Kerst dit jaar lekker en toch verantwoord

Kerst dit jaar lekker en toch verantwoord De kerst komt er weer aan, je ziet het aan alles. Overal weer mooie versieringen buiten en ook de huizen worden mooi versierd en verlicht. Iedereen komt in kerststemming. Alleen is er altijd 1 vraag die iedereen dan ook bezig houd, wat doen we dit jaar met de kerstdagen? Eten we thuis, eten we buiten de deur en wat eten we dan? In dit artikel vindt je heerlijke kerst ideeën die lekker zijn en toch ook verantwoord!

Decembermaand

Elk jaar weer is voor velen de maand december een ramp maand als het gaat om afvallen en/of op gewicht blijven. Eerst sinterklaas, de kerst en dan oud en nieuw. Overal lekkere en vaak “ongezonde” dingen! Als je aan het afvallen bent zijn vaak die lekkere dingen o zo aantrekkelijk. Een verbod op deze producten is geen optie, de lekkernijen worden er vaak alleen maar aantrekkelijker door! en is het moeilijker om er vanaf te blijven. Het blijkt uit onderzoek dat mensen gemiddeld in deze tijd twee kilo aankomen.

Wat maakt het uit dat jij ook mee snoept aan die lekkere dingen? Als jij met kerst gewoon lekker mee doet, en dan met mate dan is dat toch niet erg? Het zijn twee dagen, dan mag je best ook mee genieten. Het punt zit meestal voor de feestdagen, er wordt dan al aardig wat geproefd en gesnoept. Na kerst denken veel mensen vervolgens dat het toch al mis is gegaan en gaan dan door met het net teveel snoepen… waardoor afvallen echt in het gedrang komt.. Eet met eerste en tweede kerstdag lekker mee en let de dagen voor en erna gewoon weer op je voeding.

Beweging

Wat we vaak vergeten met kerst is voldoende bewegen. We eten heerlijk en de beweging schiet er jammer genoeg bij in. Dat kan ook anders. Ga heerlijk wandelen met de kerstdagen. Vraag aan iemand of die mee gaat en ga lekker een uurtje wandelen, nog gezellig ook, je ontspant en tegelijk zorgt het voor een gezonde dosis lichaamsbeweging. Waarschijnlijk voel je, je dan ook wat minder schuldig, wat weer belangrijk is om te voorkomen dat je door dit schuldgevoel toch meer gaat eten dan verstandig is. Met een half uurtje fietsen ( op rustig tempo ) verbrand je ongeveer 150 calorieën, dit staat gelijk aan een stukje banketletter.Ga je een uur fietsen verbrand je ongeveer 300 calorieën wat gelijk staat aan, 3 bruine stokbroodjes met light roomkaas en een glas wijn. Met een uurtje rustig wandelen verband je ongeveer, 250 calorieën dit staat gelijk aan stuk appeltaart of fruit met een bolletje ijs.

Kerst vieren bij iemand anders

Heerlijk als je bij vrienden of familie de kerst gaat vieren, geen stress over wat we moeten eten en ook niet wanneer en hoe je het allemaal gaat klaar maken. Alleen de grote vraag, wat krijg ik zelf te eten? Veel mensen vinden dat ook vervelend want je weet niet wat je te eten krijgt, of hoe het is klaar gemaakt. Het zijn twee gezellige feestdagen maak je daar niet druk om, twee dagen even anders eten is niet gelijk erg Voor je lijf.

Een paar tips die houvast geven:

  • Eet met mate.
  • Eet langzaam ( je krijgt dan eerder een vol gevoel ).
  • Luister naar je lichaam, stop als je voldoende hebt gegeten.

Wat je ook kunt doen

Voor je thuis weggaat nog iets lichts eten, bijvoorbeeld een stuk fruit of een volkoren cracker met magere kaas. Zo voorkom je dat je trek hebt en gelijk “aanvalt” op alle hapjes die op tafel staan bij vrienden of familie. Zodoende kun je rustiger wachten tot er wordt gestart met het kerstdiner.

Nu praktisch voor een lekkere en verantwoorde kerst:

Borrelhapjes

Olijven, bruin stokbrood met light roomkaas of mager vleeswaren/vis, mini maïskolven, kerstomaatjes, komkommer, zoute stengels, augurken.

Voorgerechten:

Vers gemaakte ongebonden soep, meloen met ham, salade let wel op met wat je het aanmaakt als je er alleen kruiden aan toevoegt is het soms ook al heel lekker of met wat fruit dat zorgt er al voor dat het niet zo droog is.

Hoofdgerecht:

Ga fonduen*, gourmetten of steengrillen. Je kan zo lekker allemaal magere vleessoorten ** of vis kiezen. Jij kunt dan je eigen portie bepalen en laat de rest zich maar lekker vol stoppen.

* Kies bij fonduet voor bouillon, dit is niet alleen heel gezond maar geeft ook nog is een heerlijk smaak af aan het vlees of de vis.
** Magere vleessoorten: Kip, kalkoen, biefstuk, tartaar, mager rundergehakt, fricandeau, varkenshaas, hamlap, biefstuk van de haas.

Verder kun je er allemaal lekkere hapjes bij zetten op tafel, zoals sla, kleine cherry tomaatjes, komkommer, stokbrood, denk aan rode sauzen deze bevatten de minste calorieën, gekookte aardappelen, frites, bakjes met groente. Zo is er keuze voor iedereen, en staan ervoor de lijn ook lekkere dingen op tafel. Er zijn vast meer mensen die aan hun gezondheid denken, dus maak je vast meer gasten ook blij.

Bijzonder en gezond voor kerst

  • Vlees/ vis: Varkenshaas, rosbief en alle wildsoorten, tong, is de magerste soort bijzondere vis.
  • Hartige taart: maak gebruik van veel groenten en neem deeg voor hartige taart ( van koopmans ) (helft van de calorieën) ipv de klassieke bladerdeeg.

Nagerechten

Verse fruitsalade, fruit met een bolletje ijs, kop koffie/thee met een chocolaatje. Probeer vers fruit te gebruiken, gemengd fruit uit blik bevat vaak meer suiker, maak er daarom zelf een fruitsalade met allerlei soorten vers fruit.

Wat te drinken op deze feestelijke avond

Water is op deze dag natuurlijk niet zo feestelijk maar kan wel gewoon. Zet op tafel een karaf water neer, je ziet dan dat deze sneller leeg is dan je denkt. Een wijntje of biertje kan prima, maar probeer het ook te combineren met andere dranken. Kies het liefste voor een drank met weinig calorieën, een light frisdrank, verschillende soorten water, thee en andere light dranken. Heb je echt dorst kan je het beste water nemen, alcohol is voor de gezelligheid maar niet voor de dorst!

Tenslotte verstandige zoete versnaperingen

Er zijn verschillende soorten zoete lekkernijen in de handel, de winkels liggen er vol mee. Kerstkoekjes, kerstkransen, kerststollen zijn hier maar enkele voorbeelden van. Vaak neem je bij de koffie en thee iets lekkers erbij. De beste keuze is dan een klein koekje, zoals een kerstkransje of een chocolaatje, in een stukje banketstaaf zit namelijk 2 keer zoveel meer calorieën. Maar je kunt natuurlijk ook een lekkere fruitbowl maken, dit is ook een heerlijk zoet tussendoortje.

Met oud & nieuw een lekker oliebol, natuurlijk kan dat ook. Neem er lekker 1 of 2, en geniet er extra van. Van die oliebollen wordt je echt niet gelijk 1 kg zwaarder.

Koek/gebakCalorieën
Biscuitje (kleine)20
Slagroom soesje (klein)45
Kerstkoekje ( klein )50
Bonbon60
Appelbeignet100
Banketstaaf/letter135
Oliebol160
Appellap400
© 2008 - 2023 Vodiservice, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dieet en afvallen tijdens de kerstdagenDieet en afvallen tijdens de kerstdagenDe decembermaand is met al zijn feestdagen zoals Oud en Nieuw, Kerst en Sinterklaas onlosmakelijk verbonden met lekker e…
Wat zijn verantwoorde tussendoortjes?Wat zijn verantwoorde tussendoortjes?Tussendoortjes zijn er in vele maten en soorten. Gezonde en minder gezonde en verantwoorde en minder verantwoorde tussen…
Kerstmis budgettips: Zo kom je deze dure periode doorKerstmis budgettips: Zo kom je deze dure periode doorDe decembermaand is vaak een dure maand. Het begint al bij het sinterklaasfeest, wat vaak het nodige geld kost aan cadea…
Kerstmis in de wereld: Bijzondere kerstgebruikenIn Nederland worden zowel eerste kerstdag (25 december) en tweede kerstdag (26 december) gevierd. De meeste Nederlanders…

Diëten zo in het nieuwe jaar of gewoon bewust eten?Diëten zo in het nieuwe jaar of gewoon bewust eten?Een dieet oppakken zo net in het nieuwe jaar gaat vaak gepaard met het crashen, maar dan van het lichaam. Van veel te ve…
Vodiservice (75 artikelen)
Laatste update: 23-12-2008
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.