recensie

Restaurants in Antwerpen: Da Vinci II

Italiaanse eetgelenheden zijn er genoeg te vinden in Antwerpen, zeker ook op het Zuid. Vlak naast het gekende jazz-café "Den Hopper", ligt Pizzeria "Da Vinci II". Op het plein, of het hippodroom, voor het museum van Schone Kunsten zijn al zeker drie Italiaanse eetgelegenheden en nog minstens evenveel restaurants die met enige Italiaanse invloeden op de kaart prijken. Aan de buitenkant lijkt het sombere en sobere zaak, maar bij enig aangenaam zomers weer, worden er al snel smaak- en stijlvolle terrasmeubeltjes buitengezet. Een aandachtigere blik binnen in de zaak zelf, verraadt al een even nieuw en mooi interieur. Het schept allessinds de nodige verwachtingen van wat er op de borden zal komen ook!

Bediening

Geen gebrek aan het nodige bedienende personeel in deze zaak. De bediening loopt voornamelijk vlot en met de nodige vriendelijkheid. Het accent van één van de obers maakt al snel duidelijk dat dit misschien wel eens een rasechte Italiaan zou kunnen zijn, in tegenstelling tot in veel andere zaken waar de bediening wel met de overbodige "buongiorno's" en "signori's" staat te roepen aan de deur, vaak dan nog door een eerder Noordafrikaanse dan Italiaanse, harige, luidruchtige man ... Hier gelukkig dus niet!
Bij het bestellen van een aperitief geeft de ober al de nodige uitleg bij de gekozen fles en bij de gestelde vragen rondom de bestelde gerechten geeft hij een behoorlijk verduidelijkend antwoord, waaruit enige kennis van zaken blijkt, allesinds een goed begin dus!

De menukaart

Voorgerechten

Een voldoende uitgebreid assortiment aan antipasti, warm en koud, zorgen ervoor dat iedereen zijn gading moet kunnen vinden op deze kaart. Enkele soepen, carpaccio, de klassieke slaatjes zoals de mista en pomodori, maar evengoed scampi's, meloen en zalm maken de keuze nog een beetje moeilijker. De prijzen zijn zeer conform de standaardprijzen van andere pizzeria's.

De carpaccio is van een uitzonderlijke kwaliteit, schitterend gemarmerd, zéér smaakvol vlees. De koude temperatuur verraadt dat het allicht zelf op de snijmachine gezet is na een kort verblijf in de diepvries ter vergemakkelijking van het snijden. De grote vlokken parmezaanse kaas en het mandje met de heerlijke olijfolie en aceto balsamico di modena maken het een compleet feest voor de smaakpapillen. Het geserveerde brood, duidelijk van eigen makelij, getuigt eveneens van de nodige kunde van de chef ... Ook de andere gepresenteerde antipasti blinken uit in versheid, oog voor detail en in hoogste mate in smaakvolheid. De keuken van deze zaak voert duidelijk een offensief om de klanten te overdonderen met echte en pure smaken, wat in menige pizzeria wel eens ontbreekt en de meerderheid van de gerechten een wrang smaakje van eenheidsworst vertoont.

Hoofdgerechten

Geen pizzeria zonder pizza uiteraard. Pizza's vind je in alle soorten en maten in Antwerpen, al zijn ze niet allemaal even artisanaal ... In Da Vinci II vindt je in deze sectie van de menukaart wederom een voldoende lang lijstje met zelfs eens een aantal uitzonderlijke combinaties of minder frequent voorkomende namen. De smaak is raak ... dunne bodem, goede kwalitatieve ingrediënten en de fijne typische rooksmaak van de oven. Het resultaat is een krokante, zeer lekkere en verzorgde pizza die iedereen wel zal bevallen! Zelf nog bij te smaken met pikante olie, azijn, gemalen peper en zout voor de liefhebbers.

Ook vlees- en visgerechten, in afdoende mate, vervolledigen het rijtje met hoofgerechten. Een mixed grill is misschien een beetje atypisch voor een Italiaans restaurant, maar de gebruikte vleessoorten en bijgeserveerde saus, con panna, een romige paddenstoelensaus, maken dat het geheel toch voldoende Mediterraans aandoet. Ook de keuze tussen het bijgeserveerde vulproduct, aardappel, frieten of pasta, maken dat men de Italiaanse toets zo aanwezig maakt als men zelf wil. De bistecca en escaloppa op hun respectievelijke bereidingswijzen en de ossobuco maken het een typische waaier aan mogelijkheden. Enkel bij de voorgestelde visgerechten zou men toch iets van verse vis kunnen missen. Enkel sardienen en zeevruchten zijn voor de liefhebbers van vis misschien een beetje te beperkt. De prijzen zitten ook weer in het eerder competitieve segment in vergelijking met andere zaken. De geldbeurs is ondertussen in tijden van economische crisis nu eenmaal altijd tussen 18 en 28 euro lichter bij het bestellen van een hoofdgerecht, in een bruisende horeca-zone met veel eetgelegenheden vlak bij elkaar.

De pasta- en ovengerechten vormen een behoorlijk imposante lijst met tal van pastavormen en kleurrijke sauzen, zowel met vlees als met vis. De pastasoorten kunnen haast niet allemaal vers en huisgemaakt zijn, gezien de grote keuze. Al doet de smaak van de pasta Carbonara toch eerder verder vers aan dan gedroogd, het gebruikte spek is ook van uitmuntende kwaliteit ... De specialiteit van de chef, een ovengerecht met een 3-tal pastasoorten en enkele verschillende smaken en sauzen is allerminst, zoals vaak wel het geval, een ovenschotel met overschotjes, dat eigenlijk een weinig coherent geheel vormt qua smaken. Het lijkt een bewust overdachte combinatie en dus een aangename verandering, deze "misto delo chef al forno". De pastagerechten zijn eerder goedkoop en doen met prijzen tussen 12 en 20 euro, echt geen pijn voor een correcte portie die eveneens lekker is. De geproefde sauzen zijn vers en uiterst smaakvol.

Desserten

Een voldoenend aanbod met enkele soorten ijs, tiramisu en sabayon en tartufo als afsluiter van een behoorlijke epistel aan menukaart. De prijzen zijn volledig standaard en schommelen tussen de 5 en 10 euro, correct dus.

Dranken en wijnen

Eigenlijk hebben de meeste zaken die zichzelf als Italiaans restaurant benamen, gewoonlijk een heel parallel aanbod aan wijnen en dranken. De typische brunello of barollo voor de klant die liever wat meer uitgeeft en pretendeert kenner te zijn, de lambrusco's en chianti's vliegen er meestal rond je oren. Ook hier een typisch aanbod, maar gelukkig ook enkele nobele onbekenden die absolute meevallers blijken te zijn. Een heerlijk frisse rosé wijn met een dieprode rosé kleur en een fruitige, toch stevige afdronk, maken van een mens in de avondzon op een terrasje gezeten, een gelukkig mens.
Een afdoend aanbod aan frisdrank en bier, bubbels en spiritueuse dranken vervolledigen een correcte drankenkaart.

Besluit

Ondanks het ruime aanbod aan pizza en andere Italiaanse gerechten in deze bruisende buurt, die zowel voor de liefhebber, passant, foodie en bourgondiër een absolute place to go is, houdt Da Vinci II zich mooi staande tussen de concurrentie. Eigenlijk doen alle drie de Italiaanse eetgelegenheden het hier goed.

In Da Vinci II zit de prijs kwaliteit verhouding goed, ook al zijn de meeste zaken van dit type eigenlijk behoorlijk gelijk qua aanbod en keuken. Toch zitten er enkele mooie uitblinkers tussen op de kaart en zijn de ingrediënten ongetwijfeld van een onberispelijke kwaliteit. De keuken bezit kunde genoeg om Da Vinci II nog jaren een vertrouwde stek te laten blijven op het Museumplein. Tel daarbij de degelijke bediening en de frisse uitstraling van deze zaak en je hebt een winner!

De website van Da Vinci met alle info vindt Uhier
© 2013 - 2024 Siegfried, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Restaurants in Antwerpen: ItaliaansRestaurants in Antwerpen: ItaliaansIedereen die graag Italiaans eet is op zoek naar een goede pizzeria of een gezellige Trattoria. In Antwerpen kan je kiez…
Ristorante San Giorgio: gerechten uit alle streken in ItaliërecensieRistorante San Giorgio: gerechten uit alle streken in ItaliëRistorante San Giorgio is gevestigd in een fantastisch mooi historisch pand in het hartje van de stad Amersfoort. In het…
Vegetarisch eten in ItalieVegetarisch eten in ItalieDe meeste mensen denken wel te weten wat er op vegetarisch gebied te koop is in een Italiaans restaurant. Dat komt omdat…
Interessante informatie over ItaliëItalië is een erg populair vakantieland bij Nederlanders om de prachtige natuur en het lekkere eten. Maar wat is allemaa…

Julia’s Cucina Italiana – koffie en pasta op het stationJulia’s Cucina Italiana – koffie en pasta op het stationJulia’s Cucina Italiana vind je op diverse stations in Nederland. Je kunt er koffie, een broodje en een pastahapje krijg…
Dinercheque: waar te koop en bij welke restaurants besteden?Dinercheque: waar te koop en bij welke restaurants besteden?De Nationale Dinercheque wint snel aan populariteit. Het is een prima cadeau voor mensen die houden van lekker eten en d…
Bronnen en referenties
  • http://www.davinci-zuid.be/
  • Hhtp://www.google.be
  • Image courtesy of -Marcus- / FreeDigitalPhotos.net
Siegfried (20 artikelen)
Gepubliceerd: 21-06-2013
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Horeca
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.