Ctaste: Dineren in het donker

Ctaste: Dineren in het donker Eten doe je met je mond, maar vooral met je ogen. Een sappig stuk vlees, een mooie oranje wortelpuree, en de verschillende kleuren van de groenten in een pasta kunnen je al watertanden. Blinden en slechtzienden eten echter niet met hun ogen, maar maken gebruik van andere zintuigen. Net als ziende personen genieten zij van lekker eten. Dankzij Ctaste kunnen ziende personen de unieke ervaring beleven van dineren in het duister. Visueel gehandicapten zetten hun mogelijkheden in om een vlekkeloze bediening en begeleiding te bieden aan gasten die in het begin misschien nog wat onzeker zijn.

Wat is Ctaste?

Ctaste is een restaurant in Amsterdam dat geheel in het donker is ingericht, waar gasten dineren zonder enig zicht. De bediening wordt verzorgd door blinde of slechtziende medewerkers. Dit concept werd geïntroduceerd door de oprichters Sandra Ballij en Bas de Ruiter, die tijdens een bezoek aan Parijs kennismaakten met een restaurant in het donker. Ze brachten dit innovatieve idee naar Nederland in 2007. Ctaste is een subsidievrije organisatie die ongeveer tien blinden en slechtzienden in dienst heeft. Dit zorgt ervoor dat deze medewerkers zich volwaardig voelen en geïntegreerd zijn in de samenleving. Bovendien bevordert het dagelijkse contact met verschillende mensen hun mentale groei. Gasten arriveren 's avonds en bestellen hun eten in het licht, waarbij rekening wordt gehouden met eventuele allergieën en dieetwensen. Na het afgeven van jassen, tassen, mobiele telefoons en tablets, die veilig worden opgeborgen in een kluisje, worden de gasten begeleid naar de verduisterde eetruimte. De visueel gehandicapte medewerkers zijn altijd beschikbaar om dranken te serveren of gasten naar hun tafel te begeleiden. Ze zorgen voor een sfeervolle en vlotte avond.

Aanbod: dineren in het donker

Bij Ctaste kunnen gasten kiezen uit een drie- tot vijfgangendiner, afhankelijk van hun voorkeuren. Er is ook een mogelijkheid voor een extra wijnarrangement. Voor de liefhebbers van bier, wijn en champagne zijn er proeverijen beschikbaar. Zoetliefhebbers kunnen genieten van een unieke ervaring met ijs en chocolade vanuit een nieuwe invalshoek. Proeven, horen, ruiken en voelen staan centraal in de beleving. Voor groepen zijn er op maat gemaakte groepsarrangementen beschikbaar. Hierdoor kunnen grote diners voor tientallen mensen georganiseerd worden zonder problemen.

Reserveren en acties

Reserveren bij Ctaste kan eenvoudig telefonisch, via een app of via hun website. Ctaste biedt ook de mogelijkheid om cadeaubonnen online aan te schaffen. Dit maakt het eenvoudig om iemand te verrassen met een bijzondere eetervaring in het donker.

Reacties op eten in het duister

In het begin vinden de meeste mensen het erg spannend en zijn ze nerveus over het dineren in het donker. Het kan claustrofobisch en beklemmend aanvoelen om niets te zien. Dit ongemak verdwijnt echter vaak snel, vooral omdat de medewerkers in het donker altijd dichtbij zijn om te helpen. Aangezien niemand elkaar kan zien, eten sommigen met hun vingers en kan er soms gemorst worden. Anderen slagen erin om netjes te eten en te drinken. Door het extra benutten van de andere zintuigen, krijgen de texturen en smaken van het eten een nieuwe dimensie. Ook gesprekken met tafelgenoten worden intenser. Tijdens het dineren in het donker komen vaak snel gespreksonderwerpen naar voren, waardoor de sfeer doorgaans erg ontspannen en gezellig is.

Innovatieve belevingen

Anno augustus 2024 heeft Ctaste zijn aanbod verder uitgebreid met nieuwe, innovatieve ervaringen. Het restaurant introduceert nu thema-avonden waarbij het menu en de sfeer worden afgestemd op verschillende culinaire culturen of speciale feestdagen. Deze thematische avonden bieden gasten een extra dimensie aan hun eetervaring in het donker.

Educatieve workshops

Ctaste biedt inmiddels ook educatieve workshops aan voor zowel blinden en slechtzienden als ziende mensen. Deze workshops zijn gericht op het verhogen van bewustzijn en begrip over de uitdagingen en ervaringen van mensen met een visuele beperking. Ze omvatten onder andere sessies over oriëntatie en mobiliteit in het donker, en de rol van zintuigen bij het eten.

Duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid

Ctaste heeft extra aandacht besteed aan duurzaamheid door milieuvriendelijke praktijken te integreren in hun bedrijfsvoering. Ze maken gebruik van lokale en biologische producten en hebben hun afvalbeheer en energieverbruik geoptimaliseerd. Dit past in hun bredere maatschappelijke verantwoordelijkheid om een positieve impact op het milieu te hebben.

Lees verder

© 2015 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Witte stok: Redenen voor gebruik voor visueel gehandicaptenWitte stok: Redenen voor gebruik voor visueel gehandicaptenBlind of slechtziend zijn of worden kan voor veel mensen een grote uitdaging zijn. Vroeg of laat krijgen blinden of slec…
Skiën voor blinden en slechtziendenSkiën voor blinden en slechtziendenVeel mensen die blind of slechtziend zijn, vinden veel plezier en uitdaging in sport. Skiën is een van de mogelijkheden…
Afkickkliniek voor verstandelijk gehandicaptenAfkickkliniek voor verstandelijk gehandicaptenVerstandelijk gehandicapten vormen een groep die in de verslavingszorg weinig tot geen aandacht krijgen terwijl verslavi…
Blind of slechtziend: Hulpmiddelen bij de mobiliteitBlind of slechtziend: Hulpmiddelen bij de mobiliteitVoor mensen met een visuele beperking zijn tal van hulpmiddelen en aanpassingen beschikbaar om hun mobiliteit te verbete…

Keuken en koken: Aanpassingen voor blinden en slechtziendenKeuken en koken: Aanpassingen voor blinden en slechtziendenDat blind of slechtziend zijn geen obstakel hoeft te zijn bij het koken, bewees de Chinese Christine Ha die in 2012 het…
Vieze ingrediënten in alledaags etenVieze ingrediënten in alledaags etenGeplette luizen, bevergeil en luizenpoep. Het zit allemaal in je eten. Zonder dat we het beseffen, eten we vaak de meest…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Condesign, Pixabay
  • Algemeen Dagblad, 15 maart 2008
  • Dichtbij.nl, 30 maart 2012
  • http://elsevierjuist.nl/in-gesprek-met-ctaste/
  • http://kimbols.be/handicap-integratie/sensibilisering/organisaties-hulp-sensibilisering/nederlandse-restaurants-en-plaatsen-waar-je-in-het-donker-kan-dineren.html
  • http://www.ctaste.nl
  • http://www.ctaste.nl/cadeaubon/
  • http://www.ctaste.nl/groepen/
  • http://www.ctaste.nl/menu/
  • http://www.ctaste.nl/proeverijen/
  • Start Foundation, 26 november 2012
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 22-08-2024
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.