Gemakkelijke aardappelgerechten
Aardappelgerechten: Een aardappel heeft iemand bijna altijd wel in huis. Bij onverwachte gasten en een niet zo gevulde koelkast kan de knol uitkomst brengen. Bovendien hierbij heel eenvoudige recepten voor aardappelgerechten waarbij snel wat lekkers en gezonds op tafel staat. De aardappel in ere hersteld in eenvoudige aardappelgerechten.
Gepofte aardappelen
Gepofte aardappelen doen het altijd goed. Ze kunnen op de barbecue of in de oven gepoft worden dus bij winter en zomer.
Ingrediënten voor 4 personen
- 12 kruimige grote aardappelen
- roomboter of crème fraiche
- verse bieslook
- 2 tenen knoflook
- zwarte peper
- zout
- citroensap naar smaak
Bereiding gepofte aardappelen
- Verwarm de oven voor of laat de barbecue heet worden
- Borsten de aardappelen en prik er gaatjes in
- Snijd de bieslook in hele kleine stukjes
- Pers de knoflook uit
- Roer bieslook en knoflook door de crème fraiche of door zachte roomboter
- Doe er peper en zout bij en proef of het voldoende op smaak is
- Doe er dan wat citroensap bij
- Scheur stukken aluminiumfolie zo af dat de aardappelen er in zijn geheel in passen
- Smeer de folie in met wat boter
- Wikkel de aardappel er dan in
- Doe de aardappel in de oven of op de barbecue en laat ze daar een uur garen
- Proef even voordat het opdienen of ze daadwerkelijk wel gaar zijn
- Snijd de aardappelen open en doe een flinke schep van het crème fraiche mengsel tussen de aardappel (vraag wel eerst of iedereen dat lust. Een gewone aardappel met wat boter of alleen met wat zout is voor sommige mensen veel lekkerder)
- Geeft iedereen een lepeltje zodat de aardappel uitgelepeld kan worden
- Geef het boter of crème fraiche mengsel er apart bij zodat iedereen bij kan scheppen
- Met een visje, een gehaktbal, een biefstukje of alleen een salade een complete maaltijd
Opperdoezer ronde uit de oven
Geen tijd om aardappelen te schillen en toch lekker willen eten? Heel gemakkelijk met dit recept.
Ingrediënten voor 4 personen
- Een klein zakje Opperdoezer ronde
- Olijfolie
- rozemarijn
Bereiding
- Was de aardappelen alleen maar goed
- Snijdt ze in parten of zoals friet eruit ziet
- Zet de oven op 200 graden
- Doe de aardappelparten in een grote kom en doe er mooie olijfolie en wat rozemarijn overheen
- Meng goed
- Doe dan bakpapier op een ovenplaat
- Leg de aardappelparten met de schel naar beneden op de plaat
- Zet in de voorverwarmde oven
- Laat daar tussen een half uur en driekwartier bakken
- Doe er na het bakken nog wat grof zout over
- Lekker met gehaktballetjes, kipfilet of vissticks en een salade van tomaatjes
Kip met aardappelen uit 1 pan
Ook heel gemakkelijk omdat alles in een pan gaat.
Ingrediënten voor 4 personen
- Hele kip in stukken
- 20 aardappelen
- olijfolie
- kippenbouillonblokje
- water
Bereiding
- Wijf de kippenstukken in met een kruidenmengsel naar smaak
- Bak de kip in een braadpan in ruime olijfolie lekker bruin
- Schil de aardappelen en snijdt ze in partjes
- Doe de aardappelpartjes bij de kip als de kip lekker bruin en bijna gaar is
- Laat de aardappelen eerst even lekker meebakken
- Verkruimel dan een bouillonblokje boven het mengsel
- Doe er wat water bij
- Blijf in de gaten houden dat het geen smurrie wordt, maar het gerecht mag ook niet aanbranden
- Lekker met salade of met spinazie