InfoNu.nl > Eten en Drinken > Recepten > Gemakkelijke aardappelgerechten

Gemakkelijke aardappelgerechten

Aardappelgerechten: Een aardappel heeft iemand bijna altijd wel in huis. Bij onverwachte gasten en een niet zo gevulde koelkast kan de knol uitkomst brengen. Bovendien hierbij heel eenvoudige recepten voor aardappelgerechten waarbij snel wat lekkers en gezonds op tafel staat. De aardappel in ere hersteld in eenvoudige aardappelgerechten.

Gepofte aardappelen

Gepofte aardappelen doen het altijd goed. Ze kunnen op de barbecue of in de oven gepoft worden dus bij winter en zomer.

Ingrediënten voor 4 personen

  • 12 kruimige grote aardappelen
  • roomboter of crème fraiche
  • verse bieslook
  • 2 tenen knoflook
  • zwarte peper
  • zout
  • citroensap naar smaak

Bereiding gepofte aardappelen

  1. Verwarm de oven voor of laat de barbecue heet worden
  2. Borsten de aardappelen en prik er gaatjes in
  3. Snijd de bieslook in hele kleine stukjes
  4. Pers de knoflook uit
  5. Roer bieslook en knoflook door de crème fraiche of door zachte roomboter
  6. Doe er peper en zout bij en proef of het voldoende op smaak is
  7. Doe er dan wat citroensap bij
  8. Scheur stukken aluminiumfolie zo af dat de aardappelen er in zijn geheel in passen
  9. Smeer de folie in met wat boter
  10. Wikkel de aardappel er dan in
  11. Doe de aardappel in de oven of op de barbecue en laat ze daar een uur garen
  12. Proef even voordat het opdienen of ze daadwerkelijk wel gaar zijn
  13. Snijd de aardappelen open en doe een flinke schep van het crème fraiche mengsel tussen de aardappel (vraag wel eerst of iedereen dat lust. Een gewone aardappel met wat boter of alleen met wat zout is voor sommige mensen veel lekkerder)
  14. Geeft iedereen een lepeltje zodat de aardappel uitgelepeld kan worden
  15. Geef het boter of crème fraiche mengsel er apart bij zodat iedereen bij kan scheppen
  16. Met een visje, een gehaktbal, een biefstukje of alleen een salade een complete maaltijd

Opperdoezer ronde uit de oven

Geen tijd om aardappelen te schillen en toch lekker willen eten? Heel gemakkelijk met dit recept.

Ingrediënten voor 4 personen

  • Een klein zakje Opperdoezer ronde
  • Olijfolie
  • rozemarijn

Bereiding

  1. Was de aardappelen alleen maar goed
  2. Snijdt ze in parten of zoals friet eruit ziet
  3. Zet de oven op 200 graden
  4. Doe de aardappelparten in een grote kom en doe er mooie olijfolie en wat rozemarijn overheen
  5. Meng goed
  6. Doe dan bakpapier op een ovenplaat
  7. Leg de aardappelparten met de schel naar beneden op de plaat
  8. Zet in de voorverwarmde oven
  9. Laat daar tussen een half uur en driekwartier bakken
  10. Doe er na het bakken nog wat grof zout over
  11. Lekker met gehaktballetjes, kipfilet of vissticks en een salade van tomaatjes

Kip met aardappelen uit 1 pan

Ook heel gemakkelijk omdat alles in een pan gaat.

Ingrediënten voor 4 personen

  • Hele kip in stukken
  • 20 aardappelen
  • olijfolie
  • kippenbouillonblokje
  • water

Bereiding

  1. Wijf de kippenstukken in met een kruidenmengsel naar smaak
  2. Bak de kip in een braadpan in ruime olijfolie lekker bruin
  3. Schil de aardappelen en snijdt ze in partjes
  4. Doe de aardappelpartjes bij de kip als de kip lekker bruin en bijna gaar is
  5. Laat de aardappelen eerst even lekker meebakken
  6. Verkruimel dan een bouillonblokje boven het mengsel
  7. Doe er wat water bij
  8. Blijf in de gaten houden dat het geen smurrie wordt, maar het gerecht mag ook niet aanbranden
  9. Lekker met salade of met spinazie
© 2010 - 2019 Singalees, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De Opperdoezer ronde: het lekkerste aardappeltje ter wereldDe Opperdoezer ronde: het lekkerste aardappeltje ter wereldHet lekkerste aardappeltje in de wereld is de Opperdoezer ronde. Dit aardappeltje is zo speciaal omdat hij een beschermd…
De zoete aardappel, veelzijdig en gezondDe zoete aardappel, veelzijdig en gezondDe zoete aardappel rukt op, want we zien deze vergeten knol want dat is het eigenlijk weer steeds vaker in allerlei…
Aardappelen, vijf basisgerechtenAardappelen, vijf basisgerechtenAardappelen zijn voor ons basisvoedsel net als brood, rijst en pasta. De aardappel komt oorspronkelijk uit het Zuid-Amer…
Alles over de aardappelAlles over de aardappelDe aardappel is zo gewoon dat het lijkt alsof er niets over te schrijven valt. Toch is dat niet het geval. Zo werd het g…
Aardappelen bereiden op verschillende manierenAardappelen bereiden op verschillende manierenAardappels! Het is één van de populairste gerechten die wordt geserveerd in de Nederlandse keuken. Maar ook buiten de Ne…
Bronnen en referenties
  • Friesch Dagblad Eigen recepten Groot Nederlands Kookboek

Reageer op het artikel "Gemakkelijke aardappelgerechten"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Singalees
Laatste update: 31-10-2010
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!