Recepten voor stamppotten en hutspotten
Tijdens deze koude winterdagen hebben we dikwijls ook zin in iets hartigs. Hutsepotten en stamppotten zijn dan ook echte winterse gerechten, wie er van houdt kan hier een keuze maken uit een aantal verschillende recepten.
Stamppot met brocolli
Benodigdheden:
(voor vier personen)
- 1 kg aardappelen
- 500 gr broccoli
- 200 gr gerookte spekblokjes
- Melk
- 1 ei
- peper zout
- muskaatnoot
Bereiding:
- Kook de in stukken gesneden aardappelen tot ze bijna klaar zijn, doe er dan de broccoli bij.
- Als beide goed gaar zijn mag je het water afgieten. Stamp alles fijn en kruid met peper zout
- en muskaatnoot. Voeg er nu mondjes maat de melk aan toe, ook de eierdooier mag er nu bij.
- Alles goed mengen. Bak het spek goed knapperig en meng het samen met het beetje vet dat in de pan is onder de aardappelen.
Tip! Je kan de brocolli ook vervangen door wortels
Hutsepot van worst met witloof en prei
Benodigdheden:
(voor vier personen)
- 4 worsten
- 4 stelen witloof
- 2 preien
- boter
- peper en zout
- muskaatnoot
- aardappelen (gewenste hoeveelheid)
- 1 tas water
Bereidingen:
- Smelt de boter in een kom en braad er de worsten aan beide kanten aan.
- Snij de witloof in 2 en de prei in schijven van 3cm.
- Leg de worsten opzij in de pan en bak vervolgens de witloof en de prei aan.
- Kruiden met peper, zout en muskaatnoot. Laat even stoven.
- Voeg er de in schijven gesneden aardappelen bij en ook een beetje water.
- Laat stoven op een zacht vuur.
- Schep regelmatig het vocht van de worsten en de groenten over de aardappelen.
- Als de aardappelen gaar zijn alles nog op smaak brengen.
Hutsepot met vleesribben en groenten
Benodigdheden:
(voor 2 personen)
- 4 vleesribben
- 2 dikke ajuinen
- 2 preien
- 2 wortelen
- 2 stelen witloof
- een handvol spruiten
- aardappelen (gewenste hoeveelheid)
- boter
- peper zout
- muskaatnoot en curry
- lookpoeder
- boter water
- 1 tas water
Bereiding:
- Smelt de boter in een grote kom en bak de ribben aan beide kanten bruin.
- Kruiden met peper, zout, muskaatnoot, curry en een beetje lookpoeder.
- Voeg er de in ringen gesneden ajuin bij en laat nog een paar min stoven.
- De prei, wortelen en witloof snij je even groot en doe je bij in de kom samen met de spruitjes.
- Nog licht op smaak brengen met peper en muskaatnoot, laat 5 min stoven.
- Giet er het water bij en voeg er dan de aardappelen bij en roer om zodat de aardappelen onder de groentjes komen te liggen.
- Laat sudderen op een zacht vuurtje, indien nodig mag er nog een beetje extra water toegevoegd worden.
- Als de aardappelen gaar zijn alles omroeren en indien nodig op smaak brengen.
- Laat alles een paar uur staan. Verwarm op een zacht vuurtje voor het opdienen.