De amandel – symbool voor geduld
De amandelboom bloeit al in het vroege voorjaar. In februari komen aan de Prunus dulcis al de eerste roze en witte bloemen. Pas op het einde van de zomer is deze bloesem uitgegroeid tot een amandel. Omdat het groeiproces van de bijzondere steenvrucht (de amandel is geen noot) dus heel veel tijd in beslag neemt, is het een symbool voor geduld geworden. De amandel zelf is lekker, gezond en goed voor de huid, omdat hij veel goede stoffen bevat.
Het duurt 7 tot 8 jaar voordat een amandelboom vrucht geeft
Bovendien duurt het heel lang voordat een amandelboom eindelijk vrucht gaat geven. Er gaan namelijk 6 tot 8 jaar overheen voordat een amandelboom eindelijk amandelen geeft. Tot die tijd hoeft er ook weinig aan te gebeuren. De boom doet als het ware zijn ding en heeft daarvoor weinig bijzondere omstandigheden nodig. De amandelboom staat het best op een beschutte plek in de volle zon, maar kan niet goed tegen de vorst. Bij vriesweer beschadigen knoppen, bloemen en vruchtbeginsel namelijk.
Amandelbloemen en klieren bij de bladeren lokken insecten
Wie de amandel wel eens heeft zien bloeien, ziet waarschijnlijk veel overeenkomst met de bloesem van appel en roos. Dat klopt ook want ze zitten alle drie in de Rosacea familie. De prachtige bloemen zijn er natuurlijk voor om bevruchting te bevorderen. De amandelbloemen bevatten heel veel nectar die insecten zoals bijen moet lokken. Zelfs aan het uiteinde van de bladeren van de boom (de bladeren zijn spits van vorm) zitten honingklieren. Deze rode en opvallende klieren moeten er voor zorgen dat er nog meer insecten naar de boom komen. Overigens lukt dat beter in een warm land waar veel meer bijen en insecten leven.
Oorsprong van de amandelboom
De amandelboom komt eigenlijk uit Centraal-Azië. Het waren de zijdeverkopers die de plant vervolgens naar Europa brachten. Vanuit daar zorgden de Spaanse monniken er weer voor dat de plant per schip naar Amerika werd vervoerd. Vanuit
California -waar de zon veelvuldig schijnt - komt vanaf dat moment het grootste deel van de amandeloogst. Dit land is verantwoordelijk voor 80 procent van de totale teelt. De bomen daar worden wel 6 meter hoog en goede en gezonde exemplaren behalen de 50 jaar.
Het oogsten van amandelen
Amandelen worden tussen augustus en begin oktober geoogst. Dit gebeurt door ze uit de bomen te schudden en ze op te vangen. Daarna worden ze gekraakt, want een amandel zit in een soort schil. Dan worden ze gesorteerd. Het drogen volgt direct daarna. Zou dit niet gebeuren dan zouden schimmel en bederf kunnen toeslaan. Om een amandel zitten overigens 3 lagen. De buitenste laag lijkt wat op de huid van een perzik. Als deze is opengebroken ontvouwt de amandel zich als een geelbruine vrucht. Maar schijnt bedriegt, want dan moet nog de droge schil verwijderd worden. Het gaat namelijk om de blanke pit die in dit omhulsel zit. Als de amandel in kokend water wordt gelegd en vervolgens weer in koud, is dat bruine velletje zomaar te verwijderen. Het komt er dus op neer dat het zaad van de amandel wordt gegeten. Je kunt de amandel in die zin vergelijken met een appelpit of een perzikenpit, met dat verschil dat mensen die pitten niet eten. Perzikpitten zijn zelfs gevaarlijk om te eten.
Wat zitten er voor voedzame stoffen in de amandel
In amandelen zitten
- Enkelvoudige onverzadigde vetzuren,
- Vitamine E
- Vitamine B,
- Calcium
- Fosfor
Elke dag een paar amandelen eten zorgt voor een betere huid, hij houdt haar jeugdig en soepel.
Twee soorten amandelen
De amandel heeft een bittere soort en een zoete variant.
De bittere amandel bevat nogal veel
blauwzuur. Daardoor kan de steenvrucht niet zo worden gegeten, maar wel nadat hij is verhit.
De zoete amandel wordt veel meer gebruikt voor de spijs in zoete waren zoals cakes en marsepein.
De olie van de zoete amandel wordt ook in veel huidverzorgingsproducten gebruikt. Dit komt omdat de olie door de onverzadigde vetzuren, eiwitten, vitamines en mineralen zacht voor de huid is en haar voedt. Vooral mensen met een gevoelige huid kunnen veel baat hebben bij het gebruik van amandelolieproducten.