Kruidenthee uit Azië: Masala Chai en Chrysanthemum Tea
Vanaf 1995 is de meest opvallendste verandering in het Nederlandse theegebruik de verandering van de theesoort en het gebruik van diverse smaakmakers. Werd vroeger bijna alleen zwarte thee gedronken, tegenwoordig ook veel groene thee. Daarnaast is de opkomst van thee met exotische vruchtensmaken en kruiden niet meer te stoppen. In China en India echter is het gebruik van kruidenthees al eeuwen lang heel gewoon. Masala Chai en Chrysanthemum Tea zijn daar twee bekende voorbeelden van.
Chai of Masala Chai
Chai of Masala Chai is een pittige Indiase kruidenthee. Chai is het Indiase woord voor thee; komt van het Chinese woord
Cha wat thee betekent en Masala duidt op een pittig mengsel van specerijen. In Engels-sprekende landen is Masala Chai synoniem aan Chai.
Chai wordt bereid met sterke
zwarte thee (Black Tea), melk, suiker of honing en velerlei kruiden zoals kaneel,
cardamom, gember, nootmuskaat, steranijs, vanille, zwarte peper en al naar gelang de streek in India andere specerijen. Er bestaan vele verschillende varianten; er is geen vast recept of vaste bereidingswijze voor Masala Chai. De meest gebruikte theesoort voor Chai is een sterke zwarte thee, zoals Assam, zodat de vele specerijen de thee niet zullen overheersen. Assam is een zwarte theesoort vernoemd naar de streek in India waar het verbouwd wordt namelijk de staat Assam, een staat in het Noordoosten van India.
Thee is na water het meest gedronken drankje ter wereld. Thee heeft continu een belangrijke rol gespeeld in bijna alle culturen en gewoonten over de gehele wereld. Wellicht haast overbodig om te zeggen dat thee het meest prominente drankje is in India. India is niet alleen de grootste gebruiker van thee, maar ook de grootste producent en exporteur van thee. Chai is in India wat koffie is in de rest van de wereld. Chai is in India een alles overheersend fenomeen en tevens een sociaal gebeuren. Een Indiër heeft gemiddeld 4 Chai drinkmomenten per dag. Je kunt Chai dan ook werkelijk overal verkrijgen in India, je struikelt bijna over de vele
Chai-Wallahs (Chai verkopers), ongeacht het seizoen.
Chrysanthemum Tea
Chrysanthemum Tea is een heel bekend drankje in Azië, vooral in China en Japan. In China is Chrysanthemum Tea één van de meest populaire kruidenthees. De thee heeft als basis een afkooksel van de bloemen van de
Chrysanthemum morifolium of de
Chrysanthemum indicum. Verschillende rassen van de chrysant, variërend van wit tot lichtgeel of helder geel van kleur, worden gebruikt voor de thee. Met name de witte bloemsoort is heel geliefd. Meestal wordt de thee bereid uit gedroogde bloemen.
Chrysanthemum Tea wordt zowel koud als warm gedronken. In de warme zomermaanden is koude Chrysanthemum Tea heel populair. Een geliefde traditionele bereiding voor de koude versie is een thee getrokken van gedroogde Chrysanthemum bloemen, gan zao oftewel liquorice (zoethoutwortel) en gekookt water. Als de thee afgekoeld is rock sugar (kandijsuiker) toevoegen en eventueel nog ijsklontjes. Hieronder een foto van ingrediënten voor koude Chrysanthemum Tea, v.l.n.r. Witte gedroogde Chrysanthemum, zoethoutwortel en rock sugar.
Aan zowel de Chrysanthemum bloemen als aan de zoethoutwortel worden medicinale krachten toegewezen. Zo zou Chrysanthemum detoxinerend werken, helpen tegen de griep en de lichaamstemperatuur kunnen reduceren. Terwijl zoethoutwortel helpt tegen ontstekingen, infecties en allergieën, een anti-hoestmiddel is, de spijsvertering bevordert en menstruatiepijnen verlicht. De chrysant staat in Japan symbool voor een lang leven. Zowel in China als in Japan is men al eeuwenlang bekend met de heilzame werking van deze plantensoort. In het oude China werd de Chrysanthemum zorgvuldig gecultiveerd door de Chinese adel.
In Azië is Chrysanthemum Tea ook gewoon kant en klaar te verkrijgen in flesjes of blikjes, meestal gezoet met suikerriet. Hieronder twee voorbeelden daarvan: Links het merk Pokka (Japan) en rechts het merk Yeo's (Singapore).