Wie is Jeroen Meus?

Jeroen Meus is een Vlaamse kok die dagelijks te zien is in zijn eigen programma op Eén (Belgische televisie). Hij genoot een opleiding in de Hotelschool Ter Duinen in Koksijde en groeide sindsdien uit tot een heel gewardeerde huiselijke kok. Naast zijn radio- en televisiewerk heeft hij ook zijn eigen bedrijf én eigen restaurant in het centrum van Leuven.

Het begin van alles

Jeroen Meus werd geboren in België en meer bepaald in het Vlaams-Brabantse Leuven. Hij zag op 13 maart 1978 het levenslicht. Als middelbare school koos hij voor de Hotelschool Ter Duinen in Koksijde. Daar leerde hij de kneepjes van het vak, maar hij wist ook onmiddellijk dat hij geen makkelijke richting had gekozen. Tijdens zijn stages werkte hij voor restaurants in België (Gent, Brussel,...), maar hij trok ook naar het buitenland. In een zaak aan de Côte d'Azur mocht hij al onmiddellijk koken voor beroemdheden als Brigitte Bardot, Bruce Willis en Rod Stewart.

Invloeden van andere chefs

Op 18-jarige leeftijd ging Jeroen Meus aan het werk bij Ronny Désiron. In de weekends assisteerde hij de chef en zo leerde hij na de Hotelschool en zijn stages opnieuw heel wat bij. Désiron toonde Meus hoe je van gewone ingrediënten toch een topgerecht kan maken en hoe je - op het eerste zicht - aparte smaken toch goed kunt combineren. Drie jaar later mocht Jeroen de plaats van Désiron als chef overnemen. Hij bood in restaurant Le Fil (Leuven) een wereldkeuken aan met invloeen uit Italië, Japan en Afrika.

Eigen restaurant voor de Bekende Vlaming

Stilaan genoot Jeroen Meus van grotere bekendheid en dat vertaalde zich in meerdere optredens in tv- en radioprogramma's. Ook in het tijdschrift Smaak & Feeling kreeg hij een rubriek. Hij wilde echter niet alleen op die manier een stempel drukken. Op 13 oktober 2006 opende hij in Wilsele zijn eigen restaurant 'Luzine'. Bij het grote publiek werd hij pas echt bekend door zijn twee succesvolste programma's: 'Plat préféré' en 'Dagelijkse Kost'. In 'Plat préféré' maakte Meus het lievelingsgerecht van gestorven beroemdheden en dit in het bijzijn van vrienden of familie van die persoon. Hij werkte ook steeds op een locatie dat kon verbonden worden met die figuur. Met 'Dagelijkse Kost' wil Meus de mensen tonen dat je eenvoudige, maar lekkere dingen kunt maken. Dit programma is een voltreffer want het haalt hoge kijkcijfers en ook zijn kookboeken die hieraan gelinkt zijn, gaan als zoetje broodjes over de toonbank.

Overzicht tv-programma's

 • 2002-2003: kookrubriek in 'Aan tafel' op Eén
 • 2004: 'Wie komt er eten?' op VTM
 • 2004: 'De snelle hap' op Vitaya
 • 2005: 'Met Meus en vork' op VTM
 • 2006-2007: rubriek in 'De Laatste Show' op Eén
 • 2008-2010: 'Plat préféré' op Canvas
 • 2010-...: 'Dagelijkse Kost' op Eén

Boeken

 • 2004: 'Taste Jeroen'
 • 2005: 'Met Meus en vork'
 • 2007: 'Jeroen kookt'
 • 2010: 'Dagelijkse kost' - deel 1
 • 2011: 'Dagelijkse kost' - deel 2

Prijzen en titels

 • 2008: Stadskok van Leuven. Tussen 2008 en 2010 moest Jeroen Meus projecten zien te lanceren die cultuur, gastronomie en de stad Leuven met elkaar in verbinding brachten.
 • 2011: Vlaamse televisiester voor het beste Lifestyle programma (Dagelijkse Kost)
© 2011 - 2024 Gietje711, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Top 40 geschiedenisDe Top 40 is ontstaan bij het vroegere Radio Veronica. Vanaf 2 januari 1965 verscheen de eerste editie onder de naam ‘Ne…
Volendams voor beginnersVolendams voor beginnersJan Smit, Nick & Simon, de 3j's en nog vele anderen. Allemaal komen ze uit het oerhollandse dorp: Volendam. Hier een aan…

De heerlijkste warme chocolademelk zelfgemaaktAls de temperatuur buiten aan de lage kant is, is er niks heerlijker dan bij thuiskomst een warme chocolademelk te drink…
De middeleeuwse keukenOver middeleeuwers heerst wel eens de mening dat het geen fijnproevers waren maar wel veeleters. Toch was de adel gewend…
Bronnen en referenties
 • www.jeroenmeus.be
Gietje711 (128 artikelen)
Gepubliceerd: 05-11-2011
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.