Zelfgemaakte babyvoeding

Zelfgemaakte babyvoeding De behoefte aan voedingsmiddelen uit borstvoeding kan maar tot een aantal maanden worden voldaan. Daarna ontwikkelen baby's de mogelijkheid om te kunnen kauwen en slikken, waardoor er een wereld van voeding voor hun opengaat. De voedingskeuze van de ouders is van essentieel belang voor het verdere verloop van de groei en de gezondheid voor hun baby.

Wanneer beginnen met babyvoeding

Als een toevoeging aan de borst- of flesvoeding kan er tussen de 4e en 6e maand begonnen worden met babyvoeding. Het hoofddoel van het toevoegen van babyvoeding aan het dieet van een 4 maanden oude baby, is dat sommige aanbevolen voedingsstoffen niet in borstvoeding zitten. De exacte leeftijd om te beginnen, hangt af van de baby. Factoren zoals, groeisnelheid, mate van activiteit en omgevingsfactoren bepalen de leeftijd om aan babyvoeding te beginnen.

Voedselallergiën

Om allergieverschijnselen bij een baby te voorkomen, is het aan te raden om bij het introduceren van nieuwe voedingsmiddelen, een-ingredient-maaltijden te gebruiken. Deze maaltijden moeten in kleine hoeveelheden gegeven worden. Vervolgens moet er een aantal dagen gewacht worden op allergieverschijnselen voordat er andere voedingsstoffen geïntroduceerd worden.

Voedingskeuze

Babyvoeding moet geselecteerd worden om variatie, balans en matigheid te verschaffen. Voedingsstoffen moeten niet te lang gekookt worden om het behoud van gezonde stoffen te stimuleren. Ook is het beste om gebruik te maken van verse producten, zonder toegevoegde suikers, zout en smaakversterkers. Het beste is om het voedsel te pureren en het vervolgens in kleine hoeveelheden te geven, de rest zou ingevroren kunnen worden.
Doordat vetbeperking niet past in een dieet van een kind jonger dan twee, zijn er op veel verpakkingen voor babyvoeding de informatie over vet weggelaten. Ouders kunnen zo niet bewust de vetten vermijden die juist essentieel zijn voor een baby. Door de veel snellere groei hebben baby's veel meer vet nodig dan volwassenen.

Voeding met ijzer

De snelle groei van baby's vraagt veel ijzer. Op een leeftijd van 4 tot 6 maanden kan de benodigde hoeveelheid ijzer niet meer alleen gehaald worden uit borst- of flesvoeding. IJzerrijk voedsel zoals graanproducten, spinazie, groene kool en broccoli zijn nodig voor baby's van die leeftijd om aan hun ijzervoorziening gekomen. IJzerabsorptie in het lichaam kan worden bevorderd om veel vitamine C-rijk voedsel te gebruiken.

Voeding met vitamine C

De beste bronnen voor vitamine C zijn fruit en groente. In kiwi's, sinaasappelen en aardbeien zit veel vitamine C. In groente zit soms nog wel meer vitamine C, zoals in paprika, witlof en broccoli. Het is bewezen dat als baby's eerst kennis maken met fruit in hun voedingspatroon, dat ze een voorkeur gaan krijgen voor zoet en de groenten vervolgens niet meer willen eten. Toch is er geen bewijs dat er in een bepaalde volgorde begonnen moet worden.
Vruchtendranken bevatten ook veel vitamine C, maar de porties moeten klein zijn, want baby's krijgen hierdoor snel diarree.

Onnodige voedingsmiddelen

In een dieet van een baby passen geen toetjes en geconcentreerde suikers. Deze voedingsstoffen hebben geen toevoeging voor de groei voor de baby en de extra energie zorgt snel voor overgewicht. Er moet ook zeker opgepast worden met de suikervervanger, sorbitol, dit veroorzaakt snel diarree. Groente uit blik bevat veel sodium wat ook niet goed is voor een baby. Honing moet nooit aan een babydieet worden toegevoegd, dit kan botulisme veroorzaken. Verder moeten er nooit voedingsmiddelen gegeven worden waar baby's zich in kunnen verslikken.
© 2011 - 2024 Magnumijs, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe gezond zijn potjes babyvoeding?Veel ouders vragen zich af of potjes babyvoeding wel gezond zijn. Het grote gemak van babyvoeding in potjes maakt dat he…
Het leren van een taal van baby tot peuterHet leren van een taal van baby tot peuterHet leren van een taal gebeurt tussen de geboorte en het begin van groep 3 (1e klas) van de basisschool. Je wordt gebore…
Biologische babyvoedingBiologische babyvoedingGoede voeding is van essentieel belang voor een goede gezondheid. Voor baby’s en jonge kinderen geldt dit al helemaal, o…
Knutselen voor vaderdagKnutselen voor vaderdagVaderdag komt er weer aan en wat is er leuker dan een zelfgemaakt cadeautje te kunnen geven aan papa.

Veganisme een diervriendelijke trendVeganisme een diervriendelijke trendEen veganist is iemand die op geen enkele manier gebruik maakt van dieren en ook niet van producten die van dieren afkom…
Taarten of cupcakes decoreren met marsepein of fondantTaarten of cupcakes decoreren met marsepein of fondantTaarten decoreren kan op verschillende manieren; wat is er allemaal mogelijk? Je kunt je taart bijvoorbeeld decoreren me…
Bronnen en referenties
  • Understanding Nutrition, 12th edition
Magnumijs (6 artikelen)
Gepubliceerd: 03-10-2011
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.