Voedsel bewaren: Tips houdbaarheid - Hoe lang op welke plek

Voedsel bewaren: Tips houdbaarheid - Hoe lang op welke plek Dat je voedsel als vlees, zuivel en veel soorten groenten in de koelkast of diepvries moet of kan bewaren is bekend. De ene plek in de koelkast is meer geschikt dan een andere om voedsel langer vers te houden. Ook is er binnen de koelkast verschil tussen de warmste en koudste plek. En moet fruit, kaas en brood ook in de koelkast bewaard worden? Voor droge producten als pasta, meel, suiker en kruiden geldt dat deze vaak afgesloten (en donker) buiten de koelkast bewaard kunnen worden. Goed om te weten is het verschil tussen ‘gebruiken tot’ en de houdbaarheidsdatum. Daarbij kan de houdbaarheidstabel om voedingsproducten en eten goed te bewaren tot hulp zijn.

Bewaartips en houdbaarheidstips voedingsmiddelen

Tips over het bewaren en vers houden van voedsel, etenswaren en ook droge producten als meel, bloem, pasta enzovoort. Ook is er een overzichtelijke tabel met de houdbaarheid - hoe lang je bepaalde voedingsmiddelen en etenswaren kunt bewaren- in de koelkast en de diepvries. Tot slot nog een aantal algemene tips over producten, etenswaren en hoe je het bederven ervan kunt voorkomen. Houdbaarheid, het goed houden van etenswaren en bederf tegengaan, begint namelijk al bij het winkelen: op het moment dat je de boodschappen doet!

Groenten en vochtige bladgroenten vers houden

In het algemeen is de wijze waarop de producten in de supermarkt worden bewaard/uitgestald een goede aanwijzing hoe je -ook in de thuissituatie- het beste met de etenswaren of voedingsmiddelen om kunt gaan. Wat in de supermarkt gekoeld wordt aangeboden moet je thuis in ieder geval ook koel bewaren. Levensmiddelen die in de supermarkt buiten de koeling worden uitgestald, hoeven ook thuis niet in de koeling, alhoewel bij het koelen vaak wel de houdbaarheid wel wordt verlengd.

Vochtige bladgroenten

Blijven het langste vers in de koelkast, met name in de groentelade. Doe ze het liefst in een papieren zak in de groentelade. Hoe lang je deze groenten precies kunt bewaren, kun je vinden in de houdbaarheidstabel hieronder.

Koolsoorten, wortelen, bieten, knolselderij

Blijven in de koelkast wel twee weken goed. Leg ze in de groentelade of onderin de koelkast.

Pompoenen, uien, aardappelen, koolraap

Kun je het beste bewaren op een koele donkere plek zoals de kelder (eventueel in een donker, koel keukenkastje of bijvoorbeeld de meterkast, trapkast). Of schaf ze in kleinere hoeveelheden aan en bewaar ze tot aan het gebruik in de koelkast. Aardappelen kunnen in de koelkast een (onaangename) zoete smaak krijgen.

Houdbaarheid en bewaren van vruchten of fruit: wel of niet in de koelkast

Bij lage temperaturen wordt rijping en ook bederf van fruit afgeremd. De beste bewaarplaats is dan ook de groente- en fruitlade in de koelkast, met uitzondering van:

Exotisch fruit

Zoals bananen, mango of ananas. Deze kunnen het best bewaard worden op kamertemperatuur.

Rijpe vruchten: kersen, bessen en tomaten

Blijven in de koelkast een paar dagen goed. De meeste andere rijpe vruchten zijn drie tot vijf dagen te bewaren bij kamertemperatuur.

Citrusvruchten

Smaken het lekkerst als je ze bij kamertemperatuur (8 a 10 ºC) bewaart, maar blijven langer -zo’n drie tot vier weken- goed bij een lagere temperatuur.

Bewaren en vers houden van brood, droge producten en olie

Brood bewaren

Brood blijft enkele dagen vers als het bij kamertemperatuur bewaard wordt in een plastic zak. In de broodtrommel kun je brood het beste bewaren in een papieren zak. Leg brood niet in de koelkast, want dan droogt het uit. Als je brood invriest blijft het heel lang vers. Je kunt dan per keer een aantal sneetjes eruit halen. Deze losse sneetjes ontdooien snel (ondertussen even thee zetten of kaas snijden b.v.) en zijn dan klaar voor consumptie.

Droge producten

Zoals suiker, spaghetti, meel (bloem), kruiden, specerijen moet je droog bewaren. Deze producten zijn lang houdbaar omdat ze droog zijn. Bacteriën kunnen zich niet vermeerderen in een droge omgeving. Bewaar deze producten het liefst in luchtdichte potten of flessen, buiten het bereik van licht en warmte. Bloem (meel) blijft dan wel 8 tot 12 maanden goed en volkorenmeel 2 tot 4 maanden.

Houdbaarheid olie

Doe genoeg olie voor dagelijks gebruik in een flesje en bewaar grotere hoeveelheden in de koelkast. Koude olie kan soms vlokkerig worden, maar deze vlokken verdwijnen zodra de olie weer op temperatuur komt.

Houdbaarheid en bewaren van vlees, zuivel, eieren, melk, zachte en harde kaas

Bewaren vlees

Vlees moet kunnen ‘ademen’. Bewaar vlees in vetvrij papier op de koudste plek in de koelkast en doe vleeswaren in een bewaarbakje. Zie verder onder vlees in de onderstaande houdbaarheidstabel. Verwerk poulet, orgaanvlees en gehakt op de dag van aanschaf. Vries het meteen in als het langer bewaard moet worden.

Melk, eieren en zachte kaas

Bewaar eieren, melk en zachte kaas in de koelkast. Bij eieren en melk staat vaak een houdbaarheidsdatum vermeld. Gebruik de zachte kaas binnen een week. Zie verder hieronder in de tabel voor de houdbaarheidsduur.

(Harde) kaas

Hoewel je kaas (b.v. Goudse kaas) in de koelkast kunt bewaren, wordt de kaas al snel hard en droogt uit als je het stuk kaas er zo, zonder bescherming inlegt. Beter is om kaas buiten in een luchtdichte doos of kaasstolp te bewaren (en dan kan het eventueel ook in de kaasdoos in de ijskast). Tip: Leg een suikerklontje of een crackertje in de kaasdoos, dan gaat het vocht daarin zitten. Bij sommige kaasmakers (kaasboeren) kun je soms ook kaaspapier verkrijgen. Indien je de kaasdoos in de koelkast wilt zetten, zet deze dan niet op de koudste plaats in de koelkast. Kaas heeft overigens de meeste smaak als deze (onder een kaasstol) buiten de koelkast bewaard wordt, maar is dan minder lang houdbaar.

Koudste en warmste plek koelkast: indeling koelkast en temperatuur

Koelkast warmste en koudste plek

De temperatuur in een koelkast is niet op iedere plek gelijk. In koelkasten is de:
 • Koudste plek direct boven de groentelade achterin. Bewaar de meest bederfelijke producten op de koudste plek.
 • Warmste/minst koude plek is in de koelkastdeur, in de groentelade en boven in de kast, alhoewel dit mede afhankelijk is het vriesvak boven in de koelkast.

(Bovenstaande geldt voor koelkasten zonder vriesvak of met een 3 of 4 sterrenvriesvak; bij sommige koelkasten met een 1 of 2 sterrenvriesvak schijnt dit soms andersom zijn, kijk hiervoor in de handleiding van de ijskast).

Indeling producten in de koelkast - Wat is de beste plek

De precieze indeling kan per koelkast verschillen, maar hieronder is op de afbeelding te zien op welke plek in de koelkast je etenswaren en producten over het algemeen het beste kunt bewaren.

 • A . Diepvriesproducten
 • B. Geopende potjes, frisdranken, dranken.
 • C. Restjes, gebak, soep, vleeswaren (afgedekt)
 • C. Vlees en rauwe vis (afgedekt), zuivel-producten.
 • D. Groenten en niet-tropisch fruit (apart)
Bron: Openclipart - Krypt (bewerkt)Bron: Openclipart - Krypt (bewerkt)
 • E. Boter, kaas.
 • F. Potjes, tubes, eieren (in eierdoos), medicijnen.
 • G. Potjes, kleine flesjes.
 • H. Grote flessen, pakken (melk, yoghurt, frisdranken etc.)

Juiste temperatuur koelkast instellen

In een gebruikshandleiding van de koelkast staat vaak de temperatuur bij de verschillende standen vermeld. Heb je geen instructieboekje of wil je weten of je koelkast nog goed koelt, dan kun je de temperatuur in de koelkast meten:
 • Hang of leg een koelkastthermometer in de koelkast en hou de koelkast gesloten. Lees na anderhalf uur de temperatuur af. Je kunt het beste op verschillende plaatsen meten, daar de koelkast niet op alle plekken even koud is
 • Indien de koelkast niet koud genoeg is, dat wil zeggen de temperatuur boven de 7 graden Celsius is, zet hem dan in een koudere stand. De standen zijn vaak op de instelknop aangegeven met een getal (getallenschaal kan per ijskast verschillen). In het algemeen geldt: hoe hoger het getal op de knop, hoe lager de temperatuur in de koelkast.
 • Over het algemeen (behalve bij b.v. extreme hitte) is het voldoende om de koelkast op ongeveer zestig procent van zijn vermogen te zetten. Dit houdt bijvoorbeeld in: zet de knop op stand 3, indien het een schaalindeling van 5 standen betreft en zet de knop op stand 6 als er 10 standen zijn

Temperatuur constant en gelijkmatig houden

 • De ideale temperatuur (indien je ook milieubewust wilt zijn) is rond de 4 graden Celsius. Deze temperatuur remt de groei van bacteriën en schimmels het beste. Een lagere temperatuur kost onnodig energie en bij een veel hogere temperatuur zal voedsel te sneller bederven. Een koelkast mag -zoals gezegd- maximaal 7 graden Celsius zijn.
 • Laat restjes van warme gerechten eerst afkoelen voor je ze in de koelkast zet. Voor het nog warme gerecht zelf is eerder koelen wellicht beter, maar de overige producten in de koelkast werkt dit nadelig (hogere temperatuur).
 • Stel de koelkast iets kouder af wanneer je in één keer te veel ongekoelde spullen in de koelkast zet.
 • Laat de koelkast niet onnodig lang open staan.
 • Zet producten die je uit de koelkast haalt zo snel mogelijk weer terug

Houdbaarheid geopende producten

Houdbaarheid in koelkast en diepvries

In de onderstaande tabel kun je zien hoe lang je geopende producten en producten zonder houdbaarheidsdatum kunt bewaren. De houdbaarheidsduur die hieronder staat aangegeven, is gebaseerd op een maximale koelkasttemperatuur van 7 ºC. Voor de diepvries geldt een temperatuur van -18 ºC.

VleeswarenKoelkast maximaal 7 ºCDiepvries -18 ºC
Bacon, cervelaatworst, ontbijtspek, rookvlees (Gezouten vleeswaren)1 week1 - 3 maanden
Boterhamworst, gebraden gehakt, gekookte worstGelderse worst, leverkaas, (smeer)leverworst (Gekookte vleeswaren)4 dagen3 maanden
Casselerrib, ham, kipfilet4 dagen3 maanden
Fricandeau, rosbief 2 dagen3 maanden
Filet américaindag van aankoopniet bewaren!
Vlees en kipKoelkast maximaal 7 ºCDiepvries -18 ºC
Gebraden en gebakken vlees3 - 4 dagen3 maanden
Rauwe kip 2 dagen9 maanden
Rauw rundvlees2 dagen6 - 12 maanden
Rauw varkensvlees2 dagen4 maanden
Rauw Gghakt, hamburgers, slavinken (gemalen vlees)1 dag2 - 3 maanden
Restjes vlees van de barbecuebbq niet bewaren! niet invriezen
VisKoelkast maximaal 7 ºCDiepvries -18 ºC
Rauwe kabeljauw, schol, tonijn (magere vis) 1 - 2 dagen6 maanden
Rauwe zalm, makreel (vette vis) 1 - 2 dagen3 maanden
Gerookte makreel, gerookte zalm, gerookte paling2 dagen3 maanden
Zoute haring1 - 2 dagen3 maanden
Lekkerbekje, kibbeling (gebakken vis) 2 dagen3 maanden
Garnalen1 dag3 maanden
Rauwe mosselen1 dag niet invriezen
Gekookte mosselen1 - 2 dagen3 maanden
GroentenKoelkast maximaal 7 ºCDiepvries -18 ºC
Gesneden groenten1 dag3 maanden (* b)
Sla, andijvie, spinazie (bladgroenten)2 dagenniet invriezen
Sperziebonen4 dagen12 maanden (* b)
Wortelen, broccoli3 - 5 dagen12 maanden (* b)
Witlof, bloemkool7 - 10 dagen12 maanden (* b)
Aubergine, courgette, paprika, winterwortel5 - 7 dagen12 maanden (bk)
Komkommer, tomaten1 - 2 weken (bk)niet invriezen
(* b is eerst blancheren, bk is buiten de koelkast bewaren op een donkere koele plek)
ZuivelproductenKoelkast maximaal 7 ºCDiepvries -18 ºC
Melk, chocolademelk3 dagenniet invriezen
Karnemelk, drinkyoghurt4 dagenniet invriezen
Yoghurt, kwark4 dagenniet invriezen
Vla3 dagenniet invriezen
Slagroom3 dagenniet invriezen
Boter, kaas en eierenKoelkast maximaal 7 ºCDiepvries -18 ºC
Boter1 - 2 weken1 - 2 maanden
Margarine4 weken1 - 2 maanden
Halvarine4 wekenniet invriezen
Stuk jonge of jongbelegen kaas1 week2 - 4 maanden
Stuk belegen of oude kaas14 dagen2 - 4 maanden
Plakken kaas3 dagenniet invriezen
Geraspte kaas3 dagenniet invriezen
Zachte kaas (brie, camembert) 4 dagen3 maanden
Smeerkaas1 weekniet invriezen
Rauwe, ongekookte eieren4 wekenniet invriezen
Gekookt ei1 weekniet invriezen
Babyvoeding en moedermelkKoelkast maximaal 7 ºCDiepvries -18 ºC
Moedermelk3 dagen6 maanden
Zelfgemaakt groentehapje1 dag8 maanden
Overige etenswaren - productenKoelkast maximaal 7 ºCDiepvries -18 ºC
Vlees, vis, groenten uit blik - glazen pot2 dagen*3 maanden*
Vruchten uit blik - glazen pot1 week*3 maanden*
Vruchtensap - frisdrank met vruchtensap3 - 4 dagenniet invriezen
Fritessaus, mayonaise, cocktailsaus - knoflooksaus3 maandenniet invriezen
Tomatenketchup, curry, barbecuesaus9 maandenniet invriezen
Olijven, augurken, zilveruitjes1 maandniet invriezen
Huzarensalade, eiersalade1 dagniet invriezen
Kant-en-klaarmaaltijden, restjes warme maaltijden2 dagen3 maanden
Bereide soep2 dagen3 maanden
Slagroomgebak, gebak met slagroom1 dag1 maand
Appelgebak, vlaai zonder slagroom3 dagen3 maanden
(* is in een bewaarbakje - dus uit pot of blik halen)

Tips om bederf van etenswaren te voorkomen: houdbaarheidsdatum en gebruiken tot

Koop bij het winkelen altijd eerst de minst bederfelijke producten: brood en groenten, dan kaas en melk en als laatste vlees(waren) en vis. Zeker bij heel mooi weer en een hittegolf! Ga daarna niet uitgebreid winkelen in andere winkels, maar zorg dat je de etenswaren/boodschappen meteen naar huis brengt. Doe bederfelijke waar eventueel in een speciale diepvries tas. Koop gave producten en berg ze zo snel mogelijk op, op de juiste plek in de koelkast (zie boven).

De houdbaarheidsdatum op de verpakking

De houdbaarheidsdatum die op de verpakking staat, geldt alleen zolang de verpakking nog dicht is: dus alleen voor ongeopende verpakkingen.

Te gebruiken tot

Op zeer kort houdbare producten, zoals vlees, kip, vis, voorgesneden groenten en koelverse maaltijden staat ‘te gebruiken tot’. Hiermee wordt de uiterste datum bedoeld waarop je het product mag eten. Dat wil zeggen, mits je het bewaard hebt volgens de instructies die op de verpakking staan. Eet bederfelijke levensmiddelen op voordat de ‘te gebruiken tot’- datum is verstreken.

Ten minste houdbaar tot

Op minder bederfelijke producten staat ‘ten minste houdbaar tot’. Het product is dan goed en veilig tot de vermelde datum. Na de ‘ten minste houdbaar tot’- datum gaat de kwaliteit achteruit. Hoe lang de betreffende etenswaren of producten na opening nog houdbaar zullen zijn, verschilt per product (zie hiervoor bovenstaande tabel)

Tips voor bewaren en koelen

 • Zet de etenswaren en producten liefst meteen na gebruik terug in de koelkast. Laat gekoelde producten zoals melk, vlees(waren) en boter in ieder geval niet langer dan een half uur buiten de koelkast -op tafel of op het aanrecht- staan.
 • Ontdooi vlees in een diep bord onderin de koelkast of in de magnetron.
 • Heb je restjes of een extra portie gekookt, hou het deel dat je wilt bewaren dan meteen apart. Laat het gerecht binnen een uur afkoelen. Je kunt de afkoeling eventueel versnellen door het in een bak ijskoud water te zetten of het in kleine porties te verdelen.
 • Zet het gerecht wanneer het afgekoeld is in de koelkast of vries het in (schrijf de inhoud en datum erop).
 • Bewaar het gerecht niet langer dan 2 dagen in de koelkast of 3 maanden in de diepvries.
 • Als je de restjes gaat eten, breng de etenswaren dan snel op temperatuur en verhit het door en door.
 • Als je gaat barbecueën, zet dan niet meteen al het vlees buiten, maar vul het af en toe in kleinere porties aan.
 • Als een blik bol staat, betekent dit dat de inhoud bedorven is. Gooi het blik bij twijfel meteen weg.
 • Houd de koelkast koel: de temperatuur van de koelkast mag maximaal 7 graden Celsius -maar bij voorkeur 4- zijn om bederfelijke producten goed te kunnen bewaren.
 • Proef bij twijfel nooit of iets al dan niet bedorven is, loop geen enkel risico en gooi het direct weg.

Lees verder

© 2008 - 2024 Jvd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe kun je voedsel koelen in de zomer?Hoe kun je voedsel koelen in de zomer?Koelkasten en vriezers draaien in de zomer op volle toeren. Gelukkig zijn er wel mogelijkheden om het energieverbruik va…
Voedsel bewaren in de koelkast: langer houdbaar?Voedsel bewaren in de koelkast: langer houdbaar?Voedsel bewaren in de koelkast. Zodra ons eten willen bewaren plaatsen we dit meestal in de koelkast. Maar zijn alle voe…
Voedsel bewaren:bewaartips groenten, fruit, zuivel en vleesGroenten, fruit, zuivel en vlees zijn onderhevig aan bederving als je ze niet op de juiste manier bewaart. Per productgr…
Hoe verwerk je restjes voedsel?Hoe verwerk je restjes voedsel?We gooien elk jaar voor miljarden euro’s aan voedsel weg. Vaak is er teveel gekocht, of er is teveel gekookt. Maar voeds…

Lekkere broodjesBroodjes serveren is natuurlijk een kwestie van lekkere broodjes klaarmaken, maar ook de wijze van presenteren verhoogd…
Keuken KookgereiGoed gereedschap is het eerste ingrediënt voor een geslaagd diner. Het moet doen waarvoor het is gemaakt, lang meegan en…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Krypt, Openclipart
 • Goede Raad van A tot Z. Voedsel Bewaren - Houd het vers. Reader’s Digest N.V. Amsterdam
 • Bewaarwijzer Voedingscentrum
 • www.voedingscentrum.nl
 • Afbeelding bron 1: Openclipart - Krypt (bewerkt) (https://openclipart.org/detail/169323/frigorifero-refrigerator)
Reacties

Haggeman, 09-09-2017
Beste mensen,

Graag zou ik willen weten hoelang je bevroren vitnamese loempia's kunt bewaren in de vriezer. Heb ze nu al wel een jaar in de vriezer en weet niet of ik ze nog kan eten. Vriezer staat op -18.

Ik hoor het graag.

Groeten Henk Reactie infoteur, 11-09-2017
Beste Henk,

Over het algemeen bederft voedsel bij -18 niet snel, maar dit is mede afhankelijk van de ingrediënten. De smaak loopt wel achteruit en ingrediënten als (vet) varkensvlees kunnen scherp van smaak worden. Alhoewel een jaar wel lang is, kun je het beste op je smaak vertrouwen.

Mvg

Bartholomees, 12-12-2016
Ik heb nog klontjes suiker gevonden die al enkele jaren oud zijn, mogen die nog gebruikt worden, of kan men dat testen? Reactie infoteur, 12-12-2016
Beste Bartholomees,

Suiker is in principe onbeperkt houdbaar, mits droog en schoon bewaard. Je kunt het verder niet testen, anders dan te proeven.

Mvg

Lea, 22-01-2013
Wanneer je bv rijst met goulash vers gemaakt hebt en er over is, in de diepvries in een vriesbakje, hoe lang blijft dit goed? Reactie infoteur, 25-01-2013
Beste Lea,

2 á 3 maanden moet dit houbaar kunnen zijn in een goede vriezer (-18). Na deze tijd hoeft de maaltijd niet bedorven te zijn, maar gaat waarschijnlijk in smaak achteruit.
Ruiken en (voorzichtig) proeven biedt dan uitkomst.

Mvg

Anja, 15-01-2013
Hoelang kun je verpakte dingen bewaren na uiterste datum?
Alvast bedankt voor uw reactie. Reactie infoteur, 17-01-2013
Beste Anja,

Dat is in het algemeen niet te zeggen. Droge producten zal je langer kunnen bewaren / consumeren dan in vocht ingelegde producten.
Producenten houden wel een veilige marge aan, maar verder is het een kwestie van (voorzichtig) proeven.

Mvg

Joy, 09-01-2013
Kan ik nog de overdatum ongeopende kruidenboter gebruiken? Reactie infoteur, 13-01-2013
Beste Joy,

Mits koel en droog bewaard zal de boter mogelijk nog wel te consumeren zijn. Fabrikanten houden altijd een veilige marge aan waar het de houdbaarheidsdatum betreft.
Voorzichtig zijn en… even proeven. Boter smaakt "ranzig" als deze bedorven is.

Mvg

Wrensen, 02-01-2013
Kun je gerookte kip invriezen? Reactie infoteur, 04-01-2013
Beste Wilma,

De kip is voor minimaal 3 maanden in te vriezen. Langer zal niet direct tot bederf leiden, maar tot enig smaakverlies.

Mvg

Kelly, 08-12-2012
Kunnen dingen als basilicum ook ingevroren worden? Ik koop bijvoorbeeld vaak verse kruiden bij de toko, maar gebruik nooit alles in een keer. Bij voorbaat dank! Reactie infoteur, 12-12-2012
Beste Kelly,

In de diepvries kun je gesneden basilicum in een goed gesloten plastic zakje tot plusminus 12 maanden bewaren.

Mvg

Steven, 17-06-2012
Ik ben van plan om pindakaas, en andere in die soort (pecan, pistache, …) te maken. Het hangt een beetje af van m'n zin op de moment :) maar meestal is het de noten, wat arachideolie en een beetje honing (met eventueel vanille). Hoelang kan ik dit bijhouden in de koelkast? Ik zou denken dat dit wel even goed blijft maar zou het graag eens van jullie weten.

Mvg Reactie infoteur, 18-06-2012
Beste Steven,

Ik zou het niet met zekerheid kunnen zeggen, mede omdat je niet met conserveringsmiddelen zal werken.
Gezien de olie en het suikergehalte (honing) lijkt het mij dat dit toch zeker enige weken moet kunnen.

Mvg

Elisabeth, 02-06-2012
Ik heb een ongeopend pakje monchoukaas al een week uit de koelkast gehaald. de houdbaarheidsdatum is ook nog niet verstreken. Dit moest zacht worden om een taart te maken, maar ben er niet aan toegekomen. Is de monchoukaas dan nog bruikbaar en eetbaar? Reactie infoteur, 03-06-2012
Beste Elisabeth,

Ik zou hier zeer voorzichtig mee zijn, zeker gezien de temperaturen van de afgelopen week. In de koelkast is Monchou ongeveer een week te bewaren; buiten de koelkast zou ik het risico niet nemen.

Mvg

A. Hoogendam, 29-05-2012
Hoelang kan ik schoongemaakte paling in de diepvriezer bewaren?
m.vr.groet. Reactie infoteur, 30-05-2012
Beste A,

Voor minimaal drie maanden moet dit geen probleem geven. De smaak zal -mede afhankelijk van het vetpercentage- wel wat achteruit gaan; bederven zal het niet.

Mvg

Jan Stikkers, 22-05-2012
Kan ik schoongemaakte en luchtdicht verpakte maatjesharing invriezen? Reactie infoteur, 22-05-2012
Beste Jan,

Ja, dan kan, maar het vetgehalte is mede bepalend.
Magere vis is in de diepvries zo’n zes maanden houdbaar. Vette vis blijft ingevroren drie maanden goed, net als bereide vis, zoals kibbeling en gerookte paling.

Mvg

Sophie, 29-04-2012
Beste,
hoe lang kan je een pot geopende rode kool bewaren in de koelkast?
mvg Reactie infoteur, 30-04-2012
Beste Sophie,

Ik zou twee á drie dagen aanhouden.

Mvg

Els Hagendijk, 24-04-2012
Hoelang kun je gerookte kip in de vriezer bewaren? Reactie infoteur, 25-04-2012
Beste Els,

Ongeveer drie maanden zonder dat het tot smaakverlies leidt.

Mvg

Kees, 09-04-2012
Hoe lang kun je een geopende fles mineraal water in de koelkast bewaren? Reactie infoteur, 10-04-2012
Beste Kees,

Ik zou het niet met zekerheid kunnen zeggen, maar geopend heeft het zijn beperkingen, mede afhankelijk van de condities bij het openen (hygiëne, temperatuur, duur buiten de koelkast e.d.)
Lees onderstaande discussie er eens op na:
http://kassa.vara.nl/vraag-beantwoord/vraag/vadetail/houdbaarheid-water/

Mvg

Viviane Vanhoecke, 21-02-2012
Mijn vraag is wij zitten vrijdag met een stroomonderbreking van 8 uur zullen wij dan nog onze diepvries groenten moeten weggooien of zullen die nog niet ontdooid zijn
dank op voorhand Reactie infoteur, 21-02-2012
Beste Viviane,

Zou de groente toch maar proberen bij buren, vrienden of kennissen in de diepvries te stallen.
Alternatief is misschien de groentes met diepvrieselementen in te pakken in kranten en op een koele plaats te leggen.
8 uur is bij de huidige temperaturen anders wel erg lang.

Mvg

Marc, 21-02-2012
Hoelang zijn gedroogde kruiden houdbaar zoals een zakje kruidenmix van bijvoorbeeld Silvo (griekse grilkruiden/kruidenmix voor gehakt/spekkruiden/kruidenmix voor karbonade). omdat deze nooit in zijn geheel gebruik bewaar iki deze vaker ik deze voor meerdere malen in geopende toestand… Reactie infoteur, 21-02-2012
Beste Marc,

Gedroogde kruiden zijn (zeer) lang te bewaren. Zeker als ze op een droge plaats bewaard worden.

Mvg

Miranda Simmerman, 06-02-2012
Kunnen jullie me vertellen wat de houdbaarheid van jam is wanneer deze geopend is?
Dit is namelijk moeilijk te vinden. Reactie infoteur, 10-02-2012
Beste Miranda,

Na opening -mede dankzij het hoge suikergehalte- ongeveer een maand, maar dit is mede afhankelijk van de (omgevings)temperatuur waarin je de jam bewaart (koelkast of keuekenkastje?)

Mvg

Leon Suurmond, 17-01-2012
Is er een verklaring voor dat vla in pakken ruim voor de uiteste houdbaarheids datum dun wordt?
Laatst waren er 3 verschillende soorten vla in een dag of twee allen dun geworden.
Deze waren allen gekoeld op 5 graden. en ook al enige dagen daar voor geopend.

Heeft weers verandering ook invloed op houdbaarheid van voeding in algemeen? Reactie infoteur, 18-01-2012
Beste Leon,

Het bindmiddel dat wordt toegevoegd om de massa homogeen te houden verliest zijn kracht / ontbindt.
Transport en temperatuurverschillen hebben invloed op de houdbaarheid en kwaliteit. Een 'gesloten koelketen' af fabriek in principe niet. Dit geldt ook voor een constante koeling thuis.

Mvg

Carola, 04-11-2011
Een tijdje geleden las ik ergens op een site (weet niet meer welke) dat als je knoflook pelt en in een potje met olijfolie stopt dat je dat dan langer kan bewaren.
Maar nu zei iemand op een forum dat je dat niet moet doen omdat dat giftig kan zijn of zoiets.
Dus mijn vraag: kan je gepelde knoflook in een potje olijfolie bewaren en hoelang dan en hoe bewaar je dat potje?
Alvast bedankt. Reactie infoteur, 05-11-2011
Ik zou het niet precies weten Carola.
Ik heb zelf ook wel eens knoflook in de olie gelegd voor enkele weken!?
Olijfen koop je ook vaak in de olie onder toevoeging van knoflook!?
Je zou in de supermarkt kunnen kijken wat bij deze produkten de houdbaarheidsdatum is (uiteraard in de koelkast)

Mvg

Jenny, 02-11-2011
Hoe lang kan je een huzarenslaatje gebruiken dat je open gemaakt hebt en in de koelkast bewaard?En hoelang eentje waar vlees inverwerkt is? Reactie infoteur, 03-11-2011
Beste Jenny,

Over het algemeen kan je -na opening- twee á drie dagen aanhouden.
Vaak kan je het ook wel zien als vocht zich ontbindt aan het slaatje. (wordt slap)

Mvg

Briquet, 18-07-2011
Hoe lang kan ik witte klontjes suiker bewaren? Reactie infoteur, 19-07-2011
Beste Briquet,

Mits (vooral) droog, koel en luchtdicht bewaard haast onbeperkt.
Gebruik je de suiker weinig, ga dan op je reuk af. De suiker zal uiteindelijk een muffe geur afgeven.

Mvg

Robert, 27-12-2010
Ik heb de volgende vraag, ik heb een pak met gerookte dunne worstjes gekregen uit roemenie maar ze zijn 12 dagen onderweg geweest met het koerierbedrijf waarmee deze verstuurt werden vanwege de drukte rond de kerst, duurde dit dus veel te lang maar ik wil weten hoe ik kan testen of de worsten nog goed zijn want ze stinken niet, alleen dat de zak waarin ze zaten een beetje bol stond bij aankomst, wie helpt mij aan een antwoord? Reactie infoteur, 27-12-2010
Beste Robert,

Als de zak bol staat lijkt het me niet verstandig de wortjes nog te eten. Meestal is dit niet zo'n goed teken.

Mvg

Joyce, 22-12-2010
Ik zou graag willen weten, ik ben vandaag sucadelappen aan het sudderen voor vrijdag. Kan ik als dit gerecht klaar is dit tot vrijdag bewaren? Dus 2 dagen in de koeling? Of is het verstandig om dit eerst in te vrienzen tot vrijdagochtend? Reactie infoteur, 27-12-2010
Beste Joyce,

Sorry, als mosterd na de maaltijd. Twee dagen had geen kwaad gekund.

Mvg

Maes Leo, 01-12-2010
Ik woon in Thailand het is hier altijd warm heb hier geen kelder.
Hoe kan ik best mijn aardappelen het langst bewaren. Reactie infoteur, 01-12-2010
Beste Maes,

Ik zou zeggen: bewaren in een ingegraven, afsluitbare kist.

Mvg

Marco, 22-11-2010
Ik had een vraag over het gedeelte bewaren en dan met name de groentetabel. De groente die u hier benoemd bedoelt u daarmee nadat ze gekookt zijn kun je ze zo lang bewaren of gewoon rauw kun je ze zo lang bewaren? Voorbeeld: Gekookte sperziebonen kun je daarna in de koelkast 4 dagen bewaren? Reactie infoteur, 01-12-2010
Beste Marco,

Het betreft ongekookte bonen. De wijze van bereiden beïnvloedt de bewaartijd (veel of weinig vocht, kruiden, toevoegingen e.d.)

Mvg

Petra, 19-11-2010
Ik heb in de koelkast diepvriesspinazie laten ontdooien. Hoe lang kan ik deze in de koelkast bewaren alvorens op te eten. Reactie infoteur, 21-11-2010
Beste Petra,

Ik zou het binnen twee dagen consumeren, omdat de spinazie veel vocht bevat.

Mvg

Peter, 06-10-2010
Wat is de houbaarheidsdatum van potjes kruiden? Reactie infoteur, 10-10-2010
Beste Peter,

Als er geen vermelding op de potjes staat is dit haast onbeperkt, mits koel en droog bewaard.
Gedroogde produkten zijn zeer lang houdbaar, alhoewel het na verloop van tijd wel ten koste kan gaan van de smaak.

Mvg

Engelien, 17-07-2010
Ik zou graag willen weten als ik vlees uit de diepries heb gehaald en in de koelkast heb gelegd. hoe lang kan ik deze dan nog bewaren/nog op kan eten Reactie infoteur, 20-07-2010
Beste Engelien,

Dit is mede afhankelijk van de versheid van het produkt bij aankoop, de wijze (en temperatuur) van vervoeren vóór het invriezen en de kwaliteit van zowel de diepvries als de koelkast.
In het algemeen zal je op twee á drie dagen uit komen. De eerste dag ontdooit het produkt langzaam bij plusminus 6 graden, waarna je het nog één a twee dagen gekoeld bewaart.

Mvg

Kimmy, 18-02-2010
Hoelang kan je spageti bewaren in de koel kast Reactie infoteur, 21-02-2010
Beste Kimmy,

Gekookte pasta kun je nog enkele dagen in de koelkast bewaren.

Kijk even bij onderstaande link voor meer informatie:

http://passie.horeca.nl/fav/Meelspijzen.pdf

Mvg

Iris, 22-05-2009
Kan ik geopende blikjes b.v. kattevoer bewaren in de koelkast? Reactie infoteur, 22-05-2009
Beste Iris,

Zeker weten doe ik het niet, maar het lijkt mij dat je -gezien de bereidingswijze- de bewaartijd van gekookte vleeswaren kunt aanhouden; dus 3 á 4 dagen. mits gekoeld en afgedekt bewaard. Voor de zekerheid zou ik voor 2 á 3 dagen kiezen, maar dit is niet gebaseerd op reeële gegevens.

Mvg - Sila

W. Funke, 19-08-2008
Ik heb een vraag: tijdens mijn vakantie hebben mijn ouders goedbedoeld met een merkstift ipv potlood de datum op de eieren van onze kippen geschreven. Hoe giftig is dit; kan ik ze nog eten? Reactie infoteur, 23-08-2008
@ W.funke, wellicht is deze reactie mosterd na de maaltijd, maar je kunt eieren die met een merkstift zijn geschreven nog gerust eten. De gifstof (is overigens maar een heel heel klein beetje) dringt niet door de kalkschaal.
Groetjes van Sila (auteur artikel)

Louis Ehrens, 13-08-2008
Prima artikel. Allerlei zaken, goed om te weten. Ik wil graag een vraag stellen. Wat gebeurt er met ingevroren groenten (sperziebonen, snijbonen, bloemkool) als de diepvries uitvalt en de spullen geheel of gedeeltelijk ontdooien. Zijn de groenten dan nog voor consumptie geschikt, als ze direct opnieuw worden ingevroren? Reactie infoteur, 23-08-2008
@ Louis, een vuistregel is om ontdooid voedsel nooit opnieuw in te vriezen. Dit geldt vooral voor vlees, maar ook voor groenten, daar het risico op bacterien (en vergifitging) dan zeer groot is.
Wat je wel kunt doen als de stroom/diepvries uitvalt, is: alle groenten koken en daarna weer invriezen, dat kan namelijk wel zonder risico!
Groetjes van Sila (auteur artikel)

Wendy, 11-08-2008
Ik heb een vraag over het invriezen van brood met beleg erop. Dit doe ik voor lunchpakketjes zodat ik dat niet 's morgens hoef te doen maar op een ander moment en dan voor meerdere dagen. Kan dat voor pindakaas / pasta / jam? Reactie infoteur, 23-08-2008
@ Wendy, ik geloof wel dat dit kan, alleen helemaal zeker weet ik het eerlijk gezegd niet…
Groetjes van Sila (auteur artikel)

Mimi, 11-08-2008
Hoelang kun je pindakaas bewaren? Reactie infoteur, 23-08-2008
@ Mimi en Bellemans, bij pindakaas en jam staat er een houdbaarheidsdatum op het potje of de deksel. Twee belangrijke dingen om op te letten.
1) je moet het potje wel iedere keer goed luchtdicht afsluiten.
2) En verder is het belangrijk om geen boter e.d. aan je mes te hebben, hetgeen in de jam of pindakaas terechtkomt en dan zal gaan schimmelen.
Groetjes van Sila (auteur artikel)

H. Frijling, 31-07-2008
In het begin van uw artikel heeft u het over koelkast en diepvries. Daar is niets mis mee. Doch ik krijg de indruk dat u het woord ijskast noemt waar u koelkast bedoelt. Ijskast is een ouderwetse benaming voor koelkast, uit de tijd dat er als koelkast nog kasten met een blok ijs gebruikt werden. Dat is zeer lang geleden.
Heden ten dage kan ik me voorstellen dat u verwarring sticht met het woord ijskast. Ijs zit in de vriezer. Koelen doe je in een koelkast. Dat daar soms een vriesvak in zit doet daar niets aan af.
Het komt de duidelijkheid niet ten goede als u voor hetzelfde in één artikel verschillende benamingen gebruikt, zonder deze eerst te verduidelijken.:-( Reactie infoteur, 23-08-2008
@ H. Frijling, dit heb ik bewust gedaan, daar er nog steeds mensen zijn -met name ouderen- die een koelkast ijskast noemen… vandaar!
Groetjes van Sila (auteur artikel)

Jvd (613 artikelen)
Laatste update: 26-11-2016
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.