Met kliekjes een smakelijk en lekker diner maken

Met kliekjes een smakelijk en lekker diner maken Met kerst en oudejaar of bij een verjaardagsfeest staat de tafel vol lekkers. Zoals elk jaar veel te veel bij de meeste mensen. En dus heb je 's anderendaags een hoop kliekjes over. Zonde om weg te gooien. En dat hoeft ook helemaal niet want met deze etensrestjes tover je zo nog een lekker, volwaardig diner op tafel om van na te genieten de dag nadien. Met of zonder gasten. Van soep tot nagerecht met kliekjes van een feestmaaltijd!

Met kliekjes een lekker diner maken

Met kerst en oudejaar of voor een verjaardagsfeestje wordt er in vele gezinnen heel wat eten klaargemaakt. En dat raakt spijtig genoeg niet allemaal op. Gooi het niet weg! Tover met de overschot van je feestmaal een nieuw, lekker diner op tafel voor de dag nadien. Weinig werk en lekker goedkoop!

Soep

Groentesoep

Soep kan je maken met heel wat groenten. Heb je dus veel verschillende groenten over, maak er dan een lekkere groentesoep van. Alles is mogelijk. Schil een paar aardappelen, kook ze, doe er de overgebleven groenten bij, warm op, mix en klaar. Of snij de groenten in kleine stukken en voeg er water bij. Een bouillonblokje en je hebt een lekkere, lichte soep. Liever een maaltijdsoep? Voeg er wat noedeltjes of lettertjes bij. Een hoop sandwiches of broodjes over? Beleg ze met een plakje kaas, strooi er wat paprikapoeder over en schuif ze enkele minuten in de oven. Lekker bij de soep!

Kippensoep

Ook met overschot van kip kan je soep maken. Doe water in een pot. Voeg hier de kip in stukjes aan toe, wat wortel, wat prei en enkele aardappelen. Op smaak brengen met een bouillonblokje en wat kruiden. Wanneer alles gaar is, mixen. Eventueel afwerken met wat room. Met of zonder broodjes een lekkernij!

Voorgerecht

Chique glaasjes

Met overschotjes van zalm of vlees kan je chique glaasjes maken. Neem kleine glazen. Doe hierin gesnipperde sla en hierboven een laagje klein gesneden tomaat. Komkommer in blokjes vormen het volgende laagje. Het vlees of de zalm kan je in kleine stukjes snijden en over de groenten gooien. Een toefje dressing er op, en een stukje tomaat als versiering. Klaar! Ook lekker: het vlees pureren en vermengen met mayonaise. Vooral lekker wanneer je het maakt met kruidig gebakken kip. Lekker smeuïg! Sommige vlees- en vissoorten kan je ook combineren met partjes pompelmoes en stukjes peer. Ook blokjes kaas zijn dikwijls mogelijk. Heb je bezoek? Knoop een mooi lintje rond het glaasje. Staat extra feestelijk en niemand weet dat de inhoud met overschotjes gemaakt is.

Boterbolletjes

Blijft er boter over van het feestmaal? Schep met een lepel om meloenbolletjes te maken mooie bolletjes uit de boter. Doe wat sla, waterkers, bieslook of peterselie in een klein potje en leg de bolletjes er bovenop. Ziet er terug lekker uit!

Prikkertjes

Met overschot van meloen kan je prikkertjes maken met meloen, parmaham en basilicum. Met overschot van tomaat kan je prikkertjes maken van stukjes tomaat, mozarellabolletjes en blaadjes basilicum. Kaasblokjes over? Prikkertjes met kaas en groenten of met kaas en druiven of ananas. Met een mengeling van verschillende prikkertjes maak je een feestelijk egeltje. Neem hiervoor piepschuim, snij er een halve bol van. Bekleed met zilverpapier en prik de prikkertjes er op. Teken er vooraan nog een vrolijk gezicht op met een alcoholstift.

Cannelloni van gerookte zalm

Met plakjes gerookte zalm die overblijven en een potje kruidenkaas maak je zo een heerlijk voorgerecht. Leg de plakjes zalm open. Doe er kruidenkaas op. Rol de plakjes zalm op en rol daarna in plasticfolie. Leg in de ijskast en laat even hard worden. Haal de plasticfolie er af en snij in stukjes van +/- 3 centimeter. Schik op een bord met sla, tomaat, geraspte wortel en schijfjes komkommer. Afwerken met stukjes bieslook.

Camembert in de oven

Veel camembert over? Is hij nog heel, leg hem dan in een ovenschaal en warm hem op. Maak inkepingen, zet in het midden van de tafel en sop er brood in. Nog maar een klein stuk over? Maak dan toast, leg op elke toast een plakje, warm op in de oven en doe er daarna lopende honing over. Schik op een bordje met sla. Warm opdienen.

Tortilla

Met kliekjes groenten en aardappelen kan je ook een tortilla maken. Groenten en aardappelen kort aanbakken, ei erover. Wanneer het ei klaar is, onmiddellijk opeten. Lekker met toast of overgebleven broodjes die terug opgewarmd zijn in de oven. In deze tortilla kan je ook kaas of stukjes vlees kwijt. Dat maakt de tortilla wel zwaarder en calorierijker! Kan dus ook als volwaardige maaltijd.

Met overschot van vlees

Rijstschotel

De overschotjes van vlees kan je in stukken snijden. Kook wat rijst, doe er wat groenten en het vlees in stukjes bij. Met een lekker currysausje heb je weer een lekkere maaltijd.

Broodjesmaaltijd

Veel broodjes over? Snij het vlees in stukken. Beleg de broodjes met sla, komkommer, geraspte wortelen en tomaat en je hebt een lekker broodje gezond! Met een plakje kaas, al dan niet gesmolten, wordt het weer zwaarder.

Gourmetten

Verschillende soorten vlees over en veel groenten? Haal de pannetjes maar boven! Snij het overgebleven vlees in kleine stukjes, snij de groenten in blokken en schijfjes. Ook overgebleven kaas of stukjes vis kunnen hier bij gezet worden, evenals druiven en ananas. Maak een paar dressings. Een lekker fris slaatje er bij, brood of aardappelen en het feest kan beginnen!

Brochettes

Geen zin in pannetjes? Geen probleem. Snijd het vlees in blokjes en steek ze op een satéstokjes met stukjes paprika, ui en ananas. Rijst of aardappelen er bij en een lekker slaatje.

Overschot van een kaasschotel

Met overschot van een kaasschotel kan je een lekkere kaasfondue maken. Zoek kazen uit die qua smaak bij elkaar passen. Doe ze in de fonduepan en laat alles zachtjes smelten. Eventueel wat wijn bij. Lekker met het overgebleven brood!

Dessert

Vruchtenglaasje

Overschot van een fruitsla of van een fruitschaal? Neem kleine glazen. Doe hierin stukjes fruitsla. Giet een laagje yoghurt over het fruit. Hierop een fijn laagje muesli. Daarna terug fruitsla. En hierover terug yoghurt. Afwerken met een kers en een blaadje munt. Of met geraspte chocolade. ook hier kan je een lintje rond het glas doen voor een feestelijk tintje.

Dessertbordje

Nog veel van verschillende desserten over? Maak dessertborden. Hiervoor snij je van elke taart een plakje. Leg op elk bordje een plakje van elke taart. Op elk bord ook een bolletje ijs. Daarnaast een stukje Tiramisu, etc. Zo verdeel je alle dessert netjes over alle borden. Ziet er uit alsof het ervoor gedaan is! Afwerken kan met een beetje chocoladepoeder tussen de desserten en een blaadje munt.

Vele kleine kliekjes over? Maak een buffet met bovenstaande ideeën. Kleurrijk en gevarieerd. Smakelijk!
© 2013 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Koken met restjes en kliekjes - tegengaan van verspillingKoken met restjes en kliekjes - tegengaan van verspillingEr wordt in de wereld, en ook in Nederland, heel veel voedsel verspild. We kopen te veel in en koken te veel dat rechtst…
Geld besparen bij het koken en toch lekker etenGeld besparen bij het koken en toch lekker etenKom je vaak geld te kort om eten te kopen? Je kan op eenvoudige manieren veel geld besparen en toch lekker eten. Wij goo…
Tafelmanieren: Hoe te gedragen tijdens een dinerTafelmanieren: Hoe te gedragen tijdens een dinerHoewel het niet per se van belang is wanneer je een etentje met vrienden hebt, kan de kennis van goede tafelmanieren toc…
Quiches allerlei: hartig en gezond!Quiches allerlei: hartig en gezond!Geen zin om uitgebreid te koken? Toch trek in een hartige hap? Maak dan eens een quiche. Niet veel werk en toch een voll…

Recepten met eiwitRecepten met eiwitKoken met eiwit. Dit kom je voornamelijk tegen als je taarten bakt of desserts maakt. Het scheiden van een ei is al een…
Banana cream pie, weelderige taart uit New OrleansBanana cream pie is een van de verrukkingen die voortkomt uit de rijke geschiedenis van de stad New Orleans, aan het beg…
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 30-11-2020
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.