Fruitdrankjes: calorieën per glas

Fruitdrankjes: calorieën per glas De beste dorstlesser is water. Uit de kraan is het lekker, mager, gezond en goedkoop. Uit een flesje kan natuurlijk ook, al is dat aanzienlijk duurder. Voor wie houdt van smaakjes, zijn er verschillende fruitwaters op de markt verschenen. Het gaat om een soort aangelengde vruchtensappen die de laatste jaren zijn geïntroduceerd door de grote frisdrankfabrikanten. Denk aan Crystal Clear, Vitamin Water en Hero Kokoswater. Maar, wat is eigenlijk de samenstelling van deze fruitwaters die vaak claimen gezond te zijn? De Consumentenbond deed in juni 2013 een onderzoek. Wie denkt dat het om een puur product gaat dat gezond is, komt bedrogen uit. De meeste drankjes bevatten een acceptabele hoeveelheid calorieën maar ook tamelijk weinig fruit. Een halve liter Crystal Clear bevat welgeteld 1 druppel vruchtendsap. Verder zijn er nogal wat aroma’s en zoetstoffen toegevoegd. Het felgekleurde Vitamin Water van Sourcy bevat heel wat meer calorieën dan je van water zou mogen verwachten, een kleine 50 kcal per glas. Dat komt door toegevoegde suikers. Wie voor de vitaminen (een ‘gimmick’ volgens de Consumentenbond) naar dit fruitwater grijpt, kan beter op zoek naar een gezond alternatief.

Light

Naast de fruitwaters zijn er ook lightvariaten op de gebruikelijke vruchtensappen. Deze drankjes bevatten minder suiker maar zijn beslist niet altijd calorie-arm. Er zit meer water in dan in de oorspronkelijke variant. Het aantal calorieën neemt weliswaar af ten opzichte van de niet-light versie maar nog steeds kan de light-versie flink wat calorieën bevatten. Zo zit er in Appelsientje light nog steeds 68 kcal per glas. Niet echt mager.

Bovendien stellen sommige onderzoekers vraagtekens bij het gebruik van kunstmatige zoetstoffen. Alle zoetstoffen, natuurlijke en kunstmatige, hebben volgens sommige deskundigen de eigenschap dat ze het lichaam in de ‘eetstand’ zetten. Deze theorie is wel omstreden. Wat zeker geldt is dat minder zoet eten het gezondst is.

Korte beschrijving van de fruitwaters

Carpe Diem

Carpe Diem is een natuurlijk fruitwater dat volgens sommigen zelfs heilzaam werkt. Daarvoor is het ingrediënt kombucha verantwoordelijk. Dit stofje wordt door sommigen heilzame eigenschappen toegedicht. De heilzame werking is echter nooit bewezen.

Bionade

Het Duitse Bionade is een nieuwkomer en biologisch. Het drankje is zelfs in de colasmaak verkrijgbaar, zonder kunstmatige toevoegingen. Bionade bevat wel aardig wat calorieën maar wanneer je het vergelijkt met andere limonades valt het wel weer mee. Over de waarde voor je gezondheid geeft de Consumentenbond geen oordeel.

Holy Soda

Wel ‘natuurlijk’ maar niet biologisch is het Nederlandse Holy Soda. Of het gezond is, maken de onderzoekers niet duidelijk, wel blijkt het aantal calorieën laag (32 kcal per glas).

Kokoswater

Ten slotte is er Kokoswater, een drankje dat puur, in de kokosnoot, gezond is en weinig calorieën bevat. De drankjes die fabrikanten verkopen onder de noemer kokoswater, bevatten wel toevoegingen en redelijk veel calorieën (68 kcal).

Thee

Ijsthee werkt erg goed tegen warmte. Er zijn dan ook verschillende varianten ijsthee in de supermarkt te koop. De gewone Lipton Ice Tea bevat net zoveel suiker als cola. Daarom biedt de fabrikant nu Ice Tea zero sugar. Suiker is vervangen door de natuurlijke zoetstof stevia. Uit onderzoeken blijkt dat niet iedereen te spreken is over de smaak. Stevia zorgt namelijk voor een bittere en zurige (na)smaak. Het aantal calorieën van deze ijsthee maakt de nasmaak wellicht goed, want het drankje bevat maar 5 kcal per glas.

Naam Smaak Kcal per glas (25cl)
1. Crystal Clear alle 2,3
2. Lipton Ice Tea zero sugar 5
3. Sourcy Holy Soda appel, framboos 32
4. Sourcy Holy Soda cranberry 32,5
5. Hero Gewoon Water druif, citroen, perzik 35
6. Sourcy Holy Soda peer, perzik 37
7. Bionade gember, sinaasappel 47,5
8. Carpe Diem Kombucha cranberry 47,5
9. Sourcy Vitamin Water mango, guave 47,5
10. Bionade lychee52,5
11. Bionade vlierbessen, kruiden 55
12. Roosvicee 50/50 rood fruit 65
13. Appelsientje light sinaasappel 67,5
14. Hero Kokoswater ananas 67,5
15. Hero Kokoswater witte druif, limoen 72,5
© 2013 - 2024 Lierop69, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Makkelijk calorieen verbrandenCalorieën verbranden moeilijk? Helemaal niet! Wist je dat je met gewone dagelijkse activiteiten al heel veel calorieën v…
Calorieën in SinterklaassnoepgoedHet is Sinterklaastijd: de winkels liggen vol verleidelijke chocoladeletters, pepernoten, speculaasbrokken en banketstav…
Tips voor afvallen en gezond eten!Tips voor afvallen en gezond eten!Volgt u al een dieet, maar kunt u dit moeilijk volhouden? Hier enkele tips om toch zo nu en dan een extraatje te eten, z…
Calorieën: zeer belangrijk in een goed dieetCalorieën: zeer belangrijk in een goed dieetCalorieën zijn een dagdagelijkse behoefte die je lichaam nodig heeft om goed te functioneren. Maar hoeveel calorieën heb…

Pina Colada: een Caribisch drankjePina Colada: een Caribisch drankjePina Colada is een exotisch wit cocktaildrankje dat afkomstig is uit Puerto Rico. Het smaak erg romig en naar ananas en…
Quiz: hersengym over het advocaatje voor dementerende damesQuiz: hersengym over het advocaatje voor dementerende dames'Een advocaatje?' 'Ja, lekker!', zegt de dame met dementie die wellicht Alzheimer heeft. Terwijl de heer naast haar, die…
Bronnen en referenties
  • Consumentengids, juli/augustus 2013
Lierop69 (99 artikelen)
Laatste update: 16-09-2016
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Dranken overig
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.