Tips voor een feestelijke kersttafel

En telkens weer die vraag wat gaan we eten met kerst, maar ook hoe maken we de tafel feestelijk. Hieronder tips om de kersttafel feestelijk te maken met niet te dure materialen of met versiering die heel eenvoudig zelf te maken is.

Ideeën voor uw kersttafel

Met kerst is het gezamenlijk eten belangrijk. U krijgt visite en natuurlijk wilt u op zo'n belangrijke dag niet alleen mooie gerechten neerzetten op tafel, maar ook een tafel om indruk mee te maken. Een tafel waardoor u meteen in kerstsfeer komt. Hieronder zult u een aantal eenvoudige ideeën vinden om uw kersttafel op te maken. Ideeën en tips die niet veel geld kosten. Sommige versiersels zijn heel eenvoudig te maken en niet duur. Niet ingewikkeld. Allereerst even een tweetal algemene regels om rekening mee te houden.

Houdt uw tafel in één of twee hoofdkleuren

Laat deze kleuren terugkomen op de tafel, in de verschillende onderdelen. Goud of zilver. Rood met goud. Paars met zilver. Zwart met zilver. Dit maakt dat het een rustig geheel blijft en een eenheid, ook bij een druk en volle tafel. Soms kan eenvoudig mooi zijn, probeer eens wat van de versiering weg te halen en kijk of het een wezenlijk verschil maakt. Met Kerst is alles overdadig en natuurlijk kan dat, maar al die mooie dingen bij elkaar maken nog niet een mooi geheel. Door met één of hooguit twee basis-kleuren te werken blijft het een mooi geheel. Een hele belangrijke regel.

Alles wat mooi is maakt nog geen mooi geheel

Dit heeft ook wel wat te maken met de vorige regel. Probeer eerst een idee te krijgen wat u met uw tafel wilt. Ik wil hem knuffelig en zacht met zachte materialen en zachte kerstpoppetjes bijvoorbeeld. Ik wil mijn tafel sjiek en deftig, neem dan bijvoorbeeld goud als hoofdkleur. Ik wil een moderne tafel, kies bijvoorbeeld paars, zwart wit en ook moderne versierselen. Ik wil een oude sfeer creëren. Houdt dit beeld in gedachten en koop alleen spullen die bij dat beeld passen. Er zijn zoveel mooie dingen te krijgen met kerst en u zou alles wel willen kopen en het is allemaal zo leuk en mooi... Maar alles wat u mooi vindt, vormt nog niet een mooi geheel. Houdt u aan uw hoofd-plan, ondanks al die mooie spullen. Troost u met de gedachte dat er volgend jaar nog mooiere spullen te krijgen zijn.

Als u deze twee bovenstaande algemene regels in de gaten houdt, kunt u nu aan het versieren gaan beginnen.

Hieronder een aantal tips.

Tip 1: Tafelloper met lampjes

Wat heel er leuk is voor op uw tafel is een tafelloper waar u een snoer met kerstlampjes overheen legt. Gewoon van de ene kant van de loper naar de andere kant. Leg op de tafelloper tussen de willekeurig verspreidde lampjes, kerstballen. In uw hoofdkleur. En als u voor paars heeft gekozen, kunt u best licht- en donker-paarse kerstballen kiezen. Dit maakt het spannend. Maar geen groene ballen of rode ballen er tussendoor. Let wel op de ruimte die straks nodig is om uw eten nog neer te kunnen zetten. Laat deze ruimte leeg.

Tip 2: Tafelloper versieren

Een gewone tafelloper kunt u best gebruiken voor uw kersttafel. Aan de zijkanten van deze loper kunt u bijvoorbeeld een leuke kerst-slinger bevestigen, met een aantal steekjes is deze aan de zijkant vast te zetten. En na kerst kunt u de slingers er zo weer afhalen en kan de loper weer gebruikt worden de rest van het jaar.

Tip 3: Kaarsjes op tafel

Natuurlijk horen kaarsen op tafel bij kerst. Ook gewone waxinelichtjes kunnen hiervoor worden gebruikt. Let op voor brandgevaar. Om te voorkomen dat ze te dicht bij ander brandbaar materiaal staan. kunt u ze bovenop een omgekeerd hoog glas zetten. Dit glas geeft ook een mooie weerschijn aan het kaarslicht waardoor het extra feestelijk overkomt.

Tip 4: Onderbord zelf maken

Een onderbord hoort eigenlijk wel bij kerst. Maar wat nu als nu geen grote borden heeft? U kunt een onderbord zelf maken. Kent u ze nog die mooie taart onderzetters. Die papieren vormen waar vroeger de taart op stond. Deze zijn nog te krijgen bij diverse winkels in huishoudartikelen. Deze kunt u met een spuitbus mooi goud verven, of metalic paars. Deze taartvormen zijn in verschillend maten en vormen verkrijgbaar. Misschien kunt u er twee bovenop elkaar leggen. Éen in het zilver en één in het goud of paars. Lichtpaars en donkerpaars. Houdt u wel aan de hoofdkleur die u voor dit jaar heeft gekozen. Plaats hier uw bord bovenop en u heeft een goedkope maar toch feestelijke manier om uw tafel te versieren. Bovendien is het voordeel dat als kerst voorbij is, u dit onderbord gewoon kunt weggooien en volgend jaar kunt u nieuwe maken, in kleuren die op dat moment weer in zijn. Voor een onderbord kunnen ook andere dingen dienen. Een mooi kaarsenplateau bijvoorbeeld.

Tip 5: Pak uw gerechten in

Dit klinkt raar, maar gerechten die u op tafel zet kunt u in sommige gevallen best inpakken in bijvoorbeeld doorzichtig folie. Een salade in een glazen schaal, kunt u inpakken in doorzichtig folie. Niet dat plakkerige folie erover heen om het fris te houden maar doorzichtig inpakfolie. Neem een heel ruim stuk folie. Zet de schaal er op en vouw de punten naar boven en maak het vast met een feestelijk lint. Laat een mooie toef folie aan de bovenkant uitsteken. Het staat feestelijk, maar uw salade blijft ook nog eens lekker fris.

Een ingepakte garnalen-cocktail in een mooi glas. Een kleine ingepakte amuse. Laat uw creativiteit de vrije loop.
Een menukaartje zou aan het lint kunnen van de net ingepakte amuse..

Denk ook eens aan een schaal met koekjes, snoepjes. Ook dit is prima in te pakken. Als de koekjes ervoor geschikt zijn kunt u er een mooie toren van maken, poedersuiker overheen strooien en inpakken in doorzichtig folie. U kunt het nog mooier maken door een een snoer met kerstlichtjes door heen te doen, en dan in te pakken. Let u op brandgevaar... geen gerechten die smelten, last hebben van warmte. Natuurlijk ook niet uren lang laten staan terwijl de lampjes branden, dit zou eventueel tot oververhitting kunnen leiden. Maar een aantal minuten voor u de koffie presenteert, of limonade voor de kinderen, geeft dit een zeer feestelijk effect.

Tip 6: Lege ruimte op het bord

Voor veel gerechten is het nu eenmaal zo, ook bij schilderijen, een passe-partout, een lege rand langs het bord laat het gerecht extra mooi uitkomen. Schep niet een bord vol. Laat de rand van het bord leeg zodat alle aandacht naar het gerecht zelf gaat. Kies voor grote borden.

Menukaartjes en verder

Er zijn nog zoveel tips te bedenken, denk aan de menukaartjes die nog op zoveel manieren leuk te presenteren zijn. In een fotohouder bijvoorbeeld. Met een mooi lint aan een mooie grote kerstbal. Servetten die op een mooie manier te vouwen zijn. Zet bijvoorbeeld eens een mooi opgevouwde servet in de vorm van een waaier in een glas. Zoveel dingen waar u nog heel veel plezier en creativiteit in kwijt kunt. Zoek op internet naar mogelijkheden om servetten te vouwen. Hoe u in Word uw menukaartjes kunt maken. Leg takjes van uw kerstboom op tafel. Versier uw gerechten met kerstballetjes ernaast (niet tegen het gerecht aan natuurlijk). Kortom zoveel mogelijkheden...

En dan wens ik u nog een heel plezierige en vooral hele gezellige kerstmaaltijd!
© 2009 - 2024 Ankeno, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Simpel een chique (kerst)diner makenJa hoor, het is weer zo ver. Kerst staat bijna voor de deur en er is besloten om het dit jaar bij jou te vieren. Leuk en…
Leuke en eenvoudige ideeën voor het kerstdinerTijdens de kerstdagen zetten veel mensen graag een lekker en speciaal kerstdiner op tafel. Het bereiden en opdienen van…
Aan tafel met kerstAan tafel met kerstJe wilt dit jaar met kerst eens goed uitpakken. Je huis is op en top versierd en je hebt een heerlijk kerstmenu bedacht.…
Diner; opbouw, versieren en serverenDiner; opbouw, versieren en serverenVoor dat de gasten kunnen plaatsnemen aan tafel voor de eerste gang is er al heel veel organisatie aan vooraf gegaan. Wa…

Alles over de bio-industrie, vegetariërs en de variatiesEr zijn veel verschillende manieren om vlees te houden voor de slacht. In dit artikel kunt u lezen wat voor manieren er…
Jamie Oliver: Recepten, Filosofie, Kookboeken en RestaurantJamie Oliver's filosofie van puur en lekker koken met biologische producten past uitstekend in deze tijd, waarin mensen…
Ankeno (22 artikelen)
Gepubliceerd: 15-11-2009
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.