Wecken met de weckketel of in de pan

Wecken van groenten is voor veel mensen een onbekend iets, echter begint het ook steeds meer populair te worden om groenten te wecken. Met gebruik van een weckketel kunt u uw geoogste of gekochten (seizoens)groenten veel langer bewaren op een simpele wijze. In dit artikel vind u meer over de werkwijze van wecken.

Uitkoken van de potten

Benodigd:
  • 1 schep soda
  • grote pan gevuld met water
  • bakje met water (afsluitbaar en groot genoeg voor het bewaren van de ringen)
  • schone handdoek of theedoek
  • glasklem

Breng water aan de kook (ruim water, uw weckpotten moeten liggend geheel onder water kunnen worden gedompeld) met een schep soda erdoor. Laat de ringen samen met de deksels gedurende 5 minuten in het kokende water liggen. Neem de ringen en de deksel (met behulp van de glasklem) uit de pan en leg ze op een schone handdoek of theedoek even weg. Leg uw weckpotten nu in het water met de soda, ook deze laat u gedurende 5 minuten in het water liggen. Leg de ringen in een bakje schoon water (dit om uitdroging te voorkomen). Spoel de deksels af onder de kraan (om vlekken op het glas te voorkomen). Nadat de potten ook zijn uitgekookte, spoelt u deze ook af onder de kraan.

Gebruik bij het wecken altijd uitgekookte potten, deksels en ringen.

Het wecken met een ketel

Neem de potten, deksels en ringen welke u heeft uitgekookt. Leg tevens de volgende producten vast neer voor u begint:
  • glasklem
  • Klemmen voor de pot (3 stuks per pot) - bij ouderwetse potten zit de deksel vaak dmv een beugel aan de pot vast.
  • Vultrechter voor de potten

Plaats de vultrechter op de pot, hierdoor worden de randen van de pot niet vies en is een beter eindresultaat van het wecken.
Vul de potten (let op doe deze niet te vol).

Plaats de ring op het deksel. Vervolgens legt u deze op de weckpot.
Plaats de klemmen op de pot, hiervoor gebruikt u 3 klemmen

Het gebruik van 2 klemmen kan ook, echter is dit meerdere malen verkeerd gegaan bij het weckproces dat er 1 klem losliet, hierdoor maak ik dus persoonlijk gebruik van 3 klemmen. Verdeel deze evenredig over de pot.

Leg het weckrooster onderin de weckketel en vul deze met water. (dit verschilt erg per soort en type weckketel, houdt de bijgeleverde handleiding aan voor het vullen van de weckketel). Zet uw potten in de weckketel. Let op maximaal 2 te wecken potten bovenop elkaar in de weckketel, de bovenste pot dient ten minste voor ¾ onder water te staan. Een enkele laag heeft echter de voorkeur.

Stel de weckketel in op de juiste temperatuur, zodra het lampje uit gaat welke aangeeft dat de weckketel de gewenste temperatuur heeft bereikt stelt u de timer (of eventueel bij ontbreken van een timer de kookwekker) in op de gewenste tijd voor de te wecken potten.

Probeer zoveel mogelijk dezelfde potten tegelijkertijd te wecken. Niet alle groeten / fruit hebben gelijke temperaturen en tijden nodig namelijk.

Na afloop van de wecktijd neemt u de weckpotten uit de weckketel (gebruik hiervoor de glastang) en plaats de weckpotten op een onderzetter of op een handdoek. Indien u de weckpotten op een te koud oppervlakte zet, kunnen deze barsten of uiteenspatten.

Laat de weckpotten volledig afkoelen. Nadat ze zijn afgekoeld kunt u de klemmetjes verwijderen en de geweckte potten opbergen.

Wecken in de pan

Indien u niet beschikt over een weckketel, kunt u ook wecken in een pan. In principe blijft het op dezelfde wijze gaan. Hou ten alle tijden de potten vrij van de bodem, dit kunt u doen door een weckroostertje onder in de pan te plaatsen maar een opgefrommelde theedoek onderin is ook een mogelijkheid. Hierdoor maakt het glas niet direct contact met de warmtebron en is de kans op het springen van het glas vele malen minder.

Probeer met behulp van een thermometer de watertemperatuur zo correct mogelijk te bereiken.

De weckpotten welke u plaatst op de theedoek / weckrooster dienen voor ¾ onder water te staan. Meerdere lagen weckpotten in een pan is niet aan te raden.

Opslag van uw geweckte groenten en fruit

U kunt weckpotten zeer goed voor langere tijd wegzetten, zorg er echter voor dat ze vorstvrij en niet in direct zonlicht geplaatst worden. Voor u de potten wegzet, doet u er goed aan om even te controleren of het deksel ook daadwerkelijk luchtdicht is. Indien het deksel niet volledig luchtdicht is, is de inhoud niet lang houdbaar.
© 2012 - 2024 Inge81, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voedsel lekker weckenVoedsel lekker weckenGezonde voeding begint bij verse groenten en vers fruit. Het is heerlijk om een eigen moestuin te hebben, waar je allerl…
Botulisme, voedselvergiftigingBotulisme, voedselvergiftigingVoedselvergiftiging overkomt iedereen wel eens. Hierbij reageert het lichaam of toxine, een gif dat door de bacteriën wo…
Het bewaren van groenten en fruit (inmaken/wecken/e.d.)Invriezen van groenten en fruit is bij de meeste mensen wel bekend, maar is u ook bekend dat u op vele andere manieren u…
Het dekken van een mooie tafel en bedienen aan tafelHet dekken van een mooie tafel en bedienen aan tafelAls men gasten ontvangt, is het leuk om de tafel mooi te dekken. Liefst zoals het hoort! Wat informeler kunnen tafellope…
Inge81 (11 artikelen)
Gepubliceerd: 08-01-2012
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.