Waarom drinken we alcohol en wat zijn de gevolgen?

Alcohol heeft meer nadelige dan positieve gevolgen. Waarom drinken velen dan toch vaak alcohol? Ook onder jongeren neemt het alcoholgebruik toe, hoe weer je je tegen de druk van een groep, en wat zijn nu eigenlijk die gevolgen van alcohol?

Waarom drinken jongeren alcohol?

Er is een onderzoek gehouden naar wat jongeren belangrijke redenen vinden om alcohol te drinken. Als belangrijkste redenen kwamen naar voren:
 1. De sfeer wordt gezelliger na een paar glaasjes.
 2. Drank is gewoon lekker.

De minder belangrijke redenen waren:
 1. Het helpt tegen de dorst.
 2. Het zorgt ervoor dat ik makkelijker praat.
 3. Iedereen doet het.
 4. Het zorgt ervoor dat ik mijn problemen vergeet.
 5. Het camoufleert onzekerheid.
 6. Het zorgt voor een groepsgevoel.
 7. Het vult eenzaamheid op.

Veel jongeren noemden ook redenen om niet te drinken. De belangrijkste redenen waren:
 1. Het is niet lekker.
 2. Het is niet nodig voor de gezelligheid.
 3. Het is duur.
 4. Het is ongezond (het heeft nare gevolgen).
 5. Het wordt door religie of cultuur niet gewaardeerd.
 6. Het lost mijn problemen niet op.
 7. Het maakt dat ik mezelf niet ben.

De gevolgen van het drinken van alcohol

Alcohol heeft veel (nadelige) gevolgen op verschillende onderdelen van ons lichaam.

Hersenen

Wanneer de alcohol via het bloed de hersenen heeft bereikt, wordt je eraan herinnerd dat je gedronken hebt. Je krijgt een licht gevoel in je hoofd. Bij kleine hoeveelheden heeft dit een opwekkend effect, maar bij grote hoeveelheden zorgt het voor een bedwelmend gevoel. De alcohol heeft ook effect op het waarnemingsvermogen: na veel alcohol gedronken te hebben zie je niet alles meer even scherp. Alcohol doet ook het reactievermogen vertragen en de coördinatie van de spieren neemt af.
Veel alcohol gebruik zorgt ervoor dat je hersenschade oploopt, dat je een slechter geheugen krijgt, je minder goed kunt concentreren en je minder kunt aanpassen. Als je tot wel 20 à 25 glazen in een korte tijd drinkt, kan je bewusteloos raken of een ademhalings- of hartstilstand krijgen.

Lever

De lever zorgt ervoor dat het lichaam van vreemde en giftige stoffen wordt gezuiverd. Alcohol wordt in de lever omgezet in aceetaldehyde. Aceetaldehyde wordt weer omgezet in acetyl-CoA, dat uiteindelijk wordt afgebroken tot koolzuur en water.
Aceetaldehyde is in grote hoeveelheden een giftige stof. Het vergiftigd de levercellen. Wanneer iemand jaren doorgaat met alcohol drinken word de lever echt ziek: in de lever hopen vetbolletjes zich op. Dit heet levercirrose. Levercirrose kan leiden tot de dood. Als je eet tijdens het alcohol drinken, gaat de afbraak van alcohol in de lever voor. De lever kan immers maar 1 ding tegelijk. De omzetting van vitamines en mineralen moet wijken voor de afbraak van alcohol. Door het ontstane gebrek aan vitamines e.d. wordt men bevattelijker voor allerlei ziektes.

Maag en alvleesklier

Alcohol heeft een irriterende werking op het maagslijmvlies. Dit kan leiden tot een maagzweer. Als je een maagzweer wil behandelen is het stoppen met drinken essentieel. Door stevig te drinken kan op den duur ook de alvleesklier ontstoken raken, waardoor de vertering van het voedsel in gevaar komt.

Hart- en bloedvaten

Een regelmatige drinker loopt het risico op het krijgen van een te hoge bloeddruk. Hierdoor kunnen hartklachten en zelfs een hersenbloeding ontstaan. Toch heeft alcohol ook een positieve werking op hart- en bloedvaten. Alcohol stimuleert namelijk de aanmaak van het HDL-cholesterol. Het HDL-cholesterol is een goede cholesterol. Deze verdrijft namelijk het LDL-cholesterol, en dit is een slecht cholesterol. Hoe minder slechte cholesterol in het lichaam, hoe beter voor de conditie van de hart- en bloedvaten.

Alcohol heeft naast lichamelijke gevolgen ook een effect op je stemming en gedrag. Voorbeelden hiervan zijn:
 • Je kan niet goed meer op je benen staan.
 • Je gedraagt je over-emotioneel en voorspelbaar.
 • Je verwaarloost je familie en vrienden.
 • Je komt vaak te laat of niet opdagen op je werk.
 • Je komt je afspraken niet na.
 • Je raakt vermoeid.
 • Je slaapt slecht.
 • Je kan last krijgen van maagpijn.
 • Je hersenen krimpen: je wordt vergeetachtig.
 • Je kan agressief gedrag vertonen.

Problemen bij een verslaving

Alcohol wordt riskant wanneer je het steeds gebruikt (en nodig hebt) om van stemming te veranderen. Als je namelijk niet meer zelf van stemming kan veranderen, en je gebruikt hiervoor steeds alcohol, dan loop je het risico dat je aan alcohol gewend raakt. Dit kan het begin van een verslaving zijn. Alcoholisten kunnen niet meer leven zonder alcohol. Ze geven veel geld aan alcohol uit, en houden niet genoeg geld meer over voor primaire behoeften. Sommige alcoholisten belanden daarom in de criminaliteit, om toch aan geld te komen.

Plezierige kanten van alcohol

Alcohol heeft ook plezierige kanten. Je kan de illusie krijgen dat de sfeer gezelliger wordt. Je praat gemakkelijker en je krijgt het gevoel dat je steviger in je schoenen staat. Je voelt je ontspannen en aan het eind van de dag val je makkelijker in slaap. Alcohol zorgt ervoor dat je je problemen even vergeet, en het versterkt het groepsgevoel. Veel mensen vinden alcohol ook gewoon lekker.

Weren tegen de druk van een groep

Het is vaak belangrijk dat je nee durft te zeggen als je geen alcohol wil, en dat je duidelijk maakt dat je niet overgehaald kan worden. Als je dit lastig vindt kun je bijvoorbeeld:
 • Een smoes verzinnen (bijvoorbeeld dat je allergisch bent).
 • Je kunt naar huis gaan.
 • Je kunt over een ander onderwerp beginnen.
 • Je kunt ze naar een plaats lokken waar ze niet zullen of willen drinken.
© 2009 - 2024 Maarten-, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alcohol tijdens het begin van de zwangerschap: opgepast!Alcohol tijdens het begin van de zwangerschap: opgepast!"Ach toe, één glaasje kan toch geen kwaad?!": hoewel de heersende opvatting over alcohol drinken tijdens je zwangerschap…
Omgaan met groepsdrukOmgaan met groepsdrukVan kinds af aan willen mensen bij een groep horen. Bijna overal is sprake van groepsdruk en proberen mensen bij een gez…
Hoe kun je minder gaan drinken?Hoe kun je minder gaan drinken?Er wordt altijd gezegd: 'Drink met mate', maar sommige mensen kunnen dat niet meer. Die zijn verslaafd geworden aan dran…
Lichamelijke gevolgen van alcoholgebruikLichamelijke gevolgen van alcoholgebruikDe lichamelijke gevolgen van alcoholgebruik zijn zeer divers. Zo kan alcoholgebruik een positieve invloed hebben op je s…

Gentiaanelixir uit de bergenIn Alpen en Auvergne, 1000 tot 1500 m hoog, groeit de gele gentiaan. Deze Gentiana lutea heeft een lange penwortel waarv…
Tips bij het kopen van een koffieautomaat voor op het werkMet een druk op de knop een lekker kopje koffie of cappuccino; een koffieautomaat op de werkvloer kan een uitkomst zijn…
Maarten- (27 artikelen)
Laatste update: 09-12-2010
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Dranken overig
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.