Duitse lekkernijen
Ons buurland heeft meer te bieden dan dikke lappen schnitzels en pullen bier. Als inwoners van de Lage Landen kunnen we ons meer identificeren met Duitse lekkernijen dan verfijnde Franse liflafjes. Wie krijgt er nou geen water in de mond bij lekkers als Berlinerbollen, curryworst, lebkuchen en brezel?
Berlinerbollen
Deze crèmebollen kennen we in Nederland ook, maar er gaat niets boven de echte uit Duitsland. De Nederlandse versies zijn meestal te kleverig. Een goede Berlinerbol heeft een zacht, licht-zoet boodje met lichtgele crème en rode jam. De smaak moet zoet zijn, maar niet te zoet. Wat poedersuiker op de bovenkant maakt het geheel af.
Overigens is het fabeltje over Berlinerbollen en John F. Kennedy niet waar. Bij zijn bezoek aan Berlijn sprak JFK de beroemde woorden "Ich bin ein Berliner". Vervolgens waren er allerlei mensen die beweerden dat hij een grammaticale fout had gemaakt door het lidwoord "ein" te gebruiken. Volgens hen had JFK vertaald gezegd "ik ben een puddingbroodje". Allereerst is dit onzin, omdat de Duitse toehoorders deze uitspraak niet met het gejuich hadden ontvangen zoals ze deden, als Kennedy een fout had gemaakt. Verder is het in deze context juist helemaal goed. Normaal gesproken zou iemand uit Berlijn inderdaad zeggen "Ich bin Berliner", maar door het woordje "ein" toe te voegen, benadrukte Kenndey juist het gevoel van saamhorigheid met Berlijn en haar inwoners, dat hij zich er thuis voelde, dat hij een van hen was.
Curryworst
Haal je Lederhosen maar te voorschijn en stof je pul af, want dit is een typische bierfeestsnack. De curryworst is een braadworst met een speciale saus van tomatenpuree, kerriepoeder en Worcestershiresauce. De Duitsers zijn verliefd op de curryworst; er is zelfs een lied en een museum aan de snack gewijd. Waar in Nederland mensen een frikadel bij de friet bestellen, is het in Duitsland
Pommes mit Currywurst.
Hanuta
Dit tussendoortje is ook in Nederland verkrijgbaar bij Schlecker. Hanuta lijkt op Knoppers, maar dan zonder melklaagje. Het is een vrij eenvoudig koekje: twee wafels met daartussen chocolade gemengd met hazelnootstukjes. Je kunt ze kopen in de snackvariant in het schap met marsrepen, dan zitten er twee Hanuta's in één pakje. In de supermarkt zijn ook voordeelverpakkingen te koop met 12 Hanuta's.
Bron: Meineresterampe, Pixabay
Lebkuchen
Lebkuchen smaakt ongeveer als peperkoek, maar dan minder plakkerig. De kleur is wat donkerder en er zitten geregeld kleine stukjes noot in. Op kermissen worden hartvormen van Lebkuchen verkocht waarop met glazuur teksten zijn geschreven als
Ich liebe dich. In de winkel komt Lebkuchen in meer soorten en maten, vooral rond de kersttijd. Meestal is de Lebkuchen uit de winkel met chocolade omgeven. Soms zit er ook jam in van aardbeien, sinaasappelen, kersen of frambozen. Bijzondere Lebkuchen zijn de zogenaamde
Dominosteine. Dit zijn kubussen omgeven met chocolade met daarin laagjes Lebkuchen, jam en marsepein. In de kersttijd zijn Dominosteine in pure of melkchocolade ook bij Lidl verkrijgbaar.
Brezel
Pretzels kennen we in Nederland vooral als hardgebakken, kleine snacks met zoutkorrels erop. In Duitsland koop je Brezel bij de bakker en ze zijn zo’n 20 cm. lang. Het deeg is gezouten en in een krakelingvorm gebakken. Een goede pretzel smaakt dus lichtzout en moet van binnen zacht zijn. Er zijn ook Brezelvarianten, bijvoorbeeld een pizza-brezel waarbij het deeg een lichte tomaten-organosmaak heeft en is overbakken met kaas. De AH To Go verkoopt op sommige plaatsen in Nederland pretzels/brezel, maar de smaak is niet zo bijzonder.
Reibekuchen
Reibekuchen ofwel Kartoffelpuffer zijn aardappelkoeken met ui. De aardappel wordt in dunne reepjes geraspt waarna ui en bindmiddel worden toegevoegd. Van het mengsel maak je een bol in je hand en je perst overtollig water eruit. Vervolgens leg je de bol in een koekenpan en drukt deze tot een pannenkoek. Best geserveerd met appelmoes!