Kleur in ons voedsel
Er zijn voedingstoffen die ons gelukkig maken. We worden gelukkig van chocola doordat chocola endorfinen vrijmaakt. En van endorfinen worden we gelukkig. Niet alleen de smaak, geur en bepaalde voedingsstoffen, maar ook de kleur van ons eten heeft een bepaalde invloed op de stemming waarmee we de voeding verorberen. De kleuren in ons voedsel zoals rood, groen en geel zijn de kleuren bij uitstek die met kracht, geluk en leven verbonden zijn. Kleur in ons voedsel hebben invloed op ons gevoel!
Kleur in ons voedsel wekt onze eetlust al dan niet op en stemmen ons positief (of negatief). Niet voor niks zijn toetjes voor kinderen vaak in vrolijke kleurtjes te krijgen. Kinderen kiezen bij een ijsje meestal voor rood, roze of oranje. Geel is minder in trek. Aardbeien zijn zeer geliefd door hun smaak, en niet in de laatste plaats door hun vrolijke kleur. Mensen die water proefden in een onderzoek vonden rood, groen en geel water ook verschillend van elkaar smaken terwijl het water toch echt dezelfde smaak had. Nederlands eten is nogal kleurloos en dus is het misschien tijd om eens wat kleur aan te brengen in onze gerechten.
Rood
Rood is de kleur van liefde en harmonie. Maar rood is ook de kleur van het leven (bloed), gezondheid en passie. Rode vruchten spreken ons aan en doen ons dikwijls het water in de mond lopen. In het dierenrijk wordt voedsel met de kleur rood gezien als eten dat rijp is voor consumptie en dus geschikt om te eten. Rood is een geweldige kleur om voedsel mee te versieren en om eentonig uitziende maaltijden een beetje op te peppen. Denk maar aan radijsjes, kerstomaatjes en rode bessen.
Recept: rode vruchtenpunch
Nodig:
halve liter water, sap en schil van 1 citroen en 1 sinaasappel, 10 cl suikersiroop, 1 fles rode fruitige wijn, 15 aardbeien, 15 braambessen, 2 ons frambozen, 150 gr rode bessen, 150 gr zwarte bessen.
Maken:
Laat het water, de schillen en sap van sinaasappel/citroen, suikersiroop opkoken en afkoelen. Doe de rode wijn erbij en laat het afkoelen in de ijskast. Snijdt de aardbeien en meng het met de rest van het fruit.
Geel
Geel is de kleur van kracht en warmte. Geel geeft ons een warm en geborgen gevoel. Alles ziet er mooier uit onder de glans van het goudgele zonlicht. Gele voeding geeft onze gerechten intensiteit. Vroeger al werden koeken en rijst met saffraan gekleurd, hoewel dit een zeer kostbare specerij was. Aan deegwaren werd eigeel toegevoegd. Puddingen worden gekleurd met beta-caroteen want wit ziet er niet persé smakelijk uit voor ons.
Recept: groen/gele groenteschotel
Nodig:
200 gram sperziebonen, 1/2 ons witte kool, 1 prei, 1 doosje tofu (roerbakken), 1 ui, 1 gele paprika, 3 tn knoflook, 2 eetlepels olie, 1 eetlepel masala (anders kerrie), 1 th koenjit, 1 th ketoembar, 3 eetlepels soja, 1 theelepel zeezout, beetje peper, ons vermicelli, 1 peentje.
Maken:
Breek de sperziebonen in stukjes en zet ze op in beetje water. Dit laat je 10 min. koken. Water in een pan, en laten koken, als het kookt: vermicelli erin doen en laag zetten. Afspoelen in vergiet. Doe de wok op een hoog vuur en giet de olie erin. Snijd de ui fijn en laat het fruiten. Nu doe je de tofu erin en je bakt dit vijf min. De prei snijd je en was je, vervolgens doe je de prei bij de ui. De paprika snijd je in repen. Doe de de kruiden, het zout, de soja en wat peper bij de prei en ui. Dan doe de sperziebonen er bij en de vermicelli. Als laatste rasp je het peente en het raspel drapeer je mooi op de schotel.
Groen
Groen is de kleur van het sprankelende actieve leven. De groene knopjes in het voorjaar heeft een vitaliserende en activerende werking op ons. Niet voor niks bestaat de term 'de voorjaarsschoonmaak.' Groen voedsel staat dus voor frisheid, kracht, sterkte maar ook voor creativiteit. Groen maakt onze geest ontvankelijk en maakt ons open voor nieuwe ervaringen. Groen doet voedsel met een andere kleur nog mooier uitkomen. Een aantrekkelijke kleurencombinatie in ons voedsel is groen, rood en wit.
Groene gerechten om uit te proberen:
groene koolbladeren met vulling van broccolimousse en tuinkruiden, spruitjesmousse, gemengde salade ( met kropsla/spinazie/doperwtjes/groene eikenbladsla/geblancheerde sperziebonen en pestosaus), soep met kropsla/prei, komkommersoep.