InfoNu.nl > Eten en Drinken > Horeca > Restaurants in Antwerpen: El Puerto
recensie

Restaurants in Antwerpen: El Puerto

Op de Waalse Kaai, in het Antwerpse Zuid, bevindt zich al geruime tijd een grote tapasbar, El Puerto. Het ruime terras en de ligging zijn de twee voornaamste uiterlijke troeven. In het begin van de zomer, met de sinksenfoor voor de deur, is een plaatsje bemachtigen hier, absoluut géén sinecure. Al dient het gezegd dat deze zaak meestal altijd een behoorlijke bezettingsgraad laat opmeten. De ligging, op de kaaien, met parking voor de deur, het hippe Zuid aan de voeten, vlak naast de haast legendarische discotheek, Café Local, het zijn allemaal zaken die bijdragen aan het succes van deze zaak. De tapascultuur is trouwens ook aan een fikse opmars bezig in onze contreien, reden genoeg voor een bespreking.

Bediening

Een ruime zaak, waar veel volk kan zitten zowel binnen als buiten, heeft uiteraard nood aan voldoende, capabel personeel. Het bedienend personeel in de zaak is gewoonlijk voldoende aanwezig, al kan het in drukke periodes wel eens wat langer duren voor men aan tafel komt of iets dat besteld is komt brengen. De bediening is beleefd, maar niet echt hartelijk. Bij vragen over een bepaald gerecht komt er meestal wel iets van uitleg aan te pas, maar niet om te zeggen dat men volledig op de hoogte is van wat de keuken produceert en wat het gerecht allemaal bevat. Wat absoluut niet kan is dat er bij momenten één van de personeelsleden staat te roken in het zicht van de klanten, tussen de ingang en het terras. Dit roept vragen op bij mensen, en als er mensen wachtende zijn op een kelner, gerecht of iets dergelijks en er staat iemand te roken, dan roept dat vragen en wrevel op. Laat staan dat de betreffende medewerkers er eigenlijk bij stilstaan dat mensen zich dan afvragen of de persoon in kwestie dan bijvoorbeeld eerst zijn handen wast vooraleer deze terug het werk hervat.

Menu

Voorgerechten/Koude Tapas

Een blik op de kaart verraadt dat er niet echt bijzonder veel verschillende koude tapas onder die sectie in het menu te vinden vallen. Een aantal typische gerechtjes zoals de gemarineerde ansjovis, chorizo, manchego en de pata negra ham zijn uiteraard aanwezig. De kaart wordt verder vervolledigd door een aantal salades en een dagsoep. De salades hebben een Mediterraans karakter en ogen mooi. De smaak is navenant.

De prijzen zijn voor de losse tapas nogal standaard (3-7 euro). Als er gekozen wordt voor een koude tapas mix (vanaf twee personen) dan stijgt de prijs al snel. Het dient gezegd dat de porties eigenlijk niet echt fenomenaal zijn. Het is voldoende, maar niet echt royaal. De kwaliteit zit wel meer dan goed. De geserveerde hapjes en producten zijn vers, lekker en bijzonder smaakvol. Een goede keuze van leverancier en basisproducten.

Hoofdgerechten/warme tapas

Een royaal aanbod aan warme tapas, van zowel vlees als vis, aangevuld met enkele schotels zorgt voor een voldoende uitgebreide keuze. Het merendeel van de voorgeschotelde warme tapas en schotels zijn goed. Al kan men zich soms niet van de indruk ontdoen dat het bijna bandwerk wordt in de keuken. De gerechtjes en schotels zijn beperkt afgewerkt of gegarneerd. De vertaling van het woord "tapa" is "hapje", maar de porties zouden toch iets rianter mogen zijn wederom. Toch blijft er een eerder positieve indruk dan een negatieve indruk hangen na het verorberen van de tapas.

Wel een absolute aanrader als het om verschillende dingen proeven gaat, is het samengestelde menu. In dit samengestelde degustatie tapas menu, krijgt u eerst een mix van koude tapas met brood en achteraf een assortimentje met warme tapas, vergezeld van patatas bravas. De prijs is niet echt heel scherp, maar het globale gepresenteerde is behoorlijk in orde.

De prijzen van de warme tapas gaan van normaal tot eerder duur. Uiteraard heeft dat wel iets te maken met het voorgeschotelde gerecht en diens ingrediënten. Desalniettemin zijn er een heel aantal mensen die van mening zijn dat tapas eten op restaurant eigenlijk behoorlijk duur is voor wat men krijgt. Men mag vooral niet vergeten, dat onder normale omstandigheden, een tapasbar behoorlijk wat werk heeft in de keuken met de overhoop van kleine hapjes, die allen om een heleboel handelingen vragen en dienen bereid en voorbereid te worden. Dit verklaart deels waarom tapas vaak niet erg goedkoop zijn, het is immers een arbeidsintensieve keuken, de Spaanse tapaskeuken.

Nagerechten

Als men over de Spaanse keuken spreekt, zijn er niet echt veel desserten die men voor de geest kan halen. Met één grote uitzondering uiteraard: de créme Catalane. Die is hier natuurlijk ook prominent aanwezig als dessert. Verder is de keuze zéér beperkt.

Wijnen en dranken

Een riant aanbod aan Cava, een keuze uit een aantal populaire cocktails en een aantal wijntjes maken de drankkaart uit. Voor het overige een typisch aanbod aan softdrinks en warme dranken. Wel opvallend is een toch niet gering aanbod aan bier. Met een 15-tal biersoorten laat "El Puerto" veel restaurants achter zich als het gaat om gerstennat. De prijzen zijn zeker conform de marktprijzen. Cocktails variëren rondt de 7 euro, terwijl bier tussen de 2 en 4 euro schommelt. Cava en wijn zijn aan de dure kant, zeker voor de aangeboden soorten, die niet slecht zijn, maar in verhouding prijs-kwaliteit niet hoog scoren.

Besluit

Een degelijke zaak, is een typerende uitspraak betreffende "El Puerto". De belevenis van het eten en tafelen daar is zeker geen unieke ervaring, maar zoals eerder vermeld is de ligging en het redelijk ruime terras voor een zaak op het Antwerpse Zuid, een absoluut pluspunt. Veel jong volk dan ook de onder de couverts die het restaurant kan bedienen, zeker in de weekends. In een stad waar het aanbod aan tapasbars niet enorm groot is, maar wel aanwezig, had "El Puerto", mits enige aanpassingen en fine-tuning de tapasbar van de stad kunnen worden, een stukje een gemiste kans. Dat wil lang niet zeggen dat deze zaak geen groeimarge meer heeft of slecht is. Het is louter een geval van onbenut potentieel. Mits enige aanpassingen kan de concurrentie zo weggeblazen worden. De prijs-kwaliteit verhouding, de beperkte dessertkaart en de eerder dure wijnkaart met beperkte keuze zijn zeker werkpunten.

Alle info over El Puerto vindt U hier

Lees verder

© 2012 - 2019 Siegfried, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Het Zuid in Antwerpen: culturele wijk met Parijse alluresHet Zuid in Antwerpen: culturele wijk met Parijse alluresSinds de jaren 90 is de wijk het Zuid in Antwerpen 'the place to be’ voor kunstliefhebbers, hippe vogels en levensgeniet…
Volkscultuur in Antwerpen: de SinksenfoorVolkscultuur in Antwerpen: de SinksenfoorElk jaar gaat in Antwerpen traditiegetrouw tijdens het pinksterweekend de Sinksenfoor van start, één van de grootste ker…
Antwerpen: Gouden Eeuw 1490-1530 eerste groeifaseDe ontwikkleing van de stad Antwerpen in de 16e Eeuw was grandioos. Na Parijs was Antwerpen de grootste stad ten noorden…
Overzicht van alle landen in Noord-AmerikaNoord-Amerika bestaat uit Canada, de Verenigde Staten, Midden-Amerika en het Caribisch gebied. Midden-Amerika is een cul…
De omgeving van Puerto Madryn (Argentinië)De omgeving van Puerto Madryn (Argentinië)Argentinië is een veelzijdig land en één van de bestemmingen die je als reiziger niet kunt overslaan is de stad Puerto M…
Bronnen en referenties
  • www.elpuerto.be (logo)
  • www.google.be
  • http://www.antwerpen-horeca.be

Reageer op het artikel "Restaurants in Antwerpen: El Puerto"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Siegfried
Gepubliceerd: 05-12-2012
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Horeca
Special: Restaurants in Antwerpen
Bronnen en referenties: 3
Recensies…
Deze rubriek bevat artikelen welke naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in vorm van een recensie bevat.
Schrijf mee!