Kopjes: Het eerste kattencafé in Nederland

Kopjes: Het eerste kattencafé in Nederland Parijs, Londen en Berlijn hebben er al één: een kattencafé. Omringd door spinnende katten kunnen klanten daar genieten van een kopje koffie. Deze vorm van kattentherapie groeit hard in de wereld. Als het aan Lenny Popelier ligt, maken we er hier ook gebruik van in Nederland! Sinds april 2015 zijn in Amsterdam de deuren geopend van haar kattencafé Kopjes. Benieuwd? Alvast een indruk van dit bijzondere café.

Wat is een kattencafé?

Bron: S. DullinkBron: S. Dullink
Het concept van een kattencafé is ontstaan in Taiwan en groot geworden in Japan. Zoals de naam al zegt, staat het café in het teken van kattengezelschap. De kattencafés trekken vaak mensen aan die zelf geen katten kunnen hebben. Bijvoorbeeld vanwege een wooncontract dat het niet toelaat, een partner met kattenallergie, een ongunstige woonligging, weinig thuis zijn of het hebben van een tijdelijke woning.

Ontspanning voor ons en een thuis voor de katten

Een kattencafé biedt in het drukke leven van de stad ontspanning doordat bezoekers met deze harige viervoeters kunnen spelen en knuffelen. De katten, vaak afkomstig uit het asiel, krijgen op deze manier veel zorg en aandacht. In sommige kattencafés wordt de mogelijkheid geboden om de katten te adopteren.

Ontstaan van het eerste kattencafé Kopjes in Amsterdam

Lenny Popelier is de naam achter Kopjes. Als kattenliefhebber pur sang heeft ze er zelf twee rondlopen thuis. Toen ze in 2013 in Tokyo een kattencafé bezocht, werd ze verliefd op dit fenomeen. Ze wordt zelf heel gelukkig van katten en het lijkt haar fantastisch een hele dag aan ze te besteden. Sindsdien is ze vastberaden om zelf een kattencafé te openen. Volgens Popelier zijn er steeds meer mensen die geen tijd voor een kat hebben of de verantwoordelijkheid niet aandurven. Een middag knuffelen met katten in een café ziet ze als een goed alternatief. Tevens kan Popelier op deze manier katten uit het asiel een warm thuis aanbieden.
Bron: C.D. WesterBron: C.D. Wester
Crowdfunding
Terug in Nederland werd Popelier geïnspireerd door het kattencafé in Londen dat door middel van crowdfunding kon opstarten. In juni 2013 startte ze een actie via een online crowdfunding platform voor lokale initiatieven. In een video riep ze kattenliefhebbers op om haar te helpen. Het doel was € 30.000 in te zamelen. Ruim 975 mensen kochten via dit platform koppen koffie, T-shirts, tassen en boekten alvast privéfeestjes. Binnen acht weken was het bedrag ingezameld en kon Popelier bezig met het verwezenlijken van haar droom. In april 2015 opende het eerste kattencafé van Nederland de deuren.

Kattencafé Kopjes is een beleving

Kopjes is een huiskamercafé waar je omringd wordt door acht katten. Thuisloze katten vinden hier een nieuw thuis, waar het hen aan goede verzorging en aandacht niet zal ontbreken. Omgekeerd betekent het voor de gast een warm bad van kattenliefde. Tussen de rondlopende poezen is er de gelegenheid een kopje koffie te drinken met een stukje versgebakken taart. Geïnteresseerden kunnen terecht op reservering. Het kattencafé is te vinden op de Marco Polostraat 211 te Amsterdam. Kopjes is van woensdag t/m zondag te bezoeken zijn, van 10 tot 19 uur.
Bron: C.D. WesterBron: C.D. Wester
Cat tax om het kattencafé te steunen
In Japan is het gebruikelijk dat je tegen een uurtarief kunt spelen met de katten. Hoe zit het met Kopjes? Na lang twijfelen heeft Popelier ervoor gekozen € 3,- entree te vragen. Deze kosten kunnen worden gezien als 'cat tax'. Aangezien een kattencafé geen normaal café is, komen er veel extra kosten bij kijken. De 'cat tax' moet de kosten dekken van kattenvoer, kattenkorrels, inentingen, ziektes en het opleiden van het personeel in kattengedrag. Het café biedt plaats aan maximaal 20 mensen. Een reservering is aan te raden om zeker te zijn van een plek en kan via de website. De tijden zullen in het systeem worden getoond. Een boeking is goed voor 2 uur vertoeven in het kattencafé.
Bron: C.D. WesterBron: C.D. Wester
Nieuw thuis voor asielkatten
De katten komen uit asielen rondom Amsterdam: Stichting Dierenleed in Amsterdam Noord en het Dierenopvangcentrum Amsterdam (DOA). In het nieuwe café is er onderdak voor acht thuisloze katten. Deze katten worden geselecteerd op basis van hun karakter en of ze comfortabel zijn met zowel mensen als andere katten. De katten krijgen een introductie om aan elkaars aanwezigheid te wennen. Ditzelfde geldt voor het wennen aan de gasten. Voor de inrichting van het café is de hulp van een kattengedragskundige ingeroepen. De katten hebben een eigen kattengedeelte waar gasten niet kunnen komen.

Adoptie

Omdat Kopjes het belangrijk vindt dat de katten zich prettig voelen in hun omgeving, zal er geen adoptie mogelijk zijn. Het komen en gaan van katten kan zorgen voor onrust en dus voor stress. De bedoeling van het kattencafé is wel om bewustwording te creëren, onder andere door voorlichting over asielkatten.

Interieur kattencafé Kopjes / Bron: C.D. WesterInterieur kattencafé Kopjes / Bron: C.D. Wester
Voorproefje
Als gast treed je binnen in het ontvangstgedeelte waar iemand staat om je te verwelkomen. De huisregels worden uitgelegd en de entree wordt betaald. Na het ontvangst worden de handen gewassen en word je naar de huiskamer geleid. In deze ruimte is het grootste gedeelte ingericht voor de kat met klim-, ontspan- en slaapmogelijkheden. De inspiratie voor de inrichting is te volgen op de Pinterestpagina van Kopjes. Benieuwd naar het kattencafé? Bezoek het dan nu en reserveer van tevoren!

Lees verder

© 2015 - 2024 Broodjeei, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zwarte katten steeds minder populairnieuws uitgelichtZwarte katten steeds minder populairZwarte katten worden steeds minder populair. Niet alleen in Nederland maar overal. Dit heeft niets te maken dat men een…
Een kat uit het asielEen kat uit het asielJaarlijks komen er zo’n 55.000 katten in de asiels terecht. Heel veel Nederlandse asiels zitten dan ook overvol met katt…
Uitgestelde koffieUitgestelde koffieIn Napels, in het arme zuiden van Italië is het al generaties lang een bekend verschijnsel: mensen bestellen in een kroe…

Goedkoop uit eten in UtrechtGoedkoop uit eten in UtrechtDe afgelopen jaren zijn er in sneltreinvaart restaurants en eetcafés geopend in Utrecht, die zich richten op de vele stu…
De Fenixloods in RotterdamDe Fenixloods in RotterdamDe Fenixloods, ofwel de Fenix food factory, is een verzamelplaats van verschillende ondernemers die verse producten aanb…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: C.D. Wester
 • www.nu.nl/lifestyle/3825566/eerste-nederlandse-kattencafe-opent-deuren.html bezocht op 16-02-2015
 • www.kattencafekopjes.nl bezocht op 16-02-2015
 • www.cosmopolitan.nl/lifestyle/news/a117429/omg-het-beste-idee-ooit-er-komt-een-kattencafe-naar-amsterdam/ bezocht op 16-02-2015
 • www.voorjebuurt.nl/campaigns/kopjes/ bezocht op 16-02-2015
 • http://www.kattencafekopjes.nl/reserveren 16-7-2018 (actualiseren)
 • Foto's gemaakt door mij en een vriendin op 15-11-2015
 • Afbeelding bron 1: S. Dullink (http://www.mesaverdeblog.nl/paleo-in-de-praktijk-november/)
 • Afbeelding bron 2: C.D. Wester
 • Afbeelding bron 3: C.D. Wester
 • Afbeelding bron 4: C.D. Wester
 • Afbeelding bron 5: C.D. Wester
Broodjeei (11 artikelen)
Laatste update: 16-07-2018
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Horeca
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.