Koken in de Indische keuken
Er komen heerlijke recepten voort uit de Indische keuken. In tegenstelling tot wat veel mensen denken is dit de Indische keuken niet gelijk aan de Indonesische keuken. Er zijn grote verschillen. De Indische keuken heeft vooral na het verlies van Nederlands-Indië als kolonie sterk aan invloed gewonnen door de komst van de vele immigranten vanuit Indonesië. Er zijn verschillende zeer goede kookboeken voor wie zelf aan de slag wil met Indische recepten.
Indische keuken in het buitenland
De Indische keuken wordt vaak door de war gehaald met de Indonesische keuken, maar dit is toch niet precies hetzelfde. Veel recepten uit de Indische keuken zullen onbekend zijn voor de hedendaagse Indonesiërs. De Indische keuken is vooral een samenstelling van de gerechten van de oorspronkelijke bewoners van Indonesië, aangepast aan de smaak van de Nederlandse kolonisten die daar naar toe trokken, en later weer terugkwamen. Met name na de opheffing van Nederlands-Indië en het ontstaan van Indonesië in 1948 kwamen er veel Indonesiërs, waaronder een groot aantal met Nederlandse roots, naar Nederland en bleven hier. Op die manier vond de Indische keuken haar weg in de Nederlandse cultuur.
Andere Europese invloeden
De Indische keuken heeft niet alleen een sterke Nederlandse invloed ondergaan, maar bevat ook andere Europese invloeden. Zo introduceerden de Portugezen, die nog voor de Nederlanders in de regio waren, het gebruik van Spaanse pepers. Na verloop van tijd vonden ze breed hun weg binnen de Indische keuken. Andere gerechten ontstonden pas na de komst van de Indiërs in Nederland, doordat sommige Aziatische recepten hier nauwelijks verkrijgbaar waren. Een goed voorbeeld daarvan is babi ketjap.
Kookboeken
Er zijn verschillende bekende kookboeken over de Indische keuken voor wie zelf aan de slag wil. Twee standaardwerken zijn het Groot Nieuw Volledig Oost-Indisch Kookboek van Catenius-van der Meijden en het Groot Indonesisch Kookboek van Bebb Vuyk. Het Groot Nieuw Volledig Oost-Indisch Kookboek werd tientallen jaren lang gebruikt op de Algemene Huishoudschool in Batavia, de hoofdstad van Nederlands-Indië en bevat meer dan duizend recepten. Andere aanraders zijn Boekoe Kita van Mirjam van der Rijst en Oma Keasberry's Indische keukengeheimen van - inderdaad - mevrouw Keasberry.
Indische keuken
De Indische keuken kan worden verdeeld in 13 zones:
- Atjeh
- West-Sumatra
- Zuid-Sumatra
- Jakarta
- West-Java
- Midden-Java
- Oost-Java en Madura
- Bali
- West-Nusa Tenggara
- Zuid-Kalimantan
- Noord-Celebes
- Zuid-Celebes
- Molukken
Voor- en bijgerechten
- Resolles
- Mireng Oedang (garnalenkoekjes)
- Pangsit (gevulde, gefrituurde deeghapjes)
- Garnalen cocktail
- Perkedel Oedang Makasar (gestoomde balletjes van garnalengehakt)
- Sajoer Kari Daging Oedang (gekruide groenten met garnalen)
Hoofdgerechten
- Ajam Setan ( hete kip)
- Ajam Smoor (gesmoorde kip)
- Petjel Ajam (kip in gekruide saus)
- Piendang Ajam
- Rempah Daging (gekruid varkensvlees)
- Rendang (gekruid runderriblap)
- Soto Ajam Lagi (gekruide maaltijdsoep)
- Soto Ajam Oedang (gekruide maaltijdsoep met kip en garnalen)
- Soto Ajam Poerwakarta (lichte maaltijdsoep met kip)
- Thoojang Tjap Tjoi
Soepen
- Bami Kuwa (bami soep)
- Sop Bawang (uiensoep)
- Sop Special (speciale soep)
- Sop Telor (eierensoep)
- Sop Tomat (gekruide tomatensoep)
- Sop Udang (pittige garnalensoep)
- Terrong Lodeh (soep met aubergines en garnalen)
- Mosselsoep
Sauzen
- Loempia saus
- Chili saus
- Saus v.d Babi Pangang
- Petjelsaus Roedjak Manis (dipsaus voor fruit en komkommer)
- Toemis saus
Nagerechten
- Agar Agar Dengan
- Bapao
- Gebakken banaan
- Matrabak
- Pergedel jangung
- Pisang Goreng
Dranken
Indonesië is natuurlijk bekend vanwege haar thee. Deze zijn in te delen in vijf categorieën:
- Teh Botol - Indonesische ijsthee
- Sirop Susu - Zoete exotische rozensiroop met melk en ijs
- Cendol - Indonesische kokosmelkdrank
- Bier Bintang - Indonesisch bier
- Bier Bali Hai - Balinees bier
- Batavia Arak - Indonesische jenever