Kool, een geneeskrachtige groente

Kool, een geneeskrachtige groente Zijn kolen behalve een gezonde groente ook een geneesmiddel? Het gaat misschien een beetje ver om dat te beweren maar kool kan zeker verlichting geven bij lichte lichamelijke ongemakken. Dit is al duizenden jaren bekend. Hoe kan je kool gebruiken om klachten te verminderen en zijn er ook negatieve effecten van het eten van veel kool? De geneeskrachtige eigenschappen van kolen zijn al duizenden jaren bekend. Kool is niet alleen een lekkere groente maar werd in het verleden door Kelten, Basken en Germanen gebruikt als medicijn.

Welke goede voedingsstoffen zitten er in kool?

  • Vitamine A: helpt verkoudheden en keelpijn voorkomen, zorgt voor een gezonde huid en voorkomt nachtblindheid.
  • Vitamine C: heeft een positieve invloed op het afweermechanisme. Ook speelt vitamine C een grote rol bij het voorkomen van bloedarmoede.
  • Vitamine E: heeft in mindere mate dan vitamine C een positieve invloed op het afweermechanisme en het voorkomen van bloedarmoede. Verder is het een antioxidant en beschermt als zodanig het lichaam tegen vrije radicalen.
  • Vitamine K: zorgt voor een goede bloedstolling.
  • Kalium: komt in heel veel voedingsmiddelen voor. Je zal hier niet snel een tekort aan krijgen. Kalium is o.a. nodig voor de zenuwprikkelgeleiding en de energiehuishouding in de spieren.
  • Zwavel: ook hier zal je niet snel een tekort van krijgen. Zwavel stabiliseert de eiwitstructuur.
  • Koper: een kopertekort is zeer, zeer zeldzaam. Ook koper speelt een rol bij het voorkomen van bloedarmoede. Kleine kinderen hebben koper ook nodig voor de bindweefsel en botvorming.

Kolen worden vaak langdurig gekookt. Hierbij gaat de werking van de gezonde stoffen grotendeels verloren. Denk daarom ook eens aan een beetje fijngesneden groene kool door de sla. Zo komen alle voedingsstoffen tot hun recht. Probeer de kool verder te stoven en niet te koken. Een voorbeeld vind je in het recept onderaan de pagina.

Kool als geneesmiddel

Het eten van kolen helpt bij ontstekingen in het spijsverteringsstelsel. Te denken valt aan maagzweren of maagontstekingen, diverticulitis en ontstekingen aan de karteldarm. Wanneer je daar last van hebt is het een goed idee om de dag te beginnen met een glas koolsap. Bij keelpijn kan je gorgelen met koolsap of koolsap met honing drinken. Ook kan het eten van kolen verlichting geven bij klachten veroorzaakt door reuma en artritis.

Uitwendig gebruik

Het sap van de kool helpt tegen acne en eczeem. Dep de huid hiermee en laat even intrekken. Kompressen van koolbladeren doen het goed blij bloeduitstortingen, blauwe plekken, kneuzingen, oogontstekingen en hoofdpijn. Wanneer je een kompres wil maken kan je het koolblad slap maken door er met de deegroller over te gaan. Daarna even boven stoom houden om het koolblad zacht en spoel te maken. Je kompres is klaar.

Heeft veel kool eten ook nadelige effecten?

Ja, wanneer je heel veel kolen eet en vrijwel geen jodium binnenkrijgt bestaat er een kleine kans op hypothyroïdie. Dat wil zetten dat de werking van de schildklier geremd wordt. De kans dat dit gebeurt is minimaal maar wanneer de schildklier te langzaam werkt zijn de symptomen o.a. gewichtstoename, allergie, blauwe plekken, moe, duizelingen.

Meer weten over kool en andere geneeskrachtige groenten en kruiden? Lees dan het boek: “De juiste voeding, het beste medicijn”, van Pierre Jean Cousin.

Bron: Daspunkt, Flickr (CC BY-2.0)Bron: Daspunkt, Flickr (CC BY-2.0)

Als laatste nog een lekker koolrecept.

Ierse stoofpot (voor 4 personen):
Ingrediënten:
  • 600 gram lamsbout (zonder been)
  • 60 gram boter
  • 40 ml bouillon
  • 750 gram aardappelen (geschild)
  • één winterwortel
  • twee uien
  • twee preien
  • 500 gram groene kool
  • peper en zout naar smaak

Bereiding:
Snijd het vlees in kleine stukjes en voeg peper en zout naar smaak toe. Bak bruin in de boter. Giet de bouillon erbij en laat op een zacht vuurtje 45 minuten stoven. Snijd de aardappelen in plakken en snijd de groenten klein. Haal het vlees uit de pan en leg de aardappelplakken erin. Leg hierop de wortel, ui en prei. Daarop komt het vlees en als laatste de groene kool. Bestrooi met wat zout. Laat met de deksel op de pan nog 30 minuten stoven.

Eet smakelijk!
© 2012 - 2024 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Acne, wat is er aan te doen?Veel mensen hebben last van acne. Ze proberen van alles om er van af te komen. Maar hoe kom je je acne af?
Natuurlijk middel tegen eczeem en acnéNatuurlijk middel tegen eczeem en acnéEen natuurlijk middel tegen eczeem en acné. Het is er en het is zelfs door jezelf te maken. Eczeem en acné zijn vervelen…
Puistjes bestrijdenPuistjes bestrijdenAcne of puistjes komt meestal voor bij jongeren, sommigen krijgen het en sommigen niet. Acne kan je niet voorkomen en ko…
Welke groente is in welke maand vers?Deze groentekalender geeft aan welke groente in welke maand fris in de supermarkt of bij de groenteboer te vinden zijn.…

Vijf simpele sausjes voor bij het avondetenVijf simpele sausjes voor bij het avondetenIn Nederland zijn we niet gewend zelf sausjes te maken bij het eten. Vroeger werd voornamelijk jus gebruikt om het avond…
Waar komt chocolade vandaan?We houden allemaal van een lekker stukje chocolade. Dan hebben we nog een keuze tussen wit, puur of melk. Heb je je wel…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Makamuki0, Pixabay
  • Het boek: “De juiste voeding, het beste medicijn”, van Pierre Jean Cousin.
  • Afbeelding bron 1: Daspunkt, Flickr (CC BY-2.0)
Katinka900 (661 artikelen)
Laatste update: 19-12-2016
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.