiaanse likeur. Doet enigszins dropperig aan
  • Schotse whisky – Mengsel van ongeveer 40 procent malt whisky en 60 procent graanwhisky. Single malt moet puur of aangelengd met water worden gedronken
  • Slammer – Een cocktail die wordt gemengd door het glas met een klap op de bar of de tafel te zetten
  • Sling – Longdrink van alcohol, vruchtensap siroop of likeur die wordt aangevuld met spuitwater
  • Slivovitsj – Pruimenbrandenwijn. Gemaakt van mirabellen en blauwe pruimen
  • Smash – Mengsel van muntblaadjes, water en suikerklontjes. Daarbij komt dan rum, cognac of whisky. Wordt geserveerd in een longdrinkglas met een schijfje sinaasappel en een reepje citroenschil
  • Sour – Alcohol, citroensap, suiker, angostura en eiwit dat in de shaker gaat
  • Southern Comfort – Amerikaanse perziklikeur. De basis is whisky
  • Strega – Italiaanse kruidenlikeur

Dranken met een T

  • Tequilla – Mexicaanse sterke drank. Gemaakt van de gefermenteerde magueycactussen. Mag alleen tequila heten als hij wordt geproduceerd in regio’s die daarvoor zijn aangesteld
  • Tia Maria – Jamaicaanse koffielikeur op basis van rum
  • Tom Collins – Citroen- of limoensap, suiker, droge gin dat in de shaker gaat met ijs. Gaat door de strainer (zeg maar zeefje van de shaker) in een longdrinkglas en wordt daar aangevuld met spuitwater
  • Triple sec – Sinaasappellikeur zonder kleur. Lijkt een beetje op Curaçao, maar is sterker en droger

De V van dranken en likeuren

  • Vermout – Aperitief dat is gebaseerd wijn die op smaak is gebracht met alsem. Wordt veel in cocktails gebruikt
  • Vruchtenbrandewijn of vruchtenlikeur – Eigenlijk een drankje uit gefermenteerde druiven, maar veel vruchtenlikeuren worden van andere soorten vruchten gemaakt zoals appels, abrikozen of pruimen

Dranken en likeuren beginnend met W

  • Whisky – Alcohol dat is gedestilleerd uit graan of gefermenteerde gerst. De belangrijkste soorten zijn bourbon, roggewhisky, Ierse whisky en Schotse whisky
  • Wodka – Alcohol op basis van graan zonder kleur. Komt oorspronkelijk uit Rusland en Polen. Er zijn ook veel wodka’s met smaakjes verkrijgbaar
© 2009 - 2014 Singalees, gepubliceerd in Dranken overig (Eten en Drinken) op . Het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Alcoholpercentages in drankAlcoholpercentages in drankHet alcoholpercentage van dranken wordt meestal achterop de fles aangegeven. Met het alcoholpercentage wordt het volumep…
Het medicijn JeneverHet medicijn JeneverDe oorsprong van Jenever ligt al in de 16-de eeuw. Eigenlijk is jenever ontstaan net als vele andere dranken uit het ond…
Alcoholpercentage's en toegestane promillage'sHet is inmiddels wel algemeen bekend dat alcohol en verkeer niet samen gaan en dat het lichaam ruime tijd nodig heeft vo…
Technieken & methoden voor het maken van cocktailsTechnieken & methoden voor het maken van cocktailsU kunt het zo gek niet bedenken of er bestaat wel een mix of een combinatie van likeuren en dranken die bij toeval een s…
Tiramisu voor lekkerbekkenTiramisu voor lekkerbekkenOver heel de wereld bestaat er een groot gamma aan nagerechten. Eén van die nagerechten is de bekende tiramisu. Hieronde…

Reageer op het artikel "Alles over sterke dranken en likeuren"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Singalees
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Dranken overig
Schrijf mee!