Thee, voor lichaam en geest
Hoewel de meesten ’s morgens op het werk een koffie halen om wakker te worden, wordt ook thee meer een meer geapprecieerd. En niet zonder reden want thee kan niet alleen hetzelfde effect hebben dan koffie, het heeft ook nog een pak meer positieve eigenschappen.
Situering in de tijd
Thee komt uit China en wordt daar al meer dan 5000 jaar gedronken. Van China, ging de thee over tot de Japanse cultuur en later in Portugal (1559). Pas vanaf de 18e eeuw werd thee drinken ingeburgerd in onze samenleving.
Situering in de wereld
De theestruik, wat vroeger een wilde plant was, gedijt in een tropisch of subtropisch klimaat met een gemiddelde jaartemperatuur van 18° en nooit vorst, meestal op berghellingen. Ook zon (minstens vier uur per dag) en regen (ca 1600 liter per jaar) zijn twee belangrijke factoren voor deze struik. Naast weerkundige factoren is ook de bodemgesteldheid zeer belangrijk en de hoogte waarop deze plant groeit; op grotere hoogte wordt de beste kwaliteit gevonden.
Verwerkingsproces
Een theeplant moet reeds vier jaar oud zijn voor het oogsten kan beginnen. Het is een zorgvuldig wer dat meestal door vrouwen gedaan wordt. Bij het oogsten, plukt men een jonge bladknop en de twee jonge blaadjes eronder. Omdat dit zo delicaat is, gebeurt het best handmatig hoewel men grote hoeveelheden nodig heeft: voor één kilo thee heeft men vier kilo verse blaadjes nodig. Hoewel de oogst het hele jaar door kan, is het beste seizoen de droge moesson. De verwerking van de thee, gebeurt onmiddelijk na de pluk om geen verlies in aroma en kwaliteit te lijden. Eerst laat men de blaadjes verslensen, door ze tot 18 uur in deels opgewarmde lucht te leggen. Hierdoor verliezen de blaadjes tot een derde van hun vocht en worden ze soepel voor verdere verwerking. Dan worden de blaadjes onder druk gerond en geplet waardoor ze de rest van hun vocht verliezen. Dan wordt de thee naar een ruimte gebracht met een temperatuur van ca 25°C waar in enkele uren de fermentatie plaats vindt. Deze fermentatie is een reactie met zuurstof waardoor thee zijn kleur en aroma krijgt. Als laatste stap wordt de thee gedroogd.
Zwarte thee
Zwarte thee, die in het Chinees eigenlijk rode thee wordt genoemd, wordt gekenmerkt door een zware oxidatie. Dit maakt de thee sterker en zorgt ervoor dat hij meer cafeïne bevat (in relatie met thee ook vaak theïne genaamd, maar eigenlijk is dit hetzelfde). Hoewel cafeïne vaak een negatieve bijklank heeft omdat het behoorlijk giftig is (dodelijk bij 10 gram) en afgeraden wordt bij jonge kinderen en mensen met een alcohol- of drugsverslavingsverleden, heeft dit bestanddeel ook een positief gegeven. Cafeïne zorgt ervoor dat reactievermogen en waakzaamheid bij het autorijden verhoogt, helpt het korte termijngeheugen en zou een beschermend effect hebben op Alzheimer.
Groene thee
Deze thee wordt vaak gebruikt in afslankingmethodes. De blaadjes van groene thee zorgen er namelijk voor dat het water in vetcellen uitgescheiden wordt, zorgt voor een vermindering van opname van vetstoffen en het aantal opgenomen calorieën en zorgt voor een betere stofwisseling. Ook gaat deze thee conditieverlies tegen. Door de anti-oxidanten in groene thee, is deze bijzonder heilzaam bij het verminderen van reuma, helpt bij het bestrijden van hart- en vaatziekten en zou zelfs een positieve invloed hebben op kankerpatiënten. Omwille van deze werkingen, is groene thee ook in tabletvorm verkrijgbaar.
Heilzame werkingen van thee
- Thee bevat een hoeveelheid fluoride, wat goed is voor de tanden (indien men de thee zonder suiker drinkt welliswaar) en de botten.
- De anti-oxidanten zorgen ervoor dat we minder ziek worden
- Looistoffen in thee zorgen voor een rustgevendend effect op de spijsvertering. Het is dus een goed idee om na de maaltijd een tas thee te drinken
- Cafeïne in thee wordt door de looistoffen later opgenomen dan bij koffie, maar werkt ook langer
- Thee bevat bijna geen calorieën
Wat is geen thee
Kruideninfusies bevatten geen theeblaadjes waardoor deze ook geen thee mogen genoemd worden. Voorbeelden zijn, Kamille, Rooibos, zoethout, muntthee,... Hoewel we hierbij niet van de helende werkingen van de thee zelf kunnen genieten, hebben ook deze kruiden vaak positieve effecten op ons lichaam en onze geest.