Lunchen in Spanje: goedkoop eten in restaurants

Lunchen in Spanje: goedkoop eten in restaurants Uit eten gaan in Spanje is een feest. De Spaanse keuken kunnen we zien als een eerlijke keuken zonder veel tierelantijnen maar wel met lekkere verse ingrediënten. Men kan altijd en overal wel een restaurant van zijn gading vinden. Misschien is niet zo algemeen bekend dat de lunch eigenlijk de belangrijkste maaltijd van de dag is en derhalve de beste gelegenheid om heerlijk ongedwongen van lekker Spaans eten te gaan genieten. Gezien de aantrekkelijke prijzen kan dit een goede gewoonte zijn tijdens het verblijf in Spanje.

Lunch in Spanje of La Comida

In Nederland zijn we gewend om als we samen of met vrienden of familie uit eten gaan we dit vooral in de avonduren doen. Echter bij de Spanjaarden gelden andere regels. Hier is de middagmaaltijd La Comida de belangrijkste maaltijd van de dag. Veel bedrijven bieden hun werknemers de gelegenheid om tussen 14 en 15 uur een lunchpauze te nemen. Ondernemers sluiten hiervoor contracten af bij restaurants en het zijn vooral deze restaurants die dan ook een voortreffelijke maaltijd bieden voor een lage prijs. De Spaanse overheid heeft bepaald dat de restaurants een menu del dia moeten serveren wat ook in 2020 nog rond de 10 euro bedraagt. Dit geldt alleen voor de week-dagen. In de week-enden gelden vaak speciale menu's met andere prijzen en sommige restaurants sluiten ook op zondag. Wanneer men aan de Costa Blanca bijvoorbeeld in een dorp rond 14 uur een restaurant bezoekt dan eet je traditioneel samen met de Spanjaarden.

Tijdstip waarop je gaat lunchen

De Spanjaarden gaan over het algemeen voor Nederlandse begrippen laat lunchen. Zo tussen 14 en 15 uur lopen de restaurants langzaam vol. Men neemt de tijd en het is niet ongebruikelijk dat de laatste gasten pas rond half vijf vertrekken.

Samenstelling van de lunch

Direct als men aan tafel gaat zitten wordt er over het algemeen een schaal brood neergezet met een sausje van tomaat en knoflook of aioli. Daarbij hoort een schaal gemengde salade met tomaat, olijven, ui en soms mais of komkommer. Dit wordt door de Spanjaarden rijkelijk besproeid met olijfolie en een beetje azijn. Daarna begint men pas aan de echte maaltijd die bestaat uit drie componenten.
  • Voorgerecht
  • Hoofdgerecht vlees of vis
  • Nagerecht
  • Wijn, bier of water

Voorgerecht

Het voorgerecht is een belangrijk onderdeel van de maaltijd. Dit kan bijvoorbeeld zijn een paella, soep, macaroni, spaghetti, Russische salade of gefrituurde inktvisringetjes. Maar ook zien we vaak entremeses. Dit is een schaal met ham, kaas en stukjes chorizo. Bij sommige restaurants zitten nog wat stukjes ei of kleine kroketjes erbij.

Hoofdgerecht

Het hoofdgerecht bestaat uit een keuze voor vlees of vis. Vlees kan zijn lamsvlees, varkensvlees of kip. Rundvlees staat wel op de kaart maar toch in mindere mate. Visgerechten zijn vaak emperador(zwaardvis), zalm of een tongetje. Het kan echter ook zijn heek of dorado, vergezeld van rijst of frites. Soms wordt hier wat groenten bij geserveerd maar dat is lang niet altijd het geval. Groenten worden vaak verwerkt in voorgerechten.

Nagerecht

Het nagerecht is vaak een keuze uit fruit of fruitsalade, ijs, gebak, flan of pan de calatrava. Soms zijn er verschillende soorten pudding zoals panna cotta, arroz con leche. Het ijs kan een eenvoudig ijsje uit de diepvries zijn maar ook een mooi opgemaakte coupe met verschillende soorten ijs met slagroom. Steeds vaker zien we ook nagerechten zoals mousse de chocolate of tiramisu.

Drank

Inclusief bij de maaltijd zijn over het algemeen wijn, bier of water. Daarna kan men een keuze maken uit diverse soorten koffie of een carajillo (koffie met daarin een scheut cognac). Soms wordt de koffie apart berekend maar het kan ook zijn dat deze al is opgenomen in de prijs van de lunch.

Prijzen van de lunch

De prijzen voor een dergelijke lunch liggen in 2020 aan de Costa Blanca nog tussen de acht en twaalf euro. Het is bijna vanzelfsprekend te noemen dat veel ouderen die aan de Costa's wonen of er overwinteren veelvuldig gebruik maken van de mogelijkheid om samen of met vrienden te gaan lunchen. Geen gedoe thuis, en het kost niet eens zoveel meer dan thuis koken.
In de plaatselijke restaurants heeft men meestal geen menukaart maar het kan zijn dat er buiten een bord staat met daarop het Menu del dia met de bijbehorende prijs. Echter het kan ook gebeuren dat de kelner in sneltreinvaart opnoemt wat de pot schaft op deze dag en dan is een beetje kennis van de Spaanse taal wel handig. Soms is de keuze vrij ruim, ook is het mogelijk dat er slechts een keuze is uit 2 voor- en 2 hoofdgerechten.

Inrichting van de restaurants

De inrichting van deze restaurants is totaal verschillend, maar meestal bestaat het interieur uit eenvoudige Spaanse meubels. Er wordt weinig aan vernieuwing gedaan zodat het geheel er soms wat ouderwets kan uit zien. Soms is er een buitenterras, vaak met plastic stoelen. Men kan er echter verzekerd van zijn dat er een televisie aan staat, dat hoort bij de cultuur van dit land. Bij warm weer draait de airco op volle toeren. Bij koud weer heeft men tegenwoordig goede verwarming. Enige jaren geleden was de verwarming schaars en het was niet ongebruikelijk dat je met een gaskachel in het midden van het restaurant moest volstaan.

Eten met de Spanjaarden

Het hoeft geen betoog dat je deze restaurants zelden in de toeristische kustplaatsen zult vinden. Deze hebben wel vaak een Menu del Dia maar dat is meer op de toeristen afgestemd en vaak ook aanzienlijk duurder. Het is daarom beslist aardig om een paar kilometer het binnenland in te rijden en daar van een lekkere lunch te genieten. Het verdient aanbeveling om te reserveren, niet alleen in het hoofdseizoen en tijdens de Spaanse vakanties. Zo kunnen teleurstelling worden voorkomen. Neem de tijd en Buen Provecho!
© 2010 - 2024 Celientje1, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Eetcultuur: SpanjeDe Spaanse eetcultuur is meer nog dan andere eetculturen misschien, beïnvloedt door omringende culturen. De Fransen in h…
Denny's, het amerikaanse family restaurantWie wel eens in Amerika is geweest zal zonder twijfel de grote reclameborden van restaurants langs de weg hebben zien st…
Albanezen in de keuken: kannibalen en dronkelappenAlbanezen in de keuken: kannibalen en dronkelappenDe Mediterrane keuken staat bekend als een van de populairste keukens van de wereld. Turkse baklava, Griekse feta en Ita…
Het mediterrane dieet in Spanje om af te vallenHet mediterrane dieet in Spanje om af te vallenIn Nederland wordt veel gesproken over het mediterrane dieet. Men gaat er van uit dat in de landen rondom de Middellands…

Restaurants in Antwerpen: eetcafésRestaurants in Antwerpen: eetcafésDe stad Antwerpen heeft veel te bieden op culinair niveau. Toch is het niet altijd makkelijk om het bos door de bomen te…
De Nationale DinerchequeDe Nationale DinerchequeIn meer dan 1700 restaurants en cafés in Nederland en België wordt tegenwoordig de Nationale Dinercheque geaccepteerd. M…
Bronnen en referenties
Celientje1 (252 artikelen)
Laatste update: 14-08-2020
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Horeca
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.