Redenen om vegetariër te worden
De hedendaagse wereld wordt geteisterd met plagen en kwaaltjes: Milieuproblematiek, voedseltekort, watertekort, het broeikaseffect, ethische afzwakking en een steeds slechtere gezondheid. De voordelen van vegetarisme worden tentoongesteld tegenover de nadelen van te veel vlees eten. Hoe dit alles te maken heeft met Vegetarisme, of liever het ontbreken ervan, kan u hier ontdekken. Om al een tipje van de sluier te lichten, we eten te veel vlees!
Hoe het zo ver gekomen is, de evolutie
Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat de allereerste mens voornamelijk leefde van planten. Na een tijd begon hij te jagen, survival of the fittest. Door zich aan te passen, overleefde de mens. Holbewoners liepen met speren achter mammoeten aan, vingen dieren in het woud. De intelligentie van de mens nam meer en meer toe. Na het vele jagen en enkel vruchten plukken, ontstaat plots de vruchtbare sikkel, samen met de eerste landbouwnederzettingen:
De agrarische revolutie!
Over het algemeen zijn mensen in onze streek, het westen, rijker dan vroeger. Vlees is ook goedkoper geworden door de nieuwe productie methoden, en het lijkt alsof er meer dan genoeg is voor iedereen. Op vijftig jaar tijd - tussen 1950 en 2000 - is de wereldbevolking verdubbeld. Ook een groot probleem natuurlijk. De vleesproductie is over de zelfde tijdspanne vervijfvoudigd. Bewijs genoeg dat we allemaal veel te veel vlees eten. Nu eten we tezamen 233 miljard kilogram per jaar. Tegen 2050 schat men dat het 450 miljard kilogram zal worden, gezien de verwachte populatie toename. Geen mens die weet hoe we genoeg voedsel zullen voorzien.
Het is bewezen: we eten zeer veel vlees. Maar waarom is dit zo erg?
Eerste reden om Vegetariër te worden: Water verspilling
Om één kilo vlees te produceren, waarmee je ongeveer genoeg hebt om een spaghetti te maken voor vijf personen, gaat er 15,000 liter water verloren. Dit terwijl er in Afrika kinderen sterven door watertekort. Irrigatie voor voedselproductie gebruikt 70% van ons bruikbaar water. Granen hebben slechts een tiende nodig om geproduceerd te worden. Vlees is een luxe product. In de toekomst zal genoeg water zoeken om eten te produceren een grote uitdaging worden. Vooral voor de landen die het nu al zeer moeilijk hebben en regelmatig met droogtes te kampen hebben.
Vee is ook de grootste factor voor watervervuiling. Dieren afval, hormonen, antibiotica, pesticiden, en andere chemische stoffen verdwijnen in de ondergrond. Ondanks inspanningen om het water voldoende te filteren, schaadt dit toch onze kostbare waterreserves.
Tweede reden om Vegetariër te worden: Voedseltekort
Uit cijfers blijkt dat 26% van de landbouwgronden gebruikt wordt om vee op te houden, en 33% om gewassen te telen die het vee moeten voeden. In het totaal gebruiken we dus bijna 60% om ons vleesconsumptie aan te kunnen. De vraag naar vlees blijft steeds stijgen, vroeger was vlees een luxe product. Als we zo door blijven gaan, wordt het in de toekomst zeer moeilijk om nog voldoende eten voor de hele wereld te produceren.
Derde reden om Vegetariër te worden: Milieuproblematiek
Om aan de grotere aanvraag te kunnen voldoen, hebben we meer landbouwgronden nodig.
70% van het afgekapte amazone woud wordt hiervoor gebruikt. Hierdoor komen trouwens 23 van de 35 hotspots van belangrijke biodiversiteit in het gedrang. Men kan er over discussiëren: wat zorgt nu voor de opwarming van de aarde, het afgekapte amazone woud, broeikasgassen, zonnevlekken. Niemand weet het zeker. Maar het volgende zijn we wél zeker: Vee productie was volgens een rapport van de VN verantwoordelijk voor 18% van de broeikasgassen. Mede omdat methaan tientallen keren schadelijker is dan CO2.
Besluit
Vroeger werd men vegetariër uit principe. Om sympathie te tonen aan alle levende wezens op aarde, om in evenwicht met de wereld te leven. Sommigen aten ook veel minder vlees gewoonweg omdat het te duur was. Nu is de tijd er eindelijk gekomen dat de mens weer moet evolueren.
Onze vleesconsumptie swingt de pan uit...
Vegetariër worden, of bewuster omgaan met het eten van vlees, is niet langer van willen, maar van moeten.