recensieRestaurant Umami: Aziatisch antwoord op de Hollandse crisis
Nederlanders zijn somber over de economie en hun eigen portemonnee. Kunnen we nog wel uit eten? Restaurantketen Umami heeft daar een antwoord op: het eten is er bijna goedkoop. Maar is het ook de moeite waard? Zeker, de gerechtjes zijn soms subliem. “Veelbelovend”, vond ook de restaurantgids GaultMillau. We nemen de proef op de som in vestiging Utrecht.
Het decor
Umami is in Utrecht te vinden aan een rustig stuk van de Oudegracht, met op de begane grond een diepe pijpenla en beneden in de werfkelder een wat grotere ruimte met vooral lange tafels. De kelder is vandaag gesloten. Logisch, denken wij. Een maandag in crisistijd, dat wordt een rustige avond. Die aanname moeten we al snel bijstellen, het restaurant loopt gestaag vol. De inrichting is zoals je die tegenwoordig vaak ziet: langs de ene wand een bank met steeds een tafeltje en stoel voor twee, langs de andere wand tafeltjes voor vier personen. Het roze licht schijnt mooi op de wandfoto van
bloesembomen en geeft de sfeer iets Japans. De doorzichtige plastic stoelen ogen niet zo, maar zitten lekker comfortabel.
Het aanbod
'Asian kitchen with French twist' is het motto van Umami. Dat wekt de verwachting dat het eten vooral Aziatisch is, maar op z'n Frans wordt afgemaakt en opgediend. Die combinatie zien we vaker in restaurants. De gerechten op de kaart zijn echter onderverdeeld in
Asian Bites en French Twist. En dan tref je onder die laatste noemer Sashimi Zalm en Wantan aan. Is dat Frans? Ik zeg: verwarrend. Ook de bediening schept wat verwarring. De serveerster vraagt ons eerst wat we willen drinken. Nadat we haar dat verteld hebben, komt een ober ons de Umami-formule uitleggen. Hij lijkt aan te sturen op de voordeligste diner-optie: het Plateau. Deze formule kost € 14,95 en bevat drie gangen plus een karaf wijn. Mooi is dat. We hebben net ons glas wijn besteld en gekregen. Zouden we het Plateau bestellen, dan krijgen we meer wijn dan we willen drinken. Verder lijkt dit overigens een interessante optie. Je zegt alleen of je vlees, vis, vega of een combinatie wilt en de keuken kiest de gerechten, die op één plateau geserveerd worden. Makkelijk en voordelig. We gaan echter voor de optie
Shared Dining en krijgen dan pas de menukaart te zien. Shared Dining geeft je voor € 19,95 per persoon de mogelijkheid om veel verschillende gerechtjes te proeven: twee voorafjes, twee tussen- en twee hoofdgerechtjes plus één bijgerecht. En dat keer twee (mits je wilt delen met je tafelgenoot). Feestelijk!
Het geserveerde
Van de veertien gerechten die we besteld hebben, wekken enkele veel verwachting. Gado Gado bijvoorbeeld, het enige gerecht van Indonesische herkomst, is een groentesalade met eieren, pindasaus en kroepoek. Pompoensalade met Thaise tamarindedressing, Krokante kipfilet met Thaise chilisaus en een
Kroketje, van gele, groene en zwarte sojabonen met een frisse chilimayonaise. En bij de derde gang: Roasted mushroom en Viscake.
De reactie
Enkele gerechten springen er echt uit. Zoals de steranijsbroodjes met dip van zwarte bonen, olie en knoflook die we bij binnenkomst geserveerd krijgen. Knapperig, zoet en pittig in een heerlijke combinatie. De Rode Biet Salade met een tropisch garnituur is verrassend. De smaak is overwegend zoet, maar heel subtiel. De topgerechten, gerechten waarvan je liefst nog een bordje bestelt, zijn Curry Cake (tofu met rode curry gehaktvulling) en
Witvis Wasabi (zachte stukjes gefrituurde vis met abrikozen en een saus van kokos en wasabi). Wat een sublieme mix van zoet en zuur, zacht en pittig. De andere gerechten zijn lekker, maar minder uitgebalanceerd of creatief. Zo komen we de pompoen uit de pompoensalade ook weer tegen in de Roasted Mushrooms, zijn de paddenstoelen zacht in plaats van geroosterd en smaakt de viscake een beetje onbestemd.
De bediening
Een serveerster zet bij onze binnenkomst een schaaltje brood met dip voor ons neer met de woorden: “Mijn collega komt zo vertellen wat dit is, want ik werk hier nog maar net.” Een beetje
onbeholpen, want zo moeilijk is het niet om zelf even te vragen wat je uit de keuken meekrijgt. Verder is er weinig aan te merken op het personeel. Ze zijn vriendelijk, accuraat en met velen.
De prijs
Het is vanavond moeilijk om ons geld aan Umami te slijten. De eerste rekening die we krijgen bevat alleen de drankjes, voor het bedrag van € 12. De tweede, die volgens de serveerster nu echt klopt, bedraagt € 29,95. Die blijkt van een andere tafel te zijn. Pas als we zelf naar de kassa lopen, krijgen we de juiste nota: € 51,90 voor twee uitgebreide maaltijden, drie glazen wijn en een flesje fris. Een
koopje, vinden wij.
Het cijfer
We geven Umami een
8,5. Het eten is meer waard dan dat, maar aan de kwaliteit van de bediening en de duidelijkheid van het aanbod moet nog wel even gewerkt worden.
Praktisch
- Oudegracht 74
- 3511 AT Utrecht
- 030 – 231 64 84
- Umami
- Lunch: di-za 12.00-17.00 uur
- Diner: dagelijks vanaf 17.00 uur
- Andere vestigingen in Den Haag, Rotterdam, Vlaardingen, Maastricht, Eindhoven en Amsterdam