150 jarig bestaan restaurant Marktzicht te Hoofddorp

Gastvrijheid en kwaliteit. Dat is wat restaurant Marktzicht in Hoofddorp uitstraalt. Op 18 september 2010 vierde ze haar 150e verjaardag met ruim vierhonderd gasten.

Geschiedenis

Burgemeester T.Weterings van de gemeente Haarlemmermeer schetste in korte lijnen de historie. 'Marktzicht ontstond in 1860, vijf jaar na de droogmakerij van de Haarlemmermeer. Voor die tijd bestond dit gebied uit een aantal meren die door vervening en oeverafslag uitgroeiden tot een groot meer. Om de bij storm ontstane wateroverlast te bestrijden hield Jan Adriaensz Leeghwater (1575-1650) in zijn Haarlemmermeerboeck (1643) een pleidooi voor droogmakerij. Pas na een fikse storm in 1837 kwam het in 1840 zover.'

Het gebied kreeg een ringdijk, een ringvaart en drie grote stoomgemalen waaronder de Cruquius. In 1851 was het Haarlemmermeer droog. De Scheepshel was niet langer een hel voor schepen, maar werd onder de naam Schiphol een veilige haven voor vliegtuigen.

De belangrijkste plaats werd Hoofddorp. Gelegen tussen gebieden van akkerbouw (graan, suikerbieten, aardappelen en landbouwzaden) en gebieden met veeteelt en tuinbouw groeide Hoofddorp uit tot een belangrijke marktplaats. Elke derde woensdag van de maand werd er bovendien paardenmarkt gehouden.

De paardehandelaren kwamen van heinde en verre en troffen elkaar vanaf 1860 in Koffiehuis Marktzicht. Deze naam werd gekozen wegens het fraaie uitzicht op de markt. In 1882 kreeg Marktzicht een drankvergunning, Het werd nu voor de dorpelingen het stamcafé om hun biertje en borreltje te drinken.

Surprise-menu

Voorafgaande aan de hoogtijdag op 18 september bood Marktzicht zijn gasten een speciaal surprise-menu aan. Daarbij baseerde ze zich op de originele gedachte om de 150 jaar om te zetten in een korting van 150 dubbeltjes. Het suprise-menu a 42,50 kostte daarom slechts 27,50 per persoon.

Het menu was een staaltje van de creativiteit van de kok. Een culinair hoogstandje vormde onder meer een soep van geitenkaas met daarin een mals stukje kabeljauw. Tussen de vier gangen door werden enkele kleine gerechtjes geserveerd. Zo kregen de gasten voorafgaande aan het dessert van champagnemousse op cheesecake een kommetje verfrissende yogurt om de smaak te neutraliseren.

Wijnkoperij Thiessen

Ook de bij het menu geserveerde huiswijn à 22,50 euro per fles was van uitstekende kwaliteit. Zoals ook ter gelegenheid van de verjaardag geschonken champagne en wijnen van huisleverancier Wijnkoperij Thiessen uit Maastricht. Bij de wijnen werden verrukkelijke hapjes geserveerd waaronder rauwe tonijn.

Regelmatig organiseert Thiessen culinaire manifestaties bij Marktzicht. Dit bestaat uit een surpise-menu van 5 gangen met bij elke gang twee soorten wijn. De prijs hiervan bedraagt slechts 59,50 euro per persoon.

Prijs/kwaliteit

De verhouding prijs/kwaliteit is bij Marktzicht bijzonder goed. Eten en wijn zijn van uitstekende kwaliteit en perfecties van waar vakmanschap. Een sfeervolle uitstraling en vriendelijke bediening verhogen het gevoel van comfort en gezellig tafelen.
Onder de ruim vierhonderd feestgangers op 18 september viel dan ook geen wanklank te beluisteren. Integendeel: de vooral in Hoofddorp wonende gasten stonden versteld van de onderling ontstane gezelligheid. Helaas kwam men door de iets te harde muziek niet tot een echt gesprek. Doorgaans onderscheidt Marktzicht zich juist als een locatie waar men goed zaken kan doen dankzij het ontbreken van storende muziek.

Bezielende leiding

In 1985 namen Kees en Dineke Plasmeijer het roer over van de vorige eigenaar. Onder hun bezielende leiding behield Marktzicht zijn vanoudsher gerenommeerde reputatie. In zijn speech schonk Kees Plasmeijer ook een bijzonder woord van dank aan Jeroen Kapitein. Hij ontwikkelde zich bij Marktzicht van leerling tot chef.
Ook memoreerde Plasmeijer aan enkele gedenkwaardige gebeurtenissen. ‘Zo verzorgden we een compleet diner voor 50 personen bij een gast thuis. Dat betekende: koken in de garage en van de woonkamer een restaurant maken.’

Gast is koning

Bij het rolstoeltoegankelijke Marktzicht is de gast koning. Niets is de familie Plasmijer te dol om het zijn gasten naar de zin te maken. Plasmeijer: ‘Er was eens iemand die vroeg: ik kom alleen eten als ik mijn schoenen uit mag doen. Ook was er eens iemand die een grote kist meenam. Zijn grote lichaamsomvang belette hem om op een gewone stoel plaats te nemen.’

Stokje overgedragen

Inmiddels heeft Plasmeijer het stokje voor een groot deel overgedragen aan dochter Suzanne. Op 18 september werd ze door haar vader bedankt voor het veranderen van het interieur. ‘Zij hielp mij af van het rose en rood door dit te vervangen door natuurlijke tinten. Dat deed ze natuurlijk ook voor haarzelf, want het moet ook haar zaak zijn. Suzanne gaat u verblijden voor nu en in de toekomst’, besloot Plasmeijer zijn toespraak.
© 2010 - 2023 Vikla, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoofddorp en zijn monumentenDe Haarlemmermeer bestaat net aan 150 jaar. Toch zijn er al een aantal gebouwen op de monumentenlijst geplaatst, gemeent…
Hollywoodsterren met Turkse rootsZijn er eigenlijk Hollywoodsterren met een Turkse achtergrond? Ja, die zijn er. Ayda Field, Dr.Oz en Tiffani Thiessen zi…
Hoofddorp en Dik TromHet dorp waar Dik Trom woonde, aan de Hoofdvaart, lag in het midden van een grote polder. Veel kinderen moesten ver lope…
La Place: restaurants, geschiedenis en La Place Extra'sLa Place: restaurants, geschiedenis en La Place Extra'sLa Place is een restaurantketen van supermarktketen Jumbo met locaties in heel Nederland. Kenmerkend is dat je zelf met…

De Nationale DinerchequeDe Nationale DinerchequeIn meer dan 1700 restaurants en cafés in Nederland en België wordt tegenwoordig de Nationale Dinercheque geaccepteerd. M…
Steeds meer IJssalons in NederlandDe laatste 10 jaren is het aantal ijssalons in Nederland sterk toegenomen; er is zelfs sprake van een toename met ruim 3…
Vikla (55 artikelen)
Laatste update: 22-09-2010
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Horeca
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.