Kookwekkers en eierwekkers: ludieke apparaatjes in de keuken
Kookwekkers en eierwekkers hebben dikwijls een heel speciale vorm. Leuk toch in de keuken naast het praktische van zo’n apparaatje? Een kookwekker is een apparaatje waarmee een bepaalde tijd kan worden ingesteld en na afloop van die tijd een wekkersignaal wordt gegeven. Zoals de naam al aangeeft wordt een kookwekker gebruikt bij het koken. Bij veel recepten wordt een kooktijd aangegeven wat met zo’n wekker precies kan worden ingesteld. Dat geldt ook voor het koken van eieren om welke reden dan ook wel gesproken wordt over een eierwekker en soms zijn dit ook aparte modellen.
Systeem met veer of batterijtje
Er bestaan twee systemen voor een kookwekker. Het ene systeem krijgt de energie via een veer die gespannen wordt bij het instellen van de tijd en het andere systeem werkt op een batterijtje. Een kookwekker met een veer heeft meestal geen extra mogelijkheden maar alleen een tijdsinstelling die analoog wordt weergegeven. Een kookwekker met een batterijtje geeft de tijd digitaal weer en heeft soms meer instelmogelijkheden zoals bijvoorbeeld een klok, stopwatch en een flits bij het alarm.
Veel verschillende modellen kookwekkers
Terwijl van veel apparaatjes een zeker standaardmodel bestaat is dat bij kookwekkers zeker niet het geval. Kookwekkers zijn er in zeer uiteenlopende modellen. Maar al die modellen hebben uiteraard dezelfde functie. Het leuke van al die modellen is echter dat een kookwekker een artikel is waarbij iets te kiezen valt. Maar waar de een weg van is zal de ander een kitschding vinden.
Ruime fantasie van ontwerpers
Ontwerpers gaan in hun fantasie heel ver. Om een ontwerp te maken in de vorm van een ei dat speciaal bedoeld is om eieren te koken is nog begrijpelijk. Maar om dat ei te voorzien van een Delfstblauwe opdruk is toch een heel vrije fantasie. Natuurlijk is zo’n apparaatje wel een vrolijk ding in de
keuken. Andere modellen kookwekkers gaan van een miniatuurtelefoon tot een simpel zwart vierkantje met daarop alleen digitale aanduidingen en tientallen fantasieën daar tussen.
Modellen kookwekkers
Enkele veel verkochte modellen kookwekkers zijn:
- Dr. Oetker kookwekker Profi: deze analoge cilindervormige kookwekker is vervaardigd van RVS materiaal en oogt heel strak. Hij voldoet aan de hoogste eisen en past met zijn strakke design prima in een moderne keuken.
- 24Kitchen kookwekker analoog: zoals alle kookwekkers zorgt het gebruik van de 24Kitchen ervoor dat alles precies op tijd uit de oven of van het vuur kan komen. Het platte ronde model is vervaardigd uit RVS materiaal.
- GEFU Digitale timer- Zilver: deze kookwekker is gemaakt van roestvrij staal en kan zowel worden neergezet als door middel van een magneet aan een metalen oppervlak worden bevestigd. De timer kan worden ingesteld tot maximaal 99 minuten.
- ZACK Savio - Kookwekker incl. batterij: de ZACK Savio is een digitale kookwekker in een rechthoekige platte uitvoering. In het grote venster zijn de cijfers goed zichtbaar. Door de magnetische achterkant kan de wekker aan metalen oppervlakken worden bevestigd zoals bijvoorbeeld een koelkast of afzuigkap. Instellen is mogelijk tot maximaal 99 minuten.
- Cabanaz Kookwekker – Grijs: een stalen kookwekker die ook op metalen oppervlakken bevestigd kan worden. De rode wijzerplaat draait mee met de minuten wat een duidelijk overzicht biedt van het nog te gaan aantal minuten. Het model is een platte ronde schijf met een hoogte van drie centimeter.
- Brabantia Kookwekker - Rond – Grijs: deze kookwekker is gemaakt van kunststof en heeft een luid en duidelijk signaal. De timer kan snel ingesteld worden door aan de buitenschijf te draaien wat een makkelijk systeem is voor een digitale kookwekker.
Brutus Kookt! met diverse soorten PiepEi eierwekkers
Het merk Brutus Kookt! levert wel heel bijzondere kookwekkers die alleen bedoeld zijn voor het koken van eieren en daarom eierwekkers worden genoemd. De wekkers worden geleverd met de onalledaagse naam PiepEi waar per soort een naam aan is toegevoegd zoals bijvoorbeeld Brutus Kookt! PiepEi Delfts Blauw. Door een PiepEi te gebruiken is het bijna onmogelijk nog een te hard of te zacht ei als resultaat van het koken te hebben.
Werking van PiepEi
Er zijn drie instelmogelijkheden wat de kooktijd betreft namelijk voor een zacht gekookt ei, medium en hard gekookt. Na elke kookfase klinkt een muziekje. Bij het eerste melodietje is het ei zacht, bij het tweede medium wat wil zeggen dat het eiwit hard is maar de dooier nog vloeibaar en bij het derde hard. Het aanslaan van de muziekjes gaat na het bereiken van een bepaalde
temperatuur waar het PiepEi voelers voor heeft. Een melodie stoppen gebeurt op het moment dat het PiepEi afkoelt door bijvoorbeeld koud water of door het in de koelkast te leggen. Het PiepEi wordt tegelijk met het ei of de eieren in het water gelegd. Daarom is het beter het PiepEi bij de eieren te bewaren zodat het dezelfde temperatuur heeft. De batterijen van het PiepEi kunnen niet vervangen worden maar het ei doet ongeveer twee jaar zijn werk.
Melodieën en andere modellen
Deze eierwekker Brutus Kookt! PiepEi Delfts Blauw heeft als waarschuwingsmelodietjes:
- Zacht gekookt: in Holland staat een huis
- Medium gekookt: twee emmertjes water halen
- Hard gekookt: Wilhelmus
PiepEi is ook verkrijgbaar in diverse andere modellen zoals bijvoorbeeld:
- PiepEi Disco
- PiepEi Hollands Glorie
- PiepEi Elvis
Eieren koken krijgt met het gebruik van een PiepEi wel iets heel speciaals. Maar sowieso zijn kookwekkers en eierwekkers door hun vorm wel heel speciale apparaatjes in de keuken.