Dieet zonder gist en suiker

Dieet zonder gist en suiker Een dieet zonder gist en suiker wordt veel aangeraden bij schimmelinfecties (candida) in de darmen. Deze infecties kunnen zorgen voor blijvende buikpijn zonder dat er door de huisarts een reden gevonden kan worden. Meestal wordt er afgeserveerd met 'het zit tussen de oren', maar buikpijn is wel degelijk weg te krijgen door een strikt dieet zonder gist en suiker. En dat valt best mee, ondanks dat in bijna alle producten suiker of gist zit. Een artikel met tips over het dieet!

Dieet zonder gist

Een dieet zonder gist is goed te volgen, alleen moet je handig zijn met het koken van eten. Gist zit in (bijna) alle producten van pakjes om eten te bereiden. Er zijn maar een paar uitzonderingen en dat zijn: groene curry van honig en meestal de Mexicaanse potjes.Daarnaast zit gist in bijna alle bakkersproducten en koekjes. Gist kan ook zitten in diverse andere producten, lees het etiket dan ook zorgvuldig en vermijd gist en gistextracten. De ene tomatenpuree bevat het niet, terwijl een ander potje van dezelfde fabrikant het wel bevat. In de ene bouillon zit het niet, terwijl het in de andere wel weer zit. Alhoewel dat met een maand wel weer anders kan zijn. Toch vallen er bijzonder smakelijke en gezonde gerechten te maken zonder gist.

Dieet zonder suiker

Een dieet zonder suiker is niet heel erg moeilijk, maar je moet wel een aantal dingen laten staan die je heel normaal vind. Het vergt doorzettingsvermogen en discipline, maar het is zeker te doen. Wat je moet laten staan is alle snoep en koekjes, daarnaast alle frisdrank en ook heel veel kant en klare maaltijdpakjes. Lees het etiket zorgvuldig, want in de gekste producten zit suiker toegevoegd om het toch een beetje zoeter te maken. Er zijn vervangingen voor suiker, maar deze zijn niet te vergelijken met suiker. Er zijn wel producten die ze bevatten, maar wees daar ook zorgvuldig mee. Een goede vervanger is maïsmoutsiroop. Zonder suiker een tijd eten is alles aan de kant zetten wat ook maar zoet is. Het kan zijn dat je het de eerste dagen mist, maar je vindt vanzelf andere lekkere etenswaar wat je wel mag eten.

Wat wel te eten met een dieet zonder gist en suiker?

In het begin lijkt het of je helemaal niets mag eten met het dieet, maar toch valt dat mee. Je moet even wennen aan de situatie, maar met een beetje creativiteit valt er nog genoeg lekkers te eten. Een voordeel is natuurlijk ook dat je prima kunt afvallen met dit dieet, maar het belangrijkste is toch dat je een dieet volgt om gezondheidsredenen.

Tussendoortjes

Als tussendoortjes is fruit natuurlijk heel goed om te eten. Zorg er wel voor dat je fruit niet combineert met melkproducten, anders krijg je alsnog gisting in je lichaam. Fruit voor het eten is erg goed of een tijdje voor en na het eten. Het ene fruit bevat meer natuurlijke suikers dan het andere, pas dus op met bijvoorbeeld druiven, dat kan iets teveel van het goede zijn. Matze crackers zijn zonder gist en ook makkelijk als tussendoortje te verwerken. Je kunt er allerlei natuurlijke producten opleggen en daarmee een heerlijk tussendoortje maken. Ook mag naturel chips, dat kan de gewone zijn, of de dorito’s. Het is in het begin wat saai misschien, maar met een lekkere zelfgemaakte dipsaus van avocado’s, knoflook, crème fraice en kruiden, maak je een heerlijk tussendoortje! Ook de naturel tuckjes mogen gegeten worden en ook eventueel (meestal iets later in het dieet) kun je stroopwafels die bio organic zijn eten, daar zit maïsmoutsiroop in verwerkt.

Broodproducten

Brood zonder gist is te halen in de natuurwinkel. Enkele bakkers bakken brood zonder gist, maar de meeste reguliere bakkers in Nederland maken brood met gist. In Duitsland bijvoorbeeld maakt met voornamelijk desembrood. Het brood kan snel uitdrogen, dus zorg voor ongesneden brood in een plastic zak. Ook zelf kun je desembrood maken, het vergt oefening en veel tijd, maar dan heb je heerlijk eigen gemaakt brood, wat vooral net uit de oven heerlijk is! Mocht het brood wel droger worden dan kun je het altijd in de rooster doen. Gezond op brood zijn vleeswaren, pindakaas, paturain en al het andere beleg zonder suiker.

Warme maaltijd

In bijna elk kant en klaar maaltijdpakje zitten gist en suikers, daardoor is het goed opletten. Lees alle etiketten zorgvuldig, er is een minimum aan producten dat je wel mag. Zelf eten maken is goed te doen, alleen is het even leren en proberen. Schrijf alles op! Zo maak je een eigen receptenboek en hoef je alles niet opnieuw uit te vinden. Zorg ervoor dat je geen fruit in het eten verwerkt, dat kan gisten in de maag met de andere producten. Een voorbeeld van een warme maaltijd is een heerlijke, makkelijke pasta. Je neemt gehakt, knoflook, ui, tomatensaus (let erop, in sommige zit wel gist en andere niet), rode pesto, gele paprika, courgette, broccoli en dan heb je al de ingrediënten om een heerlijk maaltje te koken. Ook risotto is makkelijk zelf te maken met verse ingrediënten. Mocht je niet zo in de keuken thuis voelen, neem dan een gerecht wat je normaal met een pakje maakt en zoek op internet hoe je het zelf kunt maken. Het blijkt helemaal nog niet zo moeilijk te zijn!

Tot slot

Hou het goed vol en wees gedisciplineerd. Het is mogelijk om heerlijke maaltijden te bereiden, al zul je er in het begin wel even tijd in moeten steken. Denk niet na bij alles wat je niet mag, maar geniet juist van alles wat je wel mag! Het verschil per persoon hoe lang je het dieet moet volgen en als je een tijdlang zonder klachten bent, kun je het heel langzaam weer opbouwen.

Klik hier voor een special met meer over vermoeidheid

Lees verder

© 2011 - 2024 Annfinance, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Is candida een soa? - Candida albicansIs candida een soa? - Candida albicansCandida is een veel voorkomende aandoening. Veel mensen hebben er last van. Er zijn veel verschillende soorten klachten…
Candida infectieHeb je al een tijd lichamelijke klachten die moeilijk te verklaren zijn? Verminderde energie, jeuk aan de huid, uitslag,…
Voedingsadvies bij candida (een schimmelinfectie)Voedingsadvies bij candida (een schimmelinfectie)Gisten zijn een normaal onderdeel van je darmflora. Indien je darmflora ontregeld raakt kan schimmel zich ongeremd gaan…
Suikervrij dieet: Suikervrij etenSuikervrij dieet: Suikervrij etenWanneer u het suikervrij dieet volgt, dient u geen suikers meer te eten. Suiker wordt tegenwoordig naast vet gezien als…
Legale doping en gezond: Bietensap!Legale doping en gezond: Bietensap!Bietensap geeft voor de meeste mensen niet direct een associatie met lekker drinken. Toch heeft bietensap erg veel voord…
Annfinance (119 artikelen)
Laatste update: 02-07-2011
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.