Lijnzaadolie en zonnebloemolie

Lijnzaadolie en zonnebloemolie Geef jij lijnzaadolie en zonnebloemolie aan je huisdier? Veel mensen weten niet eens waarom ze het geven, want het zal wel goed zijn als iedereen het doet. Wist je trouwens dat beiden oliën ook goed kunnen zijn voor de mens?

Lijnzaadolie en zonnebloemolie bij de mens

Lijnzaadolie is een goede bron van omega-3 vetzuren, zonnebloemolie van omega-6 vetzuren. Omega-3 vetzuren zorgen voor een verlagen van het cholesterolgehalte in het bloed. Verder beïnvloeden ze de functie van het oog en ook van de stofwisseling in de hersenen. Omega-3 vetzuren hebben een positieve invloed op hartritmestoornissen en remt ontstekingen. Omega-6 vetzuren heet ook wel linolzuur en remt het cholesterol. Het versterkt ook je afweersysteem. Een teveel aan omega/6 werkt juist ontstekingen in de hand en hierdoor maak je ook teveel insuline aan. Een teveel aan omega/3 heeft geen nadelige invloed op de gezondheid.

Hond

Op de verpakking van sommige merken hondenvoer staat dat er koudgeperse lijnzaadolie, zonnebloemolie inzit. Er zijn ook hondenbezitters die hun hond lijnzaadolie of zonnebloemolie geven, meestal door het voer heen. Honden krijgen uit de voeding een beetje omega 3 binnen, vooral wanneer ze brokken of vers vlees krijgen. Soms hebben deze honden een tekort aan omega 3, tenzij het menu wordt aangevuld met vette vis en een normale portie kip. Krijgt de hond dit niet en wil je het aanvullen met een olie, kies dan liever voor visolie. Plantaardige olie hoort niet in het menu van een hond thuis.

Honden kunnen allergisch reageren op lijnzaad/of zonnebloemolie, wat zich uit in bulten, jeukende en-of rode plekken in de lies, oksels en elders op de huid. Gaat de vacht nou echt glanzen van al die extra olie? Nee hoor, het heeft geen toegevoegde waarde en de hond krijgt al voldoende binnen via afwisselend voer. Schapenvet, ook weer dierlijk, is vaak goed voor de hond.

Paard

Een paard is het omgekeerde van de hond; een planteneter. Een paard krijgt dus geen omega 3 en 6 binnen via vlees. Echter zit in groenten, kruiden en gewassen wel omega/vetzuren. Waarom geven paardeneigenaars hun paard dan vaak extra lijnzaadolie of zonnebloemolie? Men denkt dat de vacht ervan gaat glanzen. Echter, een gezond en goed gevoerd paard heeft geen meerwaarde aan al die olie. Sommigen paarden krijgen er zelfs diarree van! Voor een glanzende vacht kan je het paard ook oppoetsen met schapenwol. Babydoekjes kunnen al het stof van het paard verwijderen.

Olie geven omdat het paard dan meer energie binnen krijgt, kan ook via de voeding door het voeren van hooi en- of sportbrok. Paarden die echter veel bewegen, hebben wel baat bij plantaardige olie. De energie die hierbij vrijkomt is namelijk niet schadelijk en er ontstaat geen spierbevangenheid. Lijnzaadolie is vooral goed voor vermagerde paarden en veulens, omdat het veel eiwitten bevat. Maïsolie doet het ook goed bij de paarden. Bedenk goed waarom je plantaardige olie aan je paard wil gaan geven en geef nooit teveel.

Visolie is trouwens ook goed voor het paard. De omega in visolie is afkomstig uit algen, een vis kan namelijk zelf geen omega aanmaken en haalt dit dus uit de algen. Dit geldt echter alleen voor gevangen vis en niet voor gekweekte vis.
© 2011 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Krillolie, omega 3 voor een goede gezondheidKrillolie, omega 3 voor een goede gezondheidVisolie wordt vaak aangeraden als goede bron van omega 3-vetzuren. Onder andere voor gezonde bloedvaten, een goede hartf…
Hart en omega-3-vetzurenEPA en DHA, de lange keten omega-3-vetzuren uit visolie, gaan hartritmestoornissen waaronder atrium- en ventrikelfibrill…
Omega 3 vetzuren binnenkrijgen zonder vis te etenOmega 3 vetzuren binnenkrijgen zonder vis te etenOmega 3 vetzuren zijn een belangrijk onderdeel van onze dagelijkse voeding. Verschillende voedingsmiddelen bevatten omeg…
De juiste verhouding tussen de vetzuren omega-3 en omega-6De juiste verhouding tussen de vetzuren omega-3 en omega-6Omega-3 (alfa-linoleenzuur) en omega-6 (linolzuur) zijn allebei essentiële vetzuren. Het is belangrijk dat het evenwicht…

Blinde vinken en slavinkenBlinde vinken en slavinkenBlinde vinken en slavinken: heel veel mensen halen deze twee door elkaar. Daarom gaan we het verschil eens goed uitlegge…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Lijnzaadolie
Bibiana (1.560 artikelen)
Laatste update: 01-06-2016
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.