Diëten zo in het nieuwe jaar of gewoon bewust eten?

Diëten zo in het nieuwe jaar of gewoon bewust eten? Een dieet oppakken zo net in het nieuwe jaar gaat vaak gepaard met het crashen, maar dan van het lichaam. Van veel te veel voeding door het jaar heen en in de kerstperiode, maar veel te weinig. Daar krijgt je lichaam een flinke opdonder mee en het resultaat is wellicht snel zichtbaar maar niet voor lange tijd. Enkele tips om het structureel goed op te pakken.

Bewust met voeding omgaan

Met voeding moet je bewust omgaan en niet als gewoonte maar het een na het ander naar binnen werken. Veel mensen die (veel) te veel eten nemen zaken tot zich uit gewoonte. Een bepaalde koek bij de koffie is altijd wel lekker, dus nemen we automatisch bij de koffie diezelfde koek. Maar een kopje koffie kan ook zonder koek heel lekker zijn.

Dat wil niet zeggen dat je bij alles wat je tot je neemt continu moet weten of dit wel verantwoord is, maar het gezonde verstand kan heel veel zelf berekenen. Een koek bij de koffie is lekker, maar niet noodzakelijk voor het lichaam. Heb je erg weinig met de lunch tot je genomen, mag er best een koekje bij de koffie. Maar of het calorieënbommen als gevulde koek of glacé koek moet zijn, valt te betwijfelen.
Drink je altijd koffie of thee met suiker? Heb je al eens zonder of met wat minder suiker geprobeerd? Drink je s avonds een glas wijn is dat prima, maar beperk het tot een glas.

Ontbijt, lunch en avondmaaltijd

Je hele voedingspatroon in kaart brengen kan, maar blijf je dit altijd doen? Als dit niet het geval is, moet je je afvragen of je dit nu wel moet doen. Het gezonde verstand weer ook dat als je overdag normaal je eten hebt binnen gekregen dat je de avondmaaltijd ook normaal moet nuttigen.

De bekende zaken waar we altijd over spreken:
 • tarwebrood is gezond en vult beter als witbrood
 • kaas op het brood is vet, dus neem 20+
 • broodbeleg als rookvlees is mager, bijv. ham is weer vetter
 • boter op het brood mag, maar margarine/halvarine heeft minder calorieën als roomboter
 • melk is prima, maar neem halfvolle of magere melk
 • niet teveel pasta eten, erg veel koolhydraten (tenzij het voor een grote krachtinspanning is)
 • combineer pasta of aardappelen met vis (vette vis mag ook, maar ook met mate)
 • veel groente bij de maaltijd is gezond, geen sausjes en zeker geen “witte”
 • light frisdrank is echt “light”, maar beperk het tot 2 glazen
 • light chips is nog heel veel calorieën, dus niet zinvol
 • neem een handje verse ongezouten noten ipv gezouten pinda’s of chips

En zo zijn er nog wel meer zaken die alom bekend zijn.

Wat eten?

Als je spreekt over wat je dan wel mag eten, breng dan bijvoorbeeld je huidige patroon terug in hoeveelheid. Heb je normaal 4 sneedjes brood bij het ontbijt of de lunch breng het dan terug naar 2 met een stuk fruit of kom magere yoghurt met fruit. Tussendoortjes als koekjes, repen of anders vervangen door fruit of groente tussendoortjes. Een bakje gewassen fruit of groente van huis meenemen kan prima als tussendoortje, maar ook een rijstwafel kan goed vullen. De zakjes soep die vaak als tussendoortje gepakt worden zijn vaak erg zout, wat dan weer niet bevorderlijk is. Maar ook hiervoor geldt, doe je dit af en toe een keer is dat niet erg (net zoals een koekje bij de koffie of thee).

De avondmaaltijd mag best koolhydraten bevatten, maar denk ook hierbij aan de hoeveelheid. Normaal 5 aardappelen, dan nu bijvoorbeeld 3 en een beetje jus is prima, maar ook hier met mate. Geen vette toetjes, maar wat magere yoghurt of magere kwark met wat vruchten is weer prima.

Tot slot

Alles bij elkaar is het voedingspatroon radicaal omgooien geen aanrader voor je lichaam, maar aanpassen, wat gezonde elementen als fruit inbrengen en bewust bedenken wat je je lichaam nu weer gaat geven. Heeft je lichaam het echt nodig of is het gewoon lekker. In het laatste geval, kan het ook een keer overgeslagen worden of ga je op zoek naar iets anders wat ook lekker is.

Kan je het niet laten en ga je toch crashen zorg dan dat je in ieder geval je vitaminen binnen krijgt. Iedere dag een multivitamine innemen voorkomt in ieder geval tekorten voor je lichaam. Maar ben al met al niet teleurgesteld als je na enkele maanden weer aan het aankomen bent.

Bewegen is altijd goed. Loop een half uur per dag of fiets naar je werk, als dat kan. Neem de trap ipv de lift etc. Er zijn voldoende manieren om te bewegen zonder enkele dagen in de week in de sportschool te moeten vertoeven.
Clip desnoods een stappenteller aan je riem om je “loopgedrag” een beetje te volgen. En ga je toch sporten, doe het dan omdat je het leuk vind en niet alleen voor die kilo’s eraf. Dan houd je het het langste vol. Succes!
© 2009 - 2023 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het Paleo dieetDenk je ook wel eens aan de tijd van holbewoners en wat die aten? Wist je dat de voeding die de holbewoner jaren geleden…
Het kyalin-dieetWie wil afslanken of vermageren kan talrijke diëten volgen, elk met hun specifieke kenmerken en werkwijzen. Een van deze…
Montignac dieetHet Montignac dieet is een methode die rond de jaren 90 ontzettend populair is geworden om af te vallen. De methode is v…
Bep, de beste methode om aftevallenBep, de beste methode om aftevallenBep is de beste afvalmethode om succesvol aftevallen. Een deskundige jury van het RTL-programma EditieNL, waaronder spec…

Borrelhapjes, maar dan gezondBorrelhapjes, maar dan gezondWord jij ook wel eens helemaal gek van die vieze, vette en ongezonde borrelhapjes? Wees eens origineel en maak eens borr…
Kerst dit jaar lekker en toch verantwoordKerst dit jaar lekker en toch verantwoordDe kerst komt er weer aan, je ziet het aan alles. Overal weer mooie versieringen buiten en ook de huizen worden mooi ver…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 02-01-2009
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.