Koude voorgerechten uit Syrië en Libanon

In Syrië en Libanon maken voorgerechten of 'mezze' een belangrijk deel uit van de maaltijd. Tafels zijn vaak overladen met voorgerechten, bestaande uit 'dipsauzen', salades, aardappelgerechten en verschillende warme voorgerechten. In dit artikel een aantal van de meest bekende dips: baba ghanoush, mutabel, muhammarah en de meest bekende humus.

Baba Ghanoush

Ingrediënten:
  • 1 kg aubergine
  • 1 tomaat
  • 1 groene paprika
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 el olijfolie
  • 1 el gedroogde munt
  • citroensap
  • zout

Bereidingswijze:
Verwijder het kroontje van de aubergines en Snijd ze door midden. Doe ze in een blik in de oven voor ongeveer een uur, totdat het vel begint te verbranden en open begint te scheuren. Haal de aubergines uit de oven en verwijder het vel. Hak de pulp van de aubergine tot een fijne massa. Snijdt de overige groenten in kleine stukjes en voeg ze toe aan de aubergine-puree. Voeg nu het citroensap, de olijfolie, de munt en het zou toe en meng alles goed door elkaar. Voeg vervolgens een aantal walnoten toe ter decoratie.

Muhammarah

Ingrediënten:
  • 100 gr. gedroogde broodkruimels
  • 100 gr. walnoten
  • 1 el granaatappelsaus
  • 1 tl komijn
  • 1 tl paprikapoeder
  • olijfolie
  • citroensap van 1 citroen
  • zout

Bereidingswijze:
Meng alle ingrediënten goed door elkaar maar houc een aantal walnoten achter ter decoratie. Vermeng alles in een blender tot het een soort pasta wordt. Doe de pasta op een bord en voeg de walnoten toe ter decoratie. Sprenkel wat olijfolie naar smaak over de pasta.

Mutabel

Ingrediënten:
  • 500 gr. aubergine
  • 1/2 kopje dikke yoghurt
  • 4 el tahini (sesampasta, verkrijgbaar in Turkse of Marokkaanse winkeltjes)
  • granaatappelzaden
  • 2 teentjes knoflook
  • 1/2 glas citroensap
  • 4 el olijfolie
  • zout
  • eventueel wat peterselie

Bereidingswijze:
Verwijder het kroontje van de aubergines en Snijd ze door midden. Doe ze in een blik in de oven voor ongeveer een uur, totdat het vel begint te verbranden en open begint te scheuren. Haal de aubergines uit de oven en verwijder het vel. Hak de pulp van de aubergine tot een fijne massa. Voeg het citroensap, de yoghurt, de tahini, de knoflook en het zout toe en meng alles goed door elkaar. Doe alles op een bord en voeg peterselie en granaatappelzaden toe ter decoratie. Sprenkel olijfolie over het geheel naar smaak.

Humus

Ingrediënten:
  • Kikkererwten (2 kopjes gedroogd of 1 blik)
  • 1/2 kopje tahini
  • citroensap van 1 citroen
  • 1 of 2 teentjes knoflook
  • zout
  • oliifolie

Bereidingswijze:
Wanneer je gedroogde kikkererwten gebruikt moet je ze eerst wassen en vervolgens een nachtlang met 1 tl baking soda in het water zetten. 's Ochtends het water vervangen en nog een aantal uren zo laten staan. Kook vervolgens de kikkererwten met 1/4 tl baking soda (en zonder zout!) tot ze gaar zijn. Dit duurt anderhalf tot twee uur. Wanneer je een blik kikkererwten gebruikt was je ze en ze 1/4 van het vocht uit het blik opzij.

Doe de kikkererwten in een keukenmachine en maal ze fijn. Voeg de tahini, het citroensap, de knoflook en het zout toe en vermeng alles tot het de geode structuur krijgt. Wanneer het mengsel te dik is kun je wat kookvocht of het vocht uit het blikje toevoegen. Doe het mengsel vervolgens op een bord en sprenkel er olijfolie naar smaak overheen.

Al deze dips kunnen worden gegeten met pitabrood of ander brood.

Smakelijk eten!

Lees verder

© 2008 - 2025 Sasati, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Vanaf 2021 is InfoNu gestopt met het publiceren van nieuwe artikelen. Het bestaande artikelbestand blijft beschikbaar, maar wordt niet meer geactualiseerd.