Gemakkelijke aardappelgerechten

Aardappelgerechten: Een aardappel heeft iemand bijna altijd wel in huis. Bij onverwachte gasten en een niet zo gevulde koelkast kan de knol uitkomst brengen. Bovendien hierbij heel eenvoudige recepten voor aardappelgerechten waarbij snel wat lekkers en gezonds op tafel staat. De aardappel in ere hersteld in eenvoudige aardappelgerechten.

Gepofte aardappelen

Gepofte aardappelen doen het altijd goed. Ze kunnen op de barbecue of in de oven gepoft worden dus bij winter en zomer.

Ingrediënten voor 4 personen

  • 12 kruimige grote aardappelen
  • roomboter of crème fraiche
  • verse bieslook
  • 2 tenen knoflook
  • zwarte peper
  • zout
  • citroensap naar smaak

Bereiding gepofte aardappelen

  1. Verwarm de oven voor of laat de barbecue heet worden
  2. Borsten de aardappelen en prik er gaatjes in
  3. Snijd de bieslook in hele kleine stukjes
  4. Pers de knoflook uit
  5. Roer bieslook en knoflook door de crème fraiche of door zachte roomboter
  6. Doe er peper en zout bij en proef of het voldoende op smaak is
  7. Doe er dan wat citroensap bij
  8. Scheur stukken aluminiumfolie zo af dat de aardappelen er in zijn geheel in passen
  9. Smeer de folie in met wat boter
  10. Wikkel de aardappel er dan in
  11. Doe de aardappel in de oven of op de barbecue en laat ze daar een uur garen
  12. Proef even voordat het opdienen of ze daadwerkelijk wel gaar zijn
  13. Snijd de aardappelen open en doe een flinke schep van het crème fraiche mengsel tussen de aardappel (vraag wel eerst of iedereen dat lust. Een gewone aardappel met wat boter of alleen met wat zout is voor sommige mensen veel lekkerder)
  14. Geeft iedereen een lepeltje zodat de aardappel uitgelepeld kan worden
  15. Geef het boter of crème fraiche mengsel er apart bij zodat iedereen bij kan scheppen
  16. Met een visje, een gehaktbal, een biefstukje of alleen een salade een complete maaltijd

Opperdoezer ronde uit de oven

Geen tijd om aardappelen te schillen en toch lekker willen eten? Heel gemakkelijk met dit recept.

Ingrediënten voor 4 personen

  • Een klein zakje Opperdoezer ronde
  • Olijfolie
  • rozemarijn

Bereiding

  1. Was de aardappelen alleen maar goed
  2. Snijdt ze in parten of zoals friet eruit ziet
  3. Zet de oven op 200 graden
  4. Doe de aardappelparten in een grote kom en doe er mooie olijfolie en wat rozemarijn overheen
  5. Meng goed
  6. Doe dan bakpapier op een ovenplaat
  7. Leg de aardappelparten met de schel naar beneden op de plaat
  8. Zet in de voorverwarmde oven
  9. Laat daar tussen een half uur en driekwartier bakken
  10. Doe er na het bakken nog wat grof zout over
  11. Lekker met gehaktballetjes, kipfilet of vissticks en een salade van tomaatjes

Kip met aardappelen uit 1 pan

Ook heel gemakkelijk omdat alles in een pan gaat.

Ingrediënten voor 4 personen

  • Hele kip in stukken
  • 20 aardappelen
  • olijfolie
  • kippenbouillonblokje
  • water

Bereiding

  1. Wijf de kippenstukken in met een kruidenmengsel naar smaak
  2. Bak de kip in een braadpan in ruime olijfolie lekker bruin
  3. Schil de aardappelen en snijdt ze in partjes
  4. Doe de aardappelpartjes bij de kip als de kip lekker bruin en bijna gaar is
  5. Laat de aardappelen eerst even lekker meebakken
  6. Verkruimel dan een bouillonblokje boven het mengsel
  7. Doe er wat water bij
  8. Blijf in de gaten houden dat het geen smurrie wordt, maar het gerecht mag ook niet aanbranden
  9. Lekker met salade of met spinazie
© 2010 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Opperdoezer ronde: het lekkerste aardappeltje ter wereldDe Opperdoezer ronde: het lekkerste aardappeltje ter wereldHet lekkerste aardappeltje in de wereld is de Opperdoezer ronde. Dit aardappeltje is zo speciaal omdat hij een beschermd…
De zoete aardappel, veelzijdig en gezondDe zoete aardappel, veelzijdig en gezondDe zoete aardappel rukt op, want we zien deze vergeten knol – want dat is het eigenlijk – weer steeds vaker in allerlei…
De lekkere en gezonde zoete aardappelDe lekkere en gezonde zoete aardappelHoewel de naam anders doet vermoeden, is de zoete aardappel geen echte aardappel. De zoete aardappel behoort tot de groe…
Aardappelen, vijf basisgerechtenAardappelen, vijf basisgerechtenAardappelen zijn voor ons basisvoedsel net als brood, rijst en pasta. De aardappel komt oorspronkelijk uit het Zuid-Amer…

Gezonde maaltijd broodjesGezonde maaltijd broodjesGezonde broodjes kunnen we zelf wel bedenken, maar toch blijkt vaak dat we geen benul hebben van de calorieën die een zo…
10 ideeën met een hamburgerHamburgers zijn makkelijk om te bereiden, het is zo klaar en je kunt er alle kanten mee op. Lees hier verder voor tien h…
Bronnen en referenties
  • Friesch Dagblad Eigen recepten Groot Nederlands Kookboek
Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 31-10-2010
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.