Keuken en koken: Aanpassingen voor blinden en slechtzienden

Keuken en koken: Aanpassingen voor blinden en slechtzienden Dat blind of slechtziend zijn geen obstakel hoeft te zijn bij het koken, bewees de Chinese Christine Ha die in 2012 het immens populaire Amerikaanse tv-programma MasterChef won. Blinden en slechtzienden kunnen net als ziende personen zelfstandig en ontspannen hun maaltijden bereiden. Uiteraard zetten blinden of slechtzienden hun andere zintuigen in tijdens het koken. Luisteren, ruiken, proeven en voelen lukken prima voor mensen met een visuele handicap. Enkele hulpmiddelen zijn nuttig voor, tijdens en na het koken.

Voor het koken: Voorbereiding en hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden

Een persoon met een visuele handicap leert soms zelf koken, maar dit kan ook worden aangeleerd via een thuisbegeleidingsdienst of tijdens revalidatie. Meestal maken zij hiervoor gebruik van enkele hulpmiddelen en/of aanpassingen. De meeste hulpmiddelen zijn online te bestellen via een hulpmiddelenleverancier. In de bronvermelding van dit artikel staan de leveranciers die kookhulpmiddelen verkopen.

Orde en structuur

Orde en structuur zijn belangrijk voor blinden en slechtzienden, ook bij de kookvoorbereidingen. Probeer ervoor te zorgen dat elk item altijd op dezelfde aangewezen plaats wordt teruggelegd na gebruik. Afval, zelden gebruikte en vervallen producten moeten snel worden weggegooid. Voorts dient het bestek netjes georganiseerd in lades geplaatst te worden, bijvoorbeeld vorken aan de linkerkant, lepels in het midden en messen aan de rechterkant. Scherpe messen en andere potentieel gevaarlijke keukenartikelen moeten op een aparte plek worden gelegd, niet vlakbij andere gebruiksvoorwerpen. De meest gebruikte potten en pannen worden op een specifieke locatie binnen handbereik geplaatst, of in een kast nabij de kookplaat. Ook in de koelkast moet een goede structuur worden aangebracht zodat voedingsproducten snel terug te vinden zijn. Het is hierbij belangrijk dat andere gezinsleden deze volgorde en structuur naleven en niet ongevraagd wijzigingen aanbrengen.

Aangepaste lectuur

Aangepaste lectuur is voor blinden en slechtzienden zeer handig. Diverse kookboeken zijn reeds beschikbaar in braille, spraak of grootletterdruk. Populaire kookboeken zijn “Koken met gevoel” en “Bakken met gevoel”, beide geschreven door de Nederlandse Judith Eurlings. In deze boeken zijn praktische tips opgenomen van blinden en slechtzienden en de blindenorganisatie Koninklijke Visio. Het doel is om non-visueel koken mogelijk te maken. De boeken zijn beschikbaar in een combinatie van braille en grootletterdruk, evenals in gesproken formaat.

Labels

Probleem

Voor blinden en slechtzienden is het niet altijd eenvoudig om producten met dezelfde grootte en vorm van elkaar te onderscheiden. Een voorbeeld hiervan is het openen van een blikje fruitcocktail in plaats van een blikje kippensoep. Ook bij ingevroren producten kan verwarring ontstaan. Enkele tips, hulpmiddelen en aanpassingen zijn beschikbaar om deze verwarring te voorkomen.

Labels

Wanneer een visueel beperkte persoon gaat winkelen, kan hij in de winkel vragen om producten van elkaar te scheiden wanneer ze in de (rug)zak belanden. Thuis kan hij de aangekochte artikelen onmiddellijk labelen met zelfklevende etiketten, gemarkeerd met grote letters, voelbare stippen, kleurgecodeerde labels, braillelabels, of een magneet in de vorm van het voedsel in het blik. Met wisselende aantallen elastiekjes kunnen ook producten worden gelabeld, bijvoorbeeld twee elastiekjes voor gemengd fruit, drie voor groene groenten, vier voor sauzen, enzovoort. Indien de persoon vergeten is welke producten hij heeft gekocht, is het raadzaam om een familielid of buur in te schakelen voor hulp bij het identificeren van de producten.

Labelpen

Daarnaast is een labelpen of barcodelezer een nuttig hulpmiddel. Hiermee kan een blind of slechtziend persoon een korte boodschap inspreken en toekennen aan een speciaal etiket, dat vervolgens op een artikel wordt geplakt. Wanneer de labelpen het etiket scant, leest deze de inhoud van het product voor.

Hulpmiddelen

Kleurendetector

Een kleurendetector is handig bij diverse kookvoorbereidingen, bijvoorbeeld om te bepalen welke kleur een blikje of verpakking heeft.

Snijplank

Een snijplank met opstaande randen of een snijplank met doppen voorkomt dat iemand blind of slechtziend eten morst. Voor slechtzienden is het belangrijk om een snijplank te kiezen in een contrasterende kleur ten opzichte van het aanrecht of de keukentafel.

Weegschaal

Met een sprekende keukenweegschaal (huishoudweegschaal) kan je zeer nauwkeurig hoeveelheden van ingrediënten afmeten. Er zijn verschillende soorten beschikbaar, afhankelijk van de gewenste opties: spraak, weegvermogen, dag-, kalender- en tijdsaanduiding, hoofdtelefoonaansluiting, enzovoort. Soms is een sprekende weegschaal ook in gewone winkels te vinden.

Maatbeker

De sprekende maatbeker geeft de exacte inhoud van vloeistoffen en zelfs vaste stoffen zoals suiker, tot op de milliliter. Dit apparaat werkt op batterijen. Er bestaan ook maatbekers met voelbare aanduidingen.

Kookwekkers

Er zijn kookwekkers met puntindicatie, groot digitaal display en sprekende versies. Blinden en slechtzienden kunnen zo de tijd in de gaten houden tijdens het koken. Soms zijn dergelijke kookwekkers ook in gewone winkels te verkrijgen.

Microgolf of combioven

Er bestaan aanpassingen voor de microgolf of (combi)oven. Er zijn pratende magnetrons met voelbare toetsen beschikbaar. Het toestel kan zelfs sprekende instructies geven tijdens het koken, en je kunt de tijd "in het oog houden". Sommige gewone microgolf- en combiovens kunnen zelf worden gemarkeerd met merkpasta, zodat je weet op welke stand of temperatuur je de microgolf of combioven hebt gezet. Merkpasta is een soort fluorescerende klei waarmee je iets in reliëf kunt markeren, zodat zowel slechtzienden als blinden het kunnen gebruiken. Er zijn ook aparte markerings- en herkenningstekens in verschillende vormen beschikbaar.

Tijdens het koken: Kookhulpmiddelen voor een persoon die blind of slechtziend is

Kookplaat

Meestal geven blinden en slechtzienden de voorkeur aan een eenvoudige inductie- of keramische kookplaat, omdat dit voor hen een stuk veiliger aanvoelt. Een digitale kookplaat is absoluut niet aanbevolen voor blinden. Draaiknoppen die markeerbaar zijn, zijn veel handiger voor blinden en slechtzienden. Het is namelijk vaak moeilijk om de wijzerplaten op een fornuis en andere apparaten te zien. Het aanbrengen van (voelbare) stippen vormt een duurzaam en effectief alternatief. In de gewone handel zijn speciale gele siliconen kookmatten verkrijgbaar om over een kookplaat te leggen, zodat de kookpot of pan niet fout geplaatst kan worden. Ze zijn eenvoudig schoon te maken, maar een nadeel is dat ze alleen gebruikt kunnen worden bij ATAG- en Pelgrim-inductiekookplaten.

Anti-overkookplaatje

Wanneer je een anti-overkookplaatje in een pot vloeistof legt, zal je een klapperend geluid horen wanneer de vloeistof begint te koken. Dit is handig voor blinden en slechtzienden, omdat zij niet voortdurend bij de kookpot hoeven te blijven staan.

Piepei

Eieren koken is nog nooit zo eenvoudig geweest. Dankzij een piepei met drie verschillende melodieën kan een blinde of slechtziende persoon bepalen of het ei zacht gekookt, middelmatig gekookt of hard gekookt is.

Na het koken: Eten en drinken

Bordrand

Een kunststof bordrand kan op een bord worden geplaatst om gemakkelijker voedsel op te scheppen zonder te morsen. Deze bordranden kunnen in de vaatwasmachine worden schoongemaakt of eenvoudig met de hand worden afgewassen.

Vloeistofniveaudetector

Daarnaast kan gebruik worden gemaakt van een vloeistofniveaudetector, ook wel bekend als een peilaanwijzer. Dit kleine apparaatje geeft een geluids- en/of trilsignaal wanneer de vloeistof de rand van de kop of het glas bereikt.

Lees verder

© 2015 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zelfstandig leven als slechtziende persoonZelfstandig leven als slechtziende persoonSommige mensen ervaren gezichtsproblemen die niet kunnen worden gecorrigeerd met een gewone bril, contactlenzen, medicat…
Blinden en slechtzienden: Activiteiten dagelijks levenBlinden en slechtzienden: Activiteiten dagelijks levenDankzij allerlei handige hulpmiddelen wordt het leven van blinden en slechtzienden aanzienlijk vergemakkelijkt. Ze kunne…
ZieZo-beurs: Nationale beurs rond blinden en slechtziendenZieZo-beurs: Nationale beurs rond blinden en slechtziendenIn 1995 werd in Nederland de eerste grote nationale beurs rond visuele handicap gehouden: de ZieZo-beurs. Deze beurs, ge…
Braille, schrift voor blinden en slechtziendenVoor blinden en slechtzienden is het niet zo maar weggelegd om even een boek te gaan lezen. Daarom is het brailleschrift…

Mosselen met friet, het Belgische nationale gerechtMosselen met friet, het Belgische nationale gerechtMosselen met friet, mosselen friet of moules-frites zijn allemaal synoniemen voor het zeer populaire Belgische nationale…
Vieze ingrediënten in alledaags etenVieze ingrediënten in alledaags etenGeplette luizen, bevergeil en luizenpoep. Het zit allemaal in je eten. Zonder dat we het beseffen, eten we vaak de meest…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Condesign, Pixabay
  • Your kitchen, http://www.visionaware.org/info/everyday-living/home-modification-/room-by-room/kitchen/1234, geraadpleegd op 18 december 2016
  • http://www.bakkenmetgevoel.nl/
  • http://www.braille.be/nl/dienstverlening-en-hulpmiddelen/thuis-wonen/koken
  • http://www.freedomadl.nl/catalog.asp?catId=36&subID=137
  • http://www.slechtziend.nl/producten/12%20Wonen.pdf
  • http://www.vlibank.be/vlibank.jsp?COMMAND=OPEN&THES_CLAS=2.1.1.&THES_STATE=1
  • https://be.optelec.com/producten/cat1/t-dagelijkse-hulpmiddelen-BE/cat2/huishouden-wonen/cat3/eten-drinken
  • https://en.wikipedia.org/wiki/MasterChef_(U.S._season_3)
  • https://nl.optelec.com/producten/ww847515-piepei-voor-het-koken-van-een-zacht-middel-of-hard-ei.html
  • https://www.worldwidevision.nl/nl/product/huishouden/diversen-koken
  • https://www.worldwidevision.nl/nl/product/huishouden/kleurendetectors
  • https://www.worldwidevision.nl/nl/product/huishouden/kookwekkers-timers
  • https://www.worldwidevision.nl/nl/product/huishouden/markerings-herkenningstekens
  • https://www.worldwidevision.nl/nl/product/huishouden/weegschalen
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 26-08-2024
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 15
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.