Koken in de Indische keuken

Koken in de Indische keuken Er komen heerlijke recepten voort uit de Indische keuken. In tegenstelling tot wat veel mensen denken is dit de Indische keuken niet gelijk aan de Indonesische keuken. Er zijn grote verschillen. De Indische keuken heeft vooral na het verlies van Nederlands-Indië als kolonie sterk aan invloed gewonnen door de komst van de vele immigranten vanuit Indonesië. Er zijn verschillende zeer goede kookboeken voor wie zelf aan de slag wil met Indische recepten.

Indische keuken in het buitenland

De Indische keuken wordt vaak door de war gehaald met de Indonesische keuken, maar dit is toch niet precies hetzelfde. Veel recepten uit de Indische keuken zullen onbekend zijn voor de hedendaagse Indonesiërs. De Indische keuken is vooral een samenstelling van de gerechten van de oorspronkelijke bewoners van Indonesië, aangepast aan de smaak van de Nederlandse kolonisten die daar naar toe trokken, en later weer terugkwamen. Met name na de opheffing van Nederlands-Indië en het ontstaan van Indonesië in 1948 kwamen er veel Indonesiërs, waaronder een groot aantal met Nederlandse roots, naar Nederland en bleven hier. Op die manier vond de Indische keuken haar weg in de Nederlandse cultuur.

Andere Europese invloeden

De Indische keuken heeft niet alleen een sterke Nederlandse invloed ondergaan, maar bevat ook andere Europese invloeden. Zo introduceerden de Portugezen, die nog voor de Nederlanders in de regio waren, het gebruik van Spaanse pepers. Na verloop van tijd vonden ze breed hun weg binnen de Indische keuken. Andere gerechten ontstonden pas na de komst van de Indiërs in Nederland, doordat sommige Aziatische recepten hier nauwelijks verkrijgbaar waren. Een goed voorbeeld daarvan is babi ketjap.

Kookboeken

Er zijn verschillende bekende kookboeken over de Indische keuken voor wie zelf aan de slag wil. Twee standaardwerken zijn het Groot Nieuw Volledig Oost-Indisch Kookboek van Catenius-van der Meijden en het Groot Indonesisch Kookboek van Bebb Vuyk. Het Groot Nieuw Volledig Oost-Indisch Kookboek werd tientallen jaren lang gebruikt op de Algemene Huishoudschool in Batavia, de hoofdstad van Nederlands-Indië en bevat meer dan duizend recepten. Andere aanraders zijn Boekoe Kita van Mirjam van der Rijst en Oma Keasberry's Indische keukengeheimen van - inderdaad - mevrouw Keasberry.

Indische keuken

De Indische keuken kan worden verdeeld in 13 zones:
  • Atjeh
  • West-Sumatra
  • Zuid-Sumatra
  • Jakarta
  • West-Java
  • Midden-Java
  • Oost-Java en Madura
  • Bali
  • West-Nusa Tenggara
  • Zuid-Kalimantan
  • Noord-Celebes
  • Zuid-Celebes
  • Molukken

Voor- en bijgerechten

  • Resolles
  • Mireng Oedang (garnalenkoekjes)
  • Pangsit (gevulde, gefrituurde deeghapjes)
  • Garnalen cocktail
  • Perkedel Oedang Makasar (gestoomde balletjes van garnalengehakt)
  • Sajoer Kari Daging Oedang (gekruide groenten met garnalen)

Hoofdgerechten

  • Ajam Setan ( hete kip)
  • Ajam Smoor (gesmoorde kip)
  • Petjel Ajam (kip in gekruide saus)
  • Piendang Ajam
  • Rempah Daging (gekruid varkensvlees)
  • Rendang (gekruid runderriblap)
  • Soto Ajam Lagi (gekruide maaltijdsoep)
  • Soto Ajam Oedang (gekruide maaltijdsoep met kip en garnalen)
  • Soto Ajam Poerwakarta (lichte maaltijdsoep met kip)
  • Thoojang Tjap Tjoi

Soepen

  • Bami Kuwa (bami soep)
  • Sop Bawang (uiensoep)
  • Sop Special (speciale soep)
  • Sop Telor (eierensoep)
  • Sop Tomat (gekruide tomatensoep)
  • Sop Udang (pittige garnalensoep)
  • Terrong Lodeh (soep met aubergines en garnalen)
  • Mosselsoep

Sauzen

  • Loempia saus
  • Chili saus
  • Saus v.d Babi Pangang
  • Petjelsaus Roedjak Manis (dipsaus voor fruit en komkommer)
  • Toemis saus

Nagerechten

  • Agar Agar Dengan
  • Bapao
  • Gebakken banaan
  • Matrabak
  • Pergedel jangung
  • Pisang Goreng

Dranken

Indonesië is natuurlijk bekend vanwege haar thee. Deze zijn in te delen in vijf categorieën:
  • Teh Botol - Indonesische ijsthee
  • Sirop Susu - Zoete exotische rozensiroop met melk en ijs
  • Cendol - Indonesische kokosmelkdrank
  • Bier Bintang - Indonesisch bier
  • Bier Bali Hai - Balinees bier
  • Batavia Arak - Indonesische jenever
© 2008 - 2024 Simcha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Museums over de geschiedenis van Nederlands-IndiëMuseums over de geschiedenis van Nederlands-IndiëIn Nederland zijn er verschillende museums die over de geschiedenis van Nederlands-Indië gaan. Dit was de grootste Neder…
Verzamelen: kopen en verkopen van oude koloniale muntenVerzamelen: kopen en verkopen van oude koloniale muntenEr zijn veel mensen die oude koloniale munten verzamelen. Er is goed geld mee te verdienen. Nederland heeft een rijke ko…
Recepten uit de Indische keuken die bewaard zijn geblevenRecepten uit de Indische keuken die bewaard zijn geblevenDe Indische keuken heeft een eeuwenoude traditie en tegenwoordig is het bijna in iedere plaats mogelijk om de kruiden en…

De buitenlandse keukensDe buitenlandse keukensIeder land heeft zijn eigen eetgewoontes. Maar als u kijkt naar hun producten en ons eten, maakt het een groot verschil…
Eten en drinken op de Canarische EilandenEten en drinken op de Canarische EilandenBent u op de Canarische Eilanden op vakantie en u wilt lekker een hapje eten in een typisch Spaans of Canarisch restaura…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Mufidpwt, Pixabay
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Indische_keuken
Simcha (763 artikelen)
Laatste update: 23-01-2016
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Buitenlands
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.