InfoNu.nl > Eten en Drinken > Producten > Waar zit gelatine in

Waar zit gelatine in

Waar zit gelatine in Gelatine is een populair geleermiddel dat bereid wordt uit lichaamsdelen van varkens, waaronder huid, kraakbeen en botten. Er zijn tegenwoordig echter steeds meer mensen die vanuit religieus en/of moreel oogpunt geen (varkens)vlees en logischerwijs ook geen andere lichaamsdelen van varkens willen consumeren, waaronder gelatine.

Hoe wordt gelatine bereid?

Gelatine wordt meestal bereid door de hydrolyse uit collageen. Collageen komt voor in de bindweefsels van zoogdieren en is een eiwit. Collageen komt o.a. voor in de huid, botten en kraakbeen. Er wordt slachtafval gebruikt bij de bereiding van gelatine, zoals de botten, huid en kraakbeen van varkens. Deze worden samen getrokken in heet water en sommige van deze bestanddelen lossen vanzelf op. Vervolgens wordt de gelatine ingedikt, gedroogd en uiteindelijk klaargemaakt voor verdere behandeling.

Redenen om geen gelatine te consumeren

Religieuze redenen

Er zijn mensen die vanuit religieuze overwegingen geen gelatine consumeren. Moslims, joden en Hindoestanen eten doorgaans geen varkensvlees en aangezien er botten, kraakbeen en huid van varkens in gelatine zit, zullen de meeste moslims, joden en Hindoestanen voedingsmiddelen met gelatine proberen te vermijden.

Morele redenen

Vegetariërs en veganisten eten vaak vanuit moreel oogpunt geen gelatine en zullen het zelf ook niet in de keuken gebruiken.

Waar zit gelatine in?

Onduidelijkheid over gelatine

Helaas bestaat er veel onduidelijkheid over de voedingsmiddelen waar nu wel of geen gelatine in zit. Tegenwoordig wordt gelatine in zó veel voedingsmiddelen gebruikt dat het vrijwel onmogelijk is om een vast antwoord te geven op de vraag waar gelatine in zit. Daarbij komt het vaak voor dat een bepaald merk voor een bepaald voedingsmiddel wel gelatine gebruikt en een ander merk zal voor hetzelfde voedingsmiddel misschien geen gelatine gebruiken.

Andere geleermiddelen

Neem nu bijvoorbeeld drop. Het kan zijn dat één snoepmerk wel gelatine in hun drop gebruikt en een ander merk zal voor soortgelijke drop andere (plantaardige) geleermiddelen gebruiken. Of het kan zelfs zo zijn dat één merk in hun ene drop wel gelatine gebruikt en in de andere niet. Andere geleermiddelen die vaak worden gebruikt, zijn pectine en Arabische gom.

Ingrediëntenlijst controleren

Onderstaande lijst geeft een indicatie van voedingsmiddelen waar doorgaans gelatine in zit. Bedenk echter dat fabrikanten van tijd tot tijd de samenstelling van hun ingrediënten kunnen veranderen. Zo kan het bijvoorbeeld voorkomen dat een voedingsmiddel waar nu gelatine in zit, over een tijdje geen gelatine meer bevat en vice versa. Het wordt daarom aangeraden om altijd de ingrediëntenlijst te controleren om er 100% zeker van te zijn of er nu wel of geen gelatine in een bepaald voedingsmiddel zit.

Voedingsmiddelen waar vaak gelatine in zit

  • Stroopwafels
  • Veel soorten snoep, zoals winegums en drop
  • Pudding
  • Vaak in gebak
  • Marshmallows
  • Kauwgum
  • Pepermunt
  • Voedingssupplementen
  • Sommige medicijnen
  • Soep uit blik

Gelatine als bijproduct

In sommige voedingsmiddelen, zoals bijvoorbeeld witte wijn en vruchtensappen, wordt gelatine vaak gebruikt als bijproduct. Om deze reden staat gelatine niet vermeld op de ingrediëntenlijst, maar het zit er wel in. Om er helemaal zeker van te zijn, kan daarom het beste contact worden opgenomen met de fabrikant van het voedingsmiddel.

Kan gelatine worden vervangen?

In gekochte voedingsmiddelen is gelatine vaak vervangen door pectine of Arabische gom. Zelf kan men gelatine vervangen door agar-agar. Agar-agar is een 100% natuurlijk geleermiddel dat van zeewier is gemaakt en een neutrale smaak bevat. Agar-agar is hierdoor geschikt voor vegetariërs, veganisten en mensen die uit religieus oogpunt geen varkensvlees eten.
© 2014 - 2018 Nataliya, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Gelatine: ideaal bindmiddel maar niet voor iedereenGelatine: ideaal bindmiddel maar niet voor iedereenIedereen is bekend met de term gelatine. Het komt veelvuldig voor in het dagelijks voedsel dat we tot ons nemen. Wat zij…
Gezonde desserts voor een PaasdinerGezonde desserts voor een PaasdinerBij een heerlijk paasdiner hoort natuurlijk ook een fris en gezond dessert. Hieronder vind je verschillende fruitige rec…
Natuurlijk masker van kiwi en papaja en peeling maskerNatuurlijk masker van kiwi en papaja en peeling maskerZelf een masker voor de huid maken. Het kan . Zelf een gel masker maken dat de fruitzuren van kiwi en papaja bevat zorgt…
Recepten bavaroisBavarois is een luchtige franse pudding. Deze pudding wordt in een vorm gegoten of gebruikt voor taartvulling. Er zijn v…
Collageen (gelatine) voor gewrichten, darmen en huidCollageen (gelatine) voor gewrichten, darmen en huidExtra collageen (= gelatine) toevoegen aan je dieet is voor sommige aandoeningen echt aan te bevelen. Zo kan extra colla…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Nazreth, Rgbstock
  • http://www.peta.org/living/food/gelatin-alternatives/
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Gelatin
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Vegetarianism_and_wine
  • http://www.veggieboards.com/forum/11-vegetarian-support-forum/102424-gelatin-foods-list.html

Reageer op het artikel "Waar zit gelatine in"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Nataliya
Laatste update: 04-02-2017
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Producten
Bronnen en referenties: 5
Schrijf mee!