Een brandende liefde voor brandnetels!

Het leven van een brandnetel is geen lachertje. Kinderen gaan huilen als ze je aanraken, volwassenen vervloeken je binnensmonds als ze je in hun tuin aantreffen en gaan je te lijf met geruk, schepjes of gif. Je hebt geen kleurrijke bloemen om mee te pronken... Kortom, alleen fervente natuurliefhebbers en kruidenliefhebbers appreciëren je. Dringend tijd dus om iets aan je imago te gaan doen.... Neen, u hoeft geen natuurliefhebber, bioloog, fytotherapeut of gezondheidsmaniak te zijn om van brandnetels te houden. Het volstaat dat u houdt van lekker eten, van een beetje origineel uit de hoek komen en dan liefst zonder (veel) geld uit te geven.
Maar voor u zich enthousiast "in de brandnetels stort", toch even een paar weetjes:
  • Pluk geen brandnetels vlakbij drukke wegen of op plaatsen waarvan u weet of kan vermoeden dat er regelmatig gif gespoten wordt. Deze raad is natuurlijk niet specifiek voor brandnetels, u zou toch immers ook geen sla gaan oogsten in de berm van een drukke snelweg?
  • Zoals iedereen weet, prikken brandnetels. Het is wel zo dat, naarmate u meer en vaker geprikt wordt, u minder last zal krijgen van de prikken en het is ook zo dat een brandnetel niet prikt als u de stengel onderaan vastneemt en uw hand van onder naar boven over de plant laat glijden, waarbij de bladeren dus naar boven tegen de stengel aan worden gedrukt. Maar gebruikt u toch maar liever handschoenen!
  • De toppen van jonge brandnetels worden als de meest sappige beschouwd, maar u kan gerust de toppen en de blaadjes van "volwassen" brandnetels oogsten. Wanneer de plant in bloei is, worden de bladeren droger en harder en niet meer zo geschikt. Maar als u in uw eigen tuin een "veldje brandnetels" hebt, kan u er, door regelmatig de toppen te oogsten, voor zorgen dat de plant niet of zeer laat in bloei komt.
  • Brandnetels mogen alleen vlak voor u ze verwerkt kort worden gewassen en moeten daarna zeer goed worden gedroogd. Een slazwierder levert hier goed werk, maar soms moet u aan de slag met een keukendoek of keukenpapier. Brandnetels die u wil drogen, mogen NOOIT worden gewassen. Als u brandnetels wil drogen, pluk ze dan op een zeer zonnige dag als ze volkomen droog zijn, leg de blaadjes op absorberend papier of een krant in een dunne laag en zet ze dan op een droge (maar niet bloedwarme) en vooral donkere plaats. De blaadjes zijn droog als ze knisperen tussen uw vingers en verkruimelen. Als u ipv groene vieze bruin-zwarte gedroogde netels krijgt, mag u ze weggooien:-) Waarschijnlijk waren de netels niet droog genoeg als u begon of hebben ze ergens gestaan waar de luchtvochtigheid te hoog was. Bewaar gedroogde brandnetels in een papieren zak op een droge plaats.

Maak indruk op je bezoek: brandnetelbeignets

Benodigdheden

  • een flink aantal zo groot mogelijke, gave brandnetelblaadjes
  • 125 gr bloem
  • 2,5 dl pils of ander blond bier
  • 1 eigeel
  • een snuf zout en een snuf nootmuskaat
  • 1 theelepel olie
  • 1 eiwit zeer stijf geklopt
  • olie of frituurvet om in te bakken

bereiding

  • Meng alle ingrdiënten tot een mooi deeg. Spatel er dan zeer voorzichtig het geklopte eiwit onder.
  • Haal de brandnetelblaadjes één voor één door het deeg.
  • Bak ze met een paar tegelijk in de olie op 180 graden

Deze beignets zijn heel lekker als aperitiefhapje. Serveer ze dan met een of twee dipsausjes. Ze doen het ook goed als bijgerecht bij een rijsttafel! Wil u de beignets iets pittiger, voeg dan wat sambal oelek aan het deeg toe.

Brandnetelbolletjes, twee maal anders

Benodigdheden

  • 500 gram gehakt, aangemaakt met een ei, brood of paneermeel en peper en zout
  • een ui, zeer fijn gesnipperd
  • een theelepel provençaalse kruidenmengeling of een theelepel kerrie (voor variant 1)
  • gedroogde en verkruimelde brandnetelblaadjes (voor variant 1) of 3 opgehoopte eetlepels zeer fijngesnipperde verse blaadjes (voor variant 2)
  • wat tijm, marjolein, peterselie of een mengeling hiervan (voor variant 2)

Bereiding

Variant 1
  • Meng het gehakt met de ui, de kerrie of de provençaalse kruiden en vorm er balletjes van ter grootte van een flinke knikker
  • Rol de balletjes doorheen de gedroogde brandnetel en druk wat aan
  • Bak ze aan op een hoog vuur en daarna og even op een laag vuur laten garen. Laat afkoelen.

Variant 2
  • Meng het gehakt met de fijngesnipperde brandnetels en de overige kruiden.
  • Maak balletjes ter grootte van een flinke knikker en bak ze. Laat afkoelen.

Deze gehaktballetjes zijn prima hapjes. U kan er een dipsausje bij geven. U kan ze ook op een prikkertje steken in combinatie met bv een stukje komkommer of een halve mini-tomaat. Variant 2 is ook geschikt om "gewoon grote" gehaktballen mee te maken, kwestie van afwisseling te brengen in "woensdag-gehaktdag".

En nog meer ideetjes

Bijna iedereen kent intussen brandnetelsoep. Er bestaan heel veel recepten voor, gaande van een dikke, gemixte soep tot een heldere bouillon waarin stukjes geknipte brandnetelblaadjes drijven. Maak gerust eens uw favoriete groentensoep en vervang een deel van de groenten door brandnetelblaadjes. U moet er alleen op letten dat brandnetel zo kort mogelijk gekookt moet of mag worden, anders verliezen ze niet alleen een groot deel van hun waardevolle vitamines en mineralen, maar ook hun mooie kleur. De blaadjes verliezen hun "prik" al bij het eerste contact met heet water, dus daarvoor hoeft u ze ook niet mee te koken.
Spinazie en brandnetels zijn goede maatjes. Als u voorzichtig wil beginnen, vervang dan eens een derde of de helft van de verse spinazie door brandnetelblaadjes. En verder maakt u de groente klaar zoals u altijd doet of volgens uw recept. De "durvers" maken natuurlijk brandnetels klaar zonder de spinazie. Gewoon "puur", met voor het opdienen een lekkere witte saus erdoor bv.
De plant doet het ook goed in visgerechten. Zegt het recept dat u zurkel/zuring nodig hebt en dat hebt u niet? Hol dan naar de tuin en ga brandnetelblaadjes plukken!
© 2009 - 2024 Aalstenaar, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De brandnetel als groenteDe brandnetel als groenteDe brandnetel kennen we als een plant waar je van af moet blijven. De bladeren kunnen een nare prikkeling op de huid ver…
Gezonde haren met brandnetelsBrandnetel is vaak één van de vervelendste onkruidsoorten: het groeit snel en het uittrekken is geen pleziertje. Toch he…
Reuma en brandnetel, enkele onderzoekenReuma en brandnetel, enkele onderzoekenVoor chronische ouderdomskwalen zoals artrose zijn planten zoals brandnetel, moerasspirea en wilg traditioneel veel gebr…

Meatloaf ideaal te combinerenMeatloaf ideaal te combinerenVoor de een is meatloaf (of gehaktbrood) eten en voor de ander de zwaarlijvige zanger die m.n. bekend was in de jaren 80…
Speciale brodenSpeciale brodenBij een belangrijke dag hoort een feestelijk brood. Voor de meeste dagen zijn er ook speciale broden, de flink gevulde k…
Bronnen en referenties
  • Gekruid en geroerd, Daniëlle Houbrechts, ISBN 9020948466
Aalstenaar (9 artikelen)
Gepubliceerd: 10-04-2009
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.