Lekker en niet duur eten met kerst

Lekker en niet duur eten met kerst Niet iedereen kan met kerst uitgebreid en voor veel geld eten inslaan. Maar dat wil niet zeggen dat er niet lekker gegeten kan worden. Het vergt wat meer creativiteit en wellicht wat meer verrassende ingrediënten, maar je kunt ook nu zomaar een prima diner serveren.

Begin bij begin

Het begin is de basis, de aankleding van de tafel en alles er omheen. De tafel kan er met eenvoudige middelen heel mooi en feestelijk uitzien. Zo is er breed lint op de rol (5 meter voor € 1,50) in goud- en zilvertinten gecombineerd met hardrood, groen, nachtblauw of warm paars te koop bij de meeste huishoudwinkels. Door dit op een eenvoudig wit tafellaken vast te zetten (met speldjes aan de achterkant) is je tafelkleed plots een stuk feestelijker.

Combineer het met wat eenvoudige kaarsen met een goud of zilverspikkel erop (in de huishoud- en hobbywinkels te koop) en dan heb je geen dure kandelaren nodig om de tafel feestelijk te maken. De houders moeten wel stabiel zijn, want als er mensen aan tafel zitten, kan er natuurlijk per ongeluk geschoven worden met de tafel.
Er zijn papieren servetten te koop, maar je kunt ook eenvoudig witte serveren voorzien van een sterretje in goud of zilver. Een klosje van dit garen kost zo’n € 2 bij de grote warenhuizen.

Eenvoudig en toch feestelijk is het simpele witte servies. IKEA of de Hema hebben bijvoorbeeld een prima kwaliteit in huis en is niet duur. Soms kan je ook nog wel eens je slag slaan bij Action. Je kunt het zo uitgebreid maken als je zelf wilt en de totale kosten hangen daar dus vanaf. Per stuk ben je voor € 2 of € 3 klaar.

Recepten

Als de basis is gelegd, is het goed naar de ingrediënten te kijken die je nodig hebt. Een aangemaakte salade doet het altijd goed en kun je er feestelijk uit laten zien.
Hiervoor heb je nodig:
  • gemengde sla
  • sherrytomaatjes of trostomaatjes
  • groene en zwarte olijven
  • knoflook (desgewenst)
  • rode paprika
  • dressing (zonder olie)
  • feta (light)
  • hardgekookt ei

Wil je er toch iets van vlees of vis in? Een blikje sardientjes geeft plots veel meer smaak. Een blikje kost gemiddeld € 1,50.
Voor 4 personen een salade aanmaken kost ca. € 8. Waarbij de eigen merken over het algemeen prima zijn, alleen is het wel zinvol om bij de verschillende winkels als AH, Dirk, Plus, Jumbo, Aldi of Lidl ook de "eigen merk" artikelen te vergelijken. Vaak is de kwaliteit echt niet minder, maar de producten zijn wel een stuk goedkoper.

Alleen een salade is mogelijk wat karig, maar combineer het met kleine boontjes waar alleen wat nootmuskaat overheen hoeft en mogelijk wat stronkjes broccoli met een hard gekookt ei en je bent voor enkele euro’s extra klaar met je groenten.

Kostenpost vlees of vis

Het vlees is vaak een aardige kostenpost, maar als je kip met een pittig sausje maakt, heb je plots een niet alledaagse kip.

  • 3 eetlepels tomatenketchup
  • 3 eetlepels halvanaise of yogonaise
  • 3 eetlepels yoghurt
  • 2 theelepel cayennepoeder
  • enkele kleine rode pepertjes
  • snufje zout

Als de pepertjes goed klein gemaakt zijn kunnen alle ingrediënten samengevoegd worden en laat het een tijdje staan. Vlak voordat de kip gaar is, de saus even licht opwarmen en daarna over de kip gieten.

Serveer bij de groenten en de kip een klein aardappeltje of wat pennen pasta. En een eenvoudige vissoep kan als voorafje geserveerd worden.
  • 350 gram vis (bijvoorbeeld witvis of kabeljauw)
  • 1 liter visbouillon
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 2 teentjes knoflook
  • 4 grote tomaten
  • 1 rode ui
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • peper en zout
  • peterselie
  • pittige strooikaas

Verwarm de olie en bak hier de kleingemaakte ui en kleingemaakte tomaten (wel ontvellen) in. Voeg vervolgens de geperste knoflook toe en laat het een stevige gemengde substantie worden. Vervolgens de visbouillon aan de puree toevoegen en aansluitend de verse, kleingemaakte vis, toevoegen. Laat dit geheel een tijdje op een laag pitje staan en voeg vlak voor serveren alleen nog wat peper en zout naar smaak toe. De peterselie en strooikaas kan er voor het oog nog wat overheen gesnipperd worden als de soep in de kommen zit.

Achteraf kan nog een toetje gegeven worden. Zelf maken scheelt, qua kosten niet veel met kant-en-klaar. En van een bakje roomijs, pistache pudding, wat verse aardbeien, poedersuiker en wat pure chocolade kan een heerlijk feestelijk dessert gemaakt worden.

Leg op een bordje een bolletje roomijs en een bolletje stevige pudding. Leg er 3 verse aardbeien op en maak de chocolade warm en giet er wat overheen. Strooi er nog wat poedersuiker overheen en je dessert is klaar.

Tenslotte

Totaal kom je voor een gemiddeld gezin op ongeveer € 45 euro uit qua kosten en natuurlijk kan je altijd variëren met de ingrediënten, maar overall kunnen er feestelijke gerechten gemaakt worden van eenvoudige en niet extra duur gemaakte typische kerstgerechten.
© 2009 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Slank blijven met Kerstmis en Nieuwjaar: tipsSlank blijven met Kerstmis en Nieuwjaar: tipsDe feestdagen rond Kerstmis en Nieuwjaar zijn heel intensief, en zeker en vast op culinair gebied. Er wordt in de meeste…
De betekenis van KerstDe betekenis van KerstOp 25 en 26 december vieren we Kerst. Veel mensen doen dit door gezellig samen te eten, een kerstviering in de kerk te b…
Je eten delen met andere mensenJe eten delen met andere mensenEten geven aan of eten delen met andere mensen is een lange traditie die uit de middeleeuwen stamt. In Nederland is het…

Tips voor een goedkoop kerstdinerTips voor een goedkoop kerstdinerVeel mensen slaan met kerst dure en luxe producten in voor een uitgebreid kerstdiner. Maar het hoeft allemaal niet zo du…
Chocolade Truffel, Ferrero Rocher, Brigadeiro en M&M’s PindaChocolade Truffel, Ferrero Rocher, Brigadeiro en M&M’s PindaChocolade is een lekkernij die door velen gewaardeerd wordt. Van chocolade kun je op vele manieren genieten. Je hebt cho…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 27-11-2013
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.