Kokosolie versus kokosboter, wat is het verschil?
Kokosolie versus kokosboter, wat is het verschil? Moet je kokosolie of kokosboter kopen? De meeste mensen kennen kokosolie, het staat vaak in de spotlights in wereld van gezondheid en welness. Kokosboter is wat minder bekend. De twee producten zien er hetzelfde uit maar hebben verschillende eigenschappen. Wat zijn de voordelen van kokosolie en van kokosboter? Zijn de verzadigde vetten in de kokosolie en kokosboter gezonde vetten of heeft het een negatief effect op het cholesterolgehalte?
Wat is het verschil tussen kokosolie en kokosboter?
Kokosolie wordt gemaakt door het kokosvlees uit een kokosnoot koud te persen. Het heeft op kamertemperatuur een vaste vorm en wordt vloeibaar als het wordt verhit. Het heeft een milde smaak en geur van kokos. Kokosboter wordt soms de pindakaas van de tropen genoemd. Het wordt gemaakt door het kokosvlees samen met de olie die vrij komt te pureren. Het eindresultaat is een smeerbare substantie met een sterke smaak en geur van kokos. De boter heeft op kamertemperatuur een vaste vorm en wordt zachter als het wordt verhit.
Voordelen van het gebruik van kokosolie
- Het is geschikt om mee te koken en het kan zeer hoge temperaturen weerstaan zonder te oxideren of voedingswaarde te verliezen.
- Het is geschikt voor verschillende toepassingen in het huishouden en als verzorgingsproduct voor het lichaam.
- Het kan gebruikt worden als vervanging van olijfolie en boter bij het bakken.
Voedingswaarde kokosolie en kokosboter
Kokosolie is volledig gemaakt van vet, voornamelijk verzadigd vet. Een eetlepel ervan bevat ongeveer 14 gram verzadigd vet. Kokosboter is gemaakt van de gehele kokosnoot en het bevat ook verzadigd vet, ongeveer 10 gram per eetlepel. Kokosboter bevat voedingsstoffen die kokosolie niet bevat, het gaat hierbij voornamelijk om vezels. Een eetlepel kokosboter bevat ongeveer 2 gram voedingsvezels. Andere voedingsstoffen in kokosboter zijn eiwitten, kalium, magnesium en ijzer. Kokosolie en kokosboter bevatten relatief veel calorieën, afhankelijk van het merk bevatten beide producten ongeveer 110 tot 120 calorieën per eetlepel.
Zijn kokosolie en kokosboter goed voor je?
Over het hoge aandeel verzadigde vetten in kokosolie en kokosboter wordt gediscussieerd door wetenschappers. Er wordt gewaarschuwd dat een dieet met veel verzadigde vetten kan leiden tot een hoog cholesterolgehalte in het bloed en daarmee de kans op een hartaanval of beroerte vergroot. Er zijn ook wetenschappers die van mening zijn dat de meeste onderzoeken over verzadigde vetten gedateerd zijn, in 2015 werd uit onderzoeken steeds duidelijker dat verzadigde vetten niet altijd ongezond hoeven te zijn. Het grootste gedeelte van het verzadigd vet in kokosolie en kokosboter is laurinezuur, dit verhoogt het aandeel goede cholesterol in je bloed en verlaagt het risico op een hartaanval of beroerte. Laurinezuur is vergeleken met andere typen verzadigde vetten nog niet veel onderzocht maar er wordt verwacht dat laurinezuur een positief effect heeft op het cholesterol.
Nadat rond 2010 uit meerdere onderzoeken bekend werd dat verzadigde vetten niet langer geassocieerd dienen te worden met een grotere kans op hartziekten betekende dat niet dat artsen en cardiologen hun adviezen over het eten van verzadigde vetten veranderden. Het heeft geleid tot meer vragen, de tijd en aanvullend onderzoek zal de uitkomst van de controverse uitwijzen. Hoe kokosolie en kokosboter het risico op een hartziekte beïnvloeden zal afhankelijk zijn van meerdere factoren, waaronder hoeveel je beweegt en hoe je gehele dieet eruitziet.
Toepassingen van kokosolie en kokosboter in het verzorgen van het lichaam
Als je je zorgen maakt over de chemische stoffen in de producten die gebruikt worden voor beauty en verzorging is het aan te raden om een pot kokosolie of kokosboter in huis te hebben. De vetzuren helpen rimpels tegen te gaan en helpen tegen een droge huid en ouderdomsvlekken. Er is niet veel onderzoek gedaan naar de voordelen van kokosolie en kokosboter voor de huid maar de zichtbare voordelen spreken voor zich. Je kan het gebruiken in je beautyroutine als:
- Moisturizer voor de huid van het gezicht en lichaam.
- Scheercrème.
- Badolie.
- Lippenbalsem.
- Middel tegen uitslag of bij zonnebrand.
- Massageolie.
- Oogmake-up remover.
- Lichaams- of voetscrub in combinatie met zeezout.
Voor je kokosolie of kokosboter op je huid gebruikt kun je het beste een test doen op een klein deel van je huid om te testen of je er overgevoelig voor bent of een allergische reactie krijgt.
Koken met kokosolie en kokosboter
Kokosolie wordt veel gebruikt als olie om mee te koken en bakken. Het heeft een rookpunt dat erg hoog ligt vergeleken met andere soorten olie waarmee je kunt bakken, het is ook bij hoge temperaturen een stabiele olie. Het is zeer geschikt om in te frituren en in te bakken. Kokosolie kan op toast worden gesmeerd als vervanging voor boter, soms geeft het echter wel een lichte kokossmaak aan je toast of aan het eten dat je erin bakt. Sommige merken geven bijna geen smaak of geur van kokos af. Kokosboter is heerlijk als je het zo uit de pot eet, het kan zowat overal op worden gesmeerd. Het is smakelijk als vervanging van boter op je toast bij het ontbijt. Je kunt de volgende toepassingen proberen:
- Voeg kokosboter toe aan je smoothie.
- Smelt het en druppel het over vers fruit of ijs.
- Roer het door je havermout.
- Voeg het toe aan een cocktail zoals een pina colada.
Kokosboter zal sneller verbranden dan kokosolie en is dan ook minder geschikt om mee te bakken maar het is zeer geschikt om snoep en taart mee te maken, het kan hierbij als vervanging dienen voor boter en olie. Het zorgt wel voor een sterke zoete kokossmaak aan je gerecht.
Voordelen van het gebruik van kokosboter
- Het bevat vezels.
- Het kan gebruikt worden om taart of snoep te maken.
- Het kan gebruikt worden als verzorgingsproduct voor de huid.
Waar kan je kokosolie en kokosboter kopen?
Zowel natuurwinkels, biologische winkels als de supermarkt verkopen het. Er zijn zoveel merken en fabrikanten die meeliften met de populariteit van kokosproducten dat het aanbod verwarrend kan zijn. Tips om het kiezen makkelijker te maken:
- Extra zuivere en zuivere kokosolie zijn het minst geraffineerd, ze bevatten de meeste voedingsstoffen.
- Geraffineerde kokosolie is gemaakt van gedroogd kokosvlees, het heeft een zeer lichte smaak en geur van kokos. Extra zuivere of zuivere kokosolie is gemaakt van vers kokosvlees en heeft meer smaak en geur van kokos.
- Als je minder smaak en geur van kokos in je gerecht wil dan kun je op een hogere temperatuur koken of bakken, de hogere temperatuur zorgt ervoor dat er smaak en geur van kokos verloren gaat.
Kokosboter en kokosolie kunnen bewaard worden op kamertemperatuur. Bovenop de kokosboter kan een laagje olie verschijnen net zoals dat bij pindakaas kan gebeuren, je kan het even doorroeren voor gebruik.
In het kort
Kokosolie en kokosboter hebben verschillende eigenschappen in smaak, gebruik en voorkomen. Kokosolie is het meest geschikt voor frituren en bakken. Kokosboter is zeer geschikt om snoep en taart te maken of gerechten te maken die langzaam gegaard worden op lage temperatuur. Ondanks de claims van experts op het gebied van natuurlijke gezondheid en voorstanders van gebruik van kokos dat deze producten een wonder zijn voor de gezondheid is de medische wereld hier voorzichtiger over. Totdat wetenschappelijk onderzoek definitief heeft uitgewezen of de verzadigde vetten in de kokosolie en kokosboter goed of slecht voor je zijn kun je het eten van kokosolie en kokosboter het best matigen en niet overdrijven.