Koolhydraten, voedingsstoffen en boosdoeners

Koolhydraten, voedingsstoffen en boosdoeners Koolhydraten verschaffen energie aan het lichaam en zijn dus belangrijk. Toch zie je steeds vaker dat koolhydraten de boosdoeners zijn bij overgewicht. Hoe zit dat nu?

Wat het lichaam nodig heeft

Het lichaam heeft brandstof nodig om te kunnen functioneren. De koolhydraten vormen o.a. de benodigde brandstof en is een verzamelnaam voor zetmeel en suiker. Uit de koolhydraten haalt het lichaam glucose (bloedsuiker), wat via het bloed getransporteerd wordt naar de delen in het lichaam die het moeten laten functioneren. Het beste is om te kiezen voor koolhydraten te halen uit bijvoorbeeld volkorenbrood, pasta, rijst, aardappelen etc.

Teveel koolhydraten binnen krijgen is mogelijk en zal opgeslagen worden als vet. De enkelvoudige suikers die o.a. in snoepjes, koekjes en frisdrank te vinden zijn, zullen eerder opgeslagen worden door het lichaam. Het lichaam kan niet snel genoeg deze enkelvoudige suikers verbranden en dus wordt het opgeslagen. Complexe koolhydraten zoals pasta, graan, volkorenbrood etc. worden langzaam verteerd door het lichaam en de kans op vetopslag is dan ook kleiner.

De sporter zal al snel richting 60% gaan als het om de inname van koolhydraten gaat, maar gemiddeld is max. 50% een gangbaar cijfer.

Eettrend

De eettrends zijn in de loop der jaren anders geworden en naast pasta’s en rijst hebben we ook meer haast en dan zijn de “snelle repen” erg in trek. Snel zo’n reep naar binnen werken en we kunnen er weer enkele uren tegen. Deze bevatten echter enkelvoudige suikers en zullen snel een goed gevoel geven, dat is immers de bedoeling van zo’n reep, maar zal ook veel sneller opgeslagen worden.

Dit neemt niet weg dat koolhydraten een belangrijk onderdeel van een gezond voedingspatroon vormen, maar alleen toe te passen in de juiste hoeveelheden en bij voorkeur dus de complexe koolhydraten.

Om een snelle rekensom te kunnen maken moet je uitgaan van 1 gram koolhydraten = 4 kilocalorieën.

Diëten

Een bekend koolhydraten arm dieet is dat van Atkins of het Hellerprogramma, maar om te weten of een bepaald dieet goed voor je is, is het beter een diëtist te bezoeken.

Op de koolhydratentabel.nl kun je een test doen in hoeverre je een “koolhydraten-verslaving” hebt en zijn ook producten te vinden met de hoeveelheden koolhydraten.
© 2009 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Atkins dieet: inleidingAtkins dieet: inleidingHet Atkins dieet is een dieet waarbij men geen calorieën hoeft te tellen maar waarbij men let op het aantal koolhydraten…
Atkins dieet: voortgezet gewichtsverliesAtkins dieet: voortgezet gewichtsverliesHet voortgezet gewichtsverlies is de tweede fase in het Atkins dieet. In deze fase voeg je elke week vijf gram koolhydra…
Basisbegrippen van het Atkins DieetBasisbegrippen van het Atkins DieetHet Atkins dieet is een populair dieet dat zich richt op het verminderen van de koolhydraten inname in het voordeel van…
Diëten met AtkinsAfvallen is een moeilijke opgave die vaak zo lang mogelijk uitgesteld wordt. Nu met de zomer naast de deur waarbij de bi…

Kleur in ons voedselKleur in ons voedselEr zijn voedingstoffen die ons gelukkig maken. We worden gelukkig van chocola doordat chocola endorfinen vrijmaakt. En v…
Croque Monsieur variantenVaak hebben we geen tijd meer om uitgebreid te koken met ons drukke leven. Of soms hebben we gewoon geen zin. Op dat mom…
Bronnen en referenties
Reactie

Greta, 26-01-2010
Geachte heer/mevr,
alles gaat over afvallen, ik moet juist groeien maar op de sites over koolhydraten staan alleenmaar tips om af te vallen.
ik moet koolhyraten eten (vooral voor de nacht) maar niemand verwijst naar producten die ik moet hebben om aan te komen.
kunt u mij helpen?
bijvoorbaat dank Reactie infoteur, 26-01-2010
Gezonde koolhydraten om aan te komen zitten over het algemeen in volkorenproducten als brood, rijst, pasta en aardappelen (dus niet witbrood, witte rijst etc). Dit zijn gezonde"vullers" en op o.a. www.caloriechecker.nl staan de hoeveelheden per product. Natuurlijk zijn er ook slechte koolhydraten in snoep, koek en chips en de snelle in de speciale repen om snel suikers tot je te nemen, maar de koolhydraten die gezond zijn zitten in de eerstgenoemde producten en als 2000 calorien de norm is voor een vrouww (mannen 500 meer) - met een normale beweging - kan je op genoemde website bekijken of je op de 2500 komt (om op de juiste manier aan te komen). Of - indien nodig - nog meer.

Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 14-02-2009
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.