Tips bij het kopen van een koffieautomaat voor op het werk

Met een druk op de knop een lekker kopje koffie of cappuccino; een koffieautomaat op de werkvloer kan een uitkomst zijn voor werknemers en ook voor klanten. In dit artikel vindt u o.a. informatie over verschillende aanbieders van koffieautomaten, mogelijkheden van koffieautomaten en de kwaliteit van koffie.

Tips bij de aanschaf van een koffieautomaat

Algemeen

Uit praktische overwegingen kan een bedrijf ervoor kiezen om een koffieautomaat voor op de het werk te nemen. De keuze voor een bepaalde koffieautomaat kan van een aantal dingen afhangen:
 • De doelgroep
 • Kosten
 • Mogelijkheden
 • Kwaliteit van de koffie

De doelgroep
Voor wie is de koffieautomaat bedoeld? Staat de koffieautomaat bijvoorbeeld in de kantine en mogen alle personeelsleden er gebruik van maken? En hoeveel mensen maken gebruik van de koffieautomaat? Kortom; het is belangrijk om goed duidelijk te hebben wie de koffieautomaat gaan gebruiken. Voor een grote groep mensen zal een grote koffieautomaat of meerdere koffieautomaten nodig zijn. Maar ook het uiterlijk van een koffieautomaat kan een rol spelen in de keuze voor een automaat; wie een indruk van kwaliteit op klanten wil achterlaten kan kiezen voor een koffieautomaat met een mooie vormgeving en kleur. Ook zijn er aanbieders van koffieautomaten die bijpassende kop en schotels bij de koffieautomaat leveren.

Kosten

De aanschaf van een koffieautomaat is geen eenmalige uitgave. De kosten voor een koffieautomaat zijn meestal niet erg hoog; een aantal dingen die een koffieautomaat wel erg duur kunnen maken zijn:
 • Kosten van de koffiebonen
 • Speciale patronen of kokers waarin de bonen worden geleverd
 • Onderhoudskosten

Laat u (door meerdere leveranciers) goed informeren over deze zaken om er zeker van te zijn dat u een goede aankoop doet. Wanneer u voldoende informatie heeft verkregen kunt u een kostenberekening maken waarbij u kunt uitgaan van gemiddeld 3 à 4 kopjes koffie per gebruiker per dag. Overigens kunt u heel goed op kosten besparen door te kiezen voor een tweedehands koffieautomaat.

Mogelijkheden
Naast gewone koffie kunnen veel koffieautomaten ook andere warme dranken leveren waaronder bijvoorbeeld heet water, warme chocolademelk en cappuccino. Bepaal van tevoren welke mogelijkheden voor uw bedrijf belangrijk zijn. Bedenk daarbij dat werknemers vaak dol zijn op verschillende mogelijkheden en daarvan veel gebruik zullen maken.

Kwaliteit van de koffie

Een dure koffieautomaat hoeft niet persé goede koffie te geven. De kwaliteit van koffie hangt vooral af van de keuze voor een bepaald soort koffiebonen. Het is belangrijk om de koffiebonen goed af te stemmen op de kwaliteit van de koffieautomaat; goedkope bonen in een duur apparaat en andersom levert geen goede koffie op. Overigens maken veel koffieautomaten gebruik van gemalen koffiebonen (fresh-brew, vriesdroog of instant), hierdoor wordt de kwaliteit van de koffie aanzienlijk minder. De lekkerste koffie wordt gezet van echte bonen.

Leveranciers van koffieautomaten

Cafebar

Deze leverancier heeft een uitgebreid assortiment aan koffieautomaten. Veel automaten maken gebruik van fresh-brew of vriesdroge koffie wat de kwaliteit van de koffie aanzienlijk vermindert. Ook de looks van een aantal apparaten is niet erg mooi. Bij Cafebar is wel veel mogelijk; de koffieautomaten zijn erg compleet. De service bij Cafebar is goed; iedere vier weken komt een medewerker de koffieautomaat controleren en aanvullen.

Nescafé

Een koffieautomaat van Nescafé staat voor kwaliteit en design. De koffieautomaten zien er mooi uit en geven lekkere koffie (met name de automaten met echte koffiebonen). Nescafé biedt een 24-uurs service in het geval van bijvoorbeeld een storing of mankement. Daarnaast biedt Nescafé de mogelijkheid om fairtrade koffie te gebruiken van Max Havelaar.

Douwe Egberts

Nog een specialist in het bieden van een lekker kopje koffie: Douwe Egberts. De koffieautomaten van Douwe Egberts zijn met name geschikt voor kleine en middelgrote bedrijven. Het uiterlijk van de koffieautomaten zijn veelal strak en netjes en passen binnen veel moderne bedrijven.

Overige leveranciers

Naast bovenstaande drie grote leveranciers van koffieautomaten zijn er nog een aantal leveranciers, waaronder:
 • Autobar
 • Van Duijnen
 • Capriole
 • Compeano
© 2009 - 2024 Jolene1984, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Roddelen op het werk: kan het positief zijn?Roddelen op het werk: kan het positief zijn?Mensen zijn allemaal verschillend in omgang. Zo ook je collega's. Sommige collega's zijn aardig en daarmee kun je het go…
Hoe een koffiemachine te kopenHoe een koffiemachine te kopenWie houdt er niet van om thuis een heerlijk kopje koffie te drinken? Ondanks het feit dat de meeste mensen onderweg in h…
Vervelingsziekte bore-out door werken onder je niveauVervelingsziekte bore-out door werken onder je niveauEen bore-out is minder bekend dan een nurn-out. Bij een bore-out door verveling en werken onder je niveau kunnen dezelfd…

Waarom drinken we alcohol en wat zijn de gevolgen?Alcohol heeft meer nadelige dan positieve gevolgen. Waarom drinken velen dan toch vaak alcohol? Ook onder jongeren neemt…
Ultieme chocoladedrankjesEr zijn chocoladecocktails en er zijn bijzondere chocoladecocktails. De recepten hieronder zijn voor extreem lekkere dra…
Jolene1984 (221 artikelen)
Gepubliceerd: 23-11-2009
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Dranken overig
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.