recensie

Restaurant Umami: Aziatisch antwoord op de Hollandse crisis

Restaurant Umami: Aziatisch antwoord op de Hollandse crisis Nederlanders zijn somber over de economie en hun eigen portemonnee. Kunnen we nog wel uit eten? Restaurantketen Umami heeft daar een antwoord op: het eten is er bijna goedkoop. Maar is het ook de moeite waard? Zeker, de gerechtjes zijn soms subliem. “Veelbelovend”, vond ook de restaurantgids GaultMillau. We nemen de proef op de som in vestiging Utrecht.

Het decor

Umami is in Utrecht te vinden aan een rustig stuk van de Oudegracht, met op de begane grond een diepe pijpenla en beneden in de werfkelder een wat grotere ruimte met vooral lange tafels. De kelder is vandaag gesloten. Logisch, denken wij. Een maandag in crisistijd, dat wordt een rustige avond. Die aanname moeten we al snel bijstellen, het restaurant loopt gestaag vol. De inrichting is zoals je die tegenwoordig vaak ziet: langs de ene wand een bank met steeds een tafeltje en stoel voor twee, langs de andere wand tafeltjes voor vier personen. Het roze licht schijnt mooi op de wandfoto van bloesembomen en geeft de sfeer iets Japans. De doorzichtige plastic stoelen ogen niet zo, maar zitten lekker comfortabel.

Het aanbod

'Asian kitchen with French twist' is het motto van Umami. Dat wekt de verwachting dat het eten vooral Aziatisch is, maar op z'n Frans wordt afgemaakt en opgediend. Die combinatie zien we vaker in restaurants. De gerechten op de kaart zijn echter onderverdeeld in Asian Bites en French Twist. En dan tref je onder die laatste noemer Sashimi Zalm en Wantan aan. Is dat Frans? Ik zeg: verwarrend. Ook de bediening schept wat verwarring. De serveerster vraagt ons eerst wat we willen drinken. Nadat we haar dat verteld hebben, komt een ober ons de Umami-formule uitleggen. Hij lijkt aan te sturen op de voordeligste diner-optie: het Plateau. Deze formule kost € 14,95 en bevat drie gangen plus een karaf wijn. Mooi is dat. We hebben net ons glas wijn besteld en gekregen. Zouden we het Plateau bestellen, dan krijgen we meer wijn dan we willen drinken. Verder lijkt dit overigens een interessante optie. Je zegt alleen of je vlees, vis, vega of een combinatie wilt en de keuken kiest de gerechten, die op één plateau geserveerd worden. Makkelijk en voordelig. We gaan echter voor de optie Shared Dining en krijgen dan pas de menukaart te zien. Shared Dining geeft je voor € 19,95 per persoon de mogelijkheid om veel verschillende gerechtjes te proeven: twee voorafjes, twee tussen- en twee hoofdgerechtjes plus één bijgerecht. En dat keer twee (mits je wilt delen met je tafelgenoot). Feestelijk!

Het geserveerde

Van de veertien gerechten die we besteld hebben, wekken enkele veel verwachting. Gado Gado bijvoorbeeld, het enige gerecht van Indonesische herkomst, is een groentesalade met eieren, pindasaus en kroepoek. Pompoensalade met Thaise tamarindedressing, Krokante kipfilet met Thaise chilisaus en een Kroketje, van gele, groene en zwarte sojabonen met een frisse chilimayonaise. En bij de derde gang: Roasted mushroom en Viscake.

De reactie

Enkele gerechten springen er echt uit. Zoals de steranijsbroodjes met dip van zwarte bonen, olie en knoflook die we bij binnenkomst geserveerd krijgen. Knapperig, zoet en pittig in een heerlijke combinatie. De Rode Biet Salade met een tropisch garnituur is verrassend. De smaak is overwegend zoet, maar heel subtiel. De topgerechten, gerechten waarvan je liefst nog een bordje bestelt, zijn Curry Cake (tofu met rode curry gehaktvulling) en Witvis Wasabi (zachte stukjes gefrituurde vis met abrikozen en een saus van kokos en wasabi). Wat een sublieme mix van zoet en zuur, zacht en pittig. De andere gerechten zijn lekker, maar minder uitgebalanceerd of creatief. Zo komen we de pompoen uit de pompoensalade ook weer tegen in de Roasted Mushrooms, zijn de paddenstoelen zacht in plaats van geroosterd en smaakt de viscake een beetje onbestemd.

De bediening

Een serveerster zet bij onze binnenkomst een schaaltje brood met dip voor ons neer met de woorden: “Mijn collega komt zo vertellen wat dit is, want ik werk hier nog maar net.” Een beetje onbeholpen, want zo moeilijk is het niet om zelf even te vragen wat je uit de keuken meekrijgt. Verder is er weinig aan te merken op het personeel. Ze zijn vriendelijk, accuraat en met velen.

De prijs

Het is vanavond moeilijk om ons geld aan Umami te slijten. De eerste rekening die we krijgen bevat alleen de drankjes, voor het bedrag van € 12. De tweede, die volgens de serveerster nu echt klopt, bedraagt € 29,95. Die blijkt van een andere tafel te zijn. Pas als we zelf naar de kassa lopen, krijgen we de juiste nota: € 51,90 voor twee uitgebreide maaltijden, drie glazen wijn en een flesje fris. Een koopje, vinden wij.

Het cijfer

We geven Umami een 8,5. Het eten is meer waard dan dat, maar aan de kwaliteit van de bediening en de duidelijkheid van het aanbod moet nog wel even gewerkt worden.

Praktisch

  • Oudegracht 74
  • 3511 AT Utrecht
  • 030 – 231 64 84
  • Umami
  • Lunch: di-za 12.00-17.00 uur
  • Diner: dagelijks vanaf 17.00 uur
  • Andere vestigingen in Den Haag, Rotterdam, Vlaardingen, Maastricht, Eindhoven en Amsterdam
© 2013 - 2024 Tinekez, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Umami: de vijfde smaakmijn kijk opUmami: de vijfde smaakIk las laatst met fascinatie een artikel in het Nederlands Tandartsenblad over klachten over smaak. Natuurlijk gaat dat…
Smaakpapillen van de tong: geen specifieke plaatsenSmaakpapillen van de tong: geen specifieke plaatsenNog altijd wordt geloofd dat de vier smaken (zoet, zuur, zout en bitter) die we met de tong kunnen waarnemen vast zitten…
Encore Las Vegas: Las Vegas hotelEncore Las Vegas: Las Vegas hotelEncore Las Vegas is een jong hotel dat gelegen is op de Strip in Las Vegas. Het hotel wordt vaak afgekort tot gewoon ‘En…

Eten online bestellen via je laptopEten online bestellen via je laptopIs eten online bestellen de nieuwe trend? Ja, de supermarkt komt bij je thuis of op kantoor. Maar welke voordelen heeft…
recensieRestaurants in Antwerpen: El PuertoOp de Waalse Kaai, in het Antwerpse Zuid, bevindt zich al geruime tijd een grote tapasbar, El Puerto. Het ruime terras e…
Tinekez (92 artikelen)
Laatste update: 23-01-2014
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Horeca
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.