Vegetariër worden of zijn
Vegetariër worden of zijn: waarom kies je er voor en kan je hier gezond mee blijven leven? Er zijn verschillende vormen van vegetariër zijn. Vegetariër is dan ook een verzamelnaam voor mensen die geen dierlijk voedsel eten.
Vegetariër worden of zijn
Vegetariër wordt je niet zomaar. Dit is een bewuste keuze in het leven. Deze keuze heb je zelf gemaakt of hebben je ouders of opvoeders voor je gemaakt. Een vegetariër is een verzamelnaam voor mensen die geen dierlijke producten wil eten. Maar hier heb je verschillende vormen in. Daar gaan we later nog verder op in.
Sommigen beweren dat een vegetariër zichzelf tekort doet in de voeding. Dit is niet geheel waar. Een vegetariër krijgt vaak via andere producten toch de juiste voedingsstoffen binnen. Voor opgroeiende kinderen is het wel even goed opletten dat ze voldoende bouwstoffen binnen krijgen. Vooral eiwitten zijn nodig voor de groei. Eiwitten zitten vooral in dierlijke producten. De meeste vegetariërs weten heel goed waar ze mee bezig zijn en kunnen een juiste keuzen maken.
Waarom iemand vegetariër wordt of is, is een persoonlijke keus. De meeste mensen zijn erop tegen dat er dieren gedood worden voor consumptie. Uit protest hiertegen wordt er geen vlees gegeten. Maar de meeste vegetariërs gebruiken wel overige dierlijke producten zoals bijvoorbeeld leder. Hiervoor zijn ook dieren gedood. Dan heb je nog de groep die ook geen dierlijke bijproducten wil gebruiken zoals melk en eieren. Ze zijn erop tegen dat dieren hiervoor gebruikt worden.
En dan zijn er nog noodgedwongen vegetariërs: mensen die een allergie hebben voor dierlijke producten of mensen die het echt niet lusten. Deze mensen gebruiken wel leder of wol.
De verschillende vegetariërs
De meeste bekende groep vegetariërs zijn de
lacto-ovo-vegetariërs. Deze groep mensen eet geen vlees, vis of gevogelte. wel maken ze gebruik van dierlijke bijproducten zoals melk, kaas, eieren, overige zuivel, wol en leder. Voor deze vorm van vegetariër wordt gekozen doordat men tegen het doden van dieren is voor menselijke consumptie. Melk en eieren worden wel genuttigd omdat hier geen dieren voor gedood worden. Vaak vergeet men wel dat deze dieren gefokt zijn om de mens te dienen en deze dieren minder lang leven. Een melkkoe wordt ongeveer 6 jaar oud terwijl de gemiddelde koe 20 jaar oud kan worden.
Een
pescotarier een geen vlees of gevogelte maar eet wel vis en schaaldieren. Verder is een pescotarier hetzelfde als bovenstaande: deze maakt ook gebruik van melk en eieren. Deze groep vegetariërs leeft over het algemeen iets gezonder omdat in vis belangrijke voedingsstoffen zitten.
Een
totaal-vegetariër eet niks dat met dieren te maken heeft: geen vlees, gevogelte of vis. Maar ook geen eieren, melk, zuivel of honing. Wel maakt een totaal-vegetariër gebruik van wol en leder, dat afkomstig is van de dieren dier hij of zij niet wil nuttigen of wil gebruiken. Een totaal-vegetariër hangt daarom vaak een beetje ertussen in.
Een stap verder gaat de
veganist. Een veganist eet niks van vlees, gevogelte of vis. Ook geen dierlijke bijproducten als melk, honing, kaas, zuivel, eieren. Verder gebruikt een veganist ook geen leder of wol. Een veganist is er dus op tegen om ieder dierlijke product te gebruiken. Veganisten maken deze keuze vaak heel bewust. Een veganist is, net als een totaal-vegetariër, zich daarom ook zeer goed bewust van wat hij of zij moet eten om toch de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen.
Macrobiotiek is niet alleen een voedingswijze maar ook een levenswijze. Dit gaat volgens de wetten van de natuur. Men streeft ernaar om geen bewerkt voedsel te eten en datgene te eten wat de natuur ons biedt. Het voedsel bestaat veelal uit granen, zaden en peulen.
Een heel andere vorm van vegetariër zijn, is een
fruitariër. Deze eten alleen datgene wat de natuur vrijwillig aanbiedt. Er wordt dus geen fruit uit bomen geplukt, maar alleen afgevallen fruit wordt opgeraapt en gegeten. Planten worden gerespecteerd en hetzelfde behandeld als dieren. maar ook in deze groep kent men verschillende stromingen. Zo zijn er fruitariërs die evengoed melk en eieren gebruiken wanneer de dieren diervriendelijk gehouden worden. En er zijn fruitariërs die peulvruchten eten. maar de echte fruitariër eet alles rauw, zoals de natuur het ook aanbiedt.