E104 - Chinolinegeel (en het verband met histamine)

E104 - Chinolinegeel (en het verband met histamine) Chinolinegeel staat bekend onder het E-nummer E104. Deze gele kleurstof brengt aardig wat gezondheidsrisico's met zich mee. Aangezien de stof in verschillende landen al verboden is, kan je deze stof beter mijden. Chinolinegeel is desondanks dat het gezondheidsrisico's met zich meebrengt een stof die veelvuldig wordt gebruikt in diverse voedingsmiddelen.
E-NummerNaamFunctieRisico'sDieetgeschikt?
E104ChinolinegeelKleurstof (geel)Ja, kans op (ernstige) bijwerkingenJa (synthetisch)

Wat is chinolinegeel?

Chinolinegeel is een kleurstof die ook wel bekendstaat onder het E-nummer E104. Deze synthetische kleurstof heeft een gele/goene kleur en wordt veel gebruikt in snoep en vermicelli. Doordat de stof makkelijk oplosbaar is in water, wordt het veelvuldig gebruikt bij het kleuren van voedsel.

De eigenschappen van chinolinegeel

Chinolinegeel heeft sinds 1 juni 2014 de ADI (Aanvaardbare Dagelijkse Inname) gekregen van 0,5 mg/kilogram in lichaamsgewicht waar het voorheen een ADI van 10 mg/kilogram in lichaamsgewicht had. De reden voor de verlaging van het ADI heeft te maken met de gezondheidsrisico's die aan de kleurstof verbonden zijn. De kleurstof wordt voornamelijk gebruikt bij het geel kleuren van vermicelli en soep, maar ook is het een populaire kleurstof die wordt gebruikt in snoep van bijvoorbeeld de merken Haribo en Look-O-Look. Ook voor het kleuren van zuivelproducten waaronder vla en andere toetjes is het erg populair. Tot slot wordt het ook gebruikt om dranken zoals Fanta van een gele kleur te voorzien.

De gezondheidsrisico's behorende bij chinolinegeel

De toevoeging E104-chinolinegeel is verboden in landen zoals Amerika, Australië, Finland, Noorwegen en Oostenrijk. Dit komt omdat chinolinegeel aardig wat gezondheidsrisico's met zich meebrengt, vooral als de stof wordt gebruikt in combinatie met benzoëzuur dat bekendstaat onder het E-nummer E210. Chinolinegeel kan over het algemeen door iedereen worden gebruikt, maar wel kunnen er bijwerkingen optreden bij overgevoeligheid of intolerantie voor de stof. Zo kan het (voornamelijk bij kinderen) leiden tot hyperactiviteit. Daarnaast kan er netelroos worden veroorzaakt, kunnen er allergieën optreden en histamine vrijkomen bij het gebruik van chinolinegeel.

Wat is histamine?

Zoals is bewezen, kan de stof chinolinegeel histamine vrijmaken in het lichaam. Maar wat is eigenlijk histamine? Histamine is een chemische neurotransmitter die vrijkomt bij een allergische reactie. Zodra histamine vrijkomt in het lichaam kan deze zich uiten tot uitslag, jeuk, zwelling, hoesten en slijmvorming. Als iemand allergisch is voor de stof chinolinegeel kan er dus ook histamine vrijkomen in het lichaam.

De handige functies van histamine

Histamine komt dus vrij zodra iemand allergisch is voor iets dat hij of zij heeft gegeten, maar ook als de persoon allergisch is voor huisstof en insectenbeten. Iedereen heeft histamine in het lichaam. Deze soort chemische neurotransmitter regelt de slaap, de darmfuncties en reageert zodra er een ontsteking in het lichaam aanwezig is. Daarnaast zorgt histamine ervoor dat het immuunsysteem werkt zoals het moet. Tot slot zorgt histamine ervoor dat het aan de hersenen doorgeeft wanneer er maagzuur moet worden aangemaakt voor de spijsvertering.

Histamine reageert

We kunnen dus niet zonder histamine. Alleen bij vreemde stoffen die plots aanwezig zijn in het lichaam gaat een grote hoeveelheid histamine naar de plaats toe waar de lichaamsvreemde stof zich bevindt om te helpen deze uit het lichaam te verwijderen. Zo treden dus reacties op in het lichaam (hoesten, niezen, jeuk etc.). Reacties in het slijmvlies treden op omdat histamine bloedvaten opent, ook in de huid. Bij een allergische reactie komen hierdoor meer vloeistoffen vrij en kan dit zich op de huid uiten tot een huidirritatie. In slijmvliezen zoals in de neus en in de ogen waarbij een allergische reactie ook het vloeistofgehalte wordt verhoogd, ontstaan een loopneus of tranende ogen.

Een anafylactische shock

Allergische reacties zijn vaak snel weer voorbij. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat het lichaam even niet om weet te gaan met een grote hoeveelheid lichaamsvreemde stoffen. Het lichaam raakt dan in een soort van shock omdat er een enorme hoeveelheid histamine vrijkomt die het lichaam even niet zelf weet weg te werken. Dit wordt een anafylactische shock genoemd.

Het lichaam maakt automatisch een stofje genaamd adrenaline aan om de histamine weg te werken. Bij een grote hoeveelheid histamine wordt er ook een grote hoeveelheid adrenaline aangemaakt. Zodra dit gebeurd is en de persoon hierdoor in een anafylactische shock is beland, wordt hij meestal met epinefrine ingespoten om beide stoffen weer te reguleren.

Allergische reactie

Een allergische reactie op voedsel wordt vaak veroorzaakt doordat er weinig diamine oxidase (een natuurlijk enzym in het lichaam die histamine in histaminerijk voedsel afbreekt) aanwezig is in het lichaam. Een persoon die meer van dit enzym in zijn lichaam heeft, zal minder last hebben van een voedselallergie. Iemand die weinig diamine oxidase in zijn lichaam heeft, wordt ook wel histamine-intolerant genoemd. Zodra deze persoon histaminerijk voedsel eet, dan zal deze met grote kans last hebben van allergische reacties na het eten hiervan. Voorbeelden van histaminerijk voedsel zijn:
 • pinda's
 • champignons
 • noten
 • aardbeien
 • kiwi
 • erwten
 • aubergines
 • tofu
 • quorn

Histamine hebben we dus allemaal in ons lichaam nodig. Alleen zal een teveel van deze stof kunnen zorgen voor vervelende allergische reacties. Chinolinegeel maakt dus histamine vrij in het lichaam wat bij overmatig gebruik kan zorgen voor reacties.

Chinolinegeel of het E-nummer E104 kan beter worden gemeden aangezien het diverse gezondheidsrisico's met zich meebrengt.
© 2015 - 2024 Galideon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Allergie voor pinda's en peulvruchtenAllergie voor pinda's en peulvruchtenBij kinderen boven de drie jaar is pindaovergevoeligheid een van de meest voorkomende allergieën voor voedsel. Ongeveer…
Anafylactische shock: Oorzaken, symptomen en behandelingAnafylactische shock: Oorzaken, symptomen en behandelingEen anafylactische shock is een plotse, ernstige allergische reactie die meestal wordt gekenmerkt door een significante…
Wat is een anafylactische shock?Wat is een anafylactische shock?Een anafylactische shock is een shock die kan optreden als gevolg van een allergie. In sommige gevallen kan deze shock d…
Tomatenallergie of intolerantie voor tomaatTomatenallergie of intolerantie voor tomaatKlachten na het nuttigen van rauwe of bewerkte tomaten kunnen ofwel ontstaan door een tomatenallergie of een intoleranti…

Kookwekkers en eierwekkers: ludieke apparaatjes in de keukenKookwekkers en eierwekkers hebben dikwijls een heel speciale vorm. Leuk toch in de keuken naast het praktische van zon…
Koolhydraten en geraffineerde suikersKoolhydraten en geraffineerde suikersWij hebben voeding nodig om energie of calorieën te leveren aan ons lichaam. De voedingsstoffen die wij in grote hoeveel…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Gemack, Pixabay
 • www.optimalegezondheid.com/alles-over-histamine
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Histamine
 • http://neenummer.nl/e104-chinolinegeel/
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Chinolinegeel
 • http://www.goedgeweten.be/ingredienten/e104/
 • http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/zoetstoffen.aspx?enummer=E104%20Chinolinegeel
Galideon (45 artikelen)
Laatste update: 11-10-2015
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.