Het etiket op een verpakking van voeding

Het etiket op een verpakking van voeding Het etiket op een verpakking bevat verschillende gegevens. Het etiket van een product omvat alle essentiële elementen die consumenten dienen te weten. Op het etiket vind je de benaming, de inhoud, houdbaarheidsdatum enzovoort. Het is Europa dat bepaalt wat er exact en verplicht op een etiket moet staan. Kortom: de bevoegdheid rond etikettering ligt op Europees niveau. Alle voedingswaren dienen hieraan te voldoen, zowel kleine als grote. Eveneens is dit geldig voor producten die industrieel vervaardigd zijn of voor hoeveproducten. Op het etiket kan je de volgende verplichte vermeldingen terugvinden.

De naam van het product

De logica zelf lijkt het. Toch is dit niet zo evident. Alvorens een product een bepaalde naam krijgt, moet het voldoen aan de voorwaarden om deze naam te mogen dragen. De naam chocolade kan enkel gedragen worden als er in het product een minimum aan cacao of cacaoboter in de chocolade zit. Hoeveproducten kunnen enkel naar de hoeve genoemd worden als ze effectief op de hoeve en met producten van de hoeve gemaakt worden. Op deze manier zal de naam van het product de garantie zijn voor de kwaliteit. Op deze manier zal niet iedereen zomaar een bepaalde naam aan zijn product kunnen geven.

Inhoud van de verpakking

Op het etiket wordt steeds de inhoud van de verpakking vermeld. Dit is de netto-inhoud van de verpakking, dus zonder het gewicht van de verpakking zelf. De inhoud van de verpakking wordt uitgedrukt in milliliter, centiliter, liter, gram of kilogram.

Ingrediënten

De ingrediënten op de verpakking zijn zeer belangrijk voor de consument. Het eerste ingrediënt zal meer aanwezig zijn in het product dan het tweede ingrediënt op de verpakking. Het tweede ingrediënt zal belangrijker zijn dan het derde, enzovoort. Bij sommige producten moet er een melding staan van het percentage dat er van een bepaald ingrediënt aanwezig is. Een voorbeeld hiervan is stroop of jam. Voor personen die allergisch zijn aan bepaalde voedingsstoffen zijn de ingrediënten zeer belangrijk. Op basis hiervan kan je goed inschatten of je risico loopt bij het eten van dat welbepaald product. Europa ziet er ook nauw op toe dat deze allergenen zeer duidelijk vermeld staan bij de ingrediënten.

Houdbaarheidsdatum

De houdbaarheidsdatum geeft aan tot wanneer het product goed is voor consumptie. Hier dient men een onderscheid te maken tussen de afkortingen:
  • TGT (te gebruiken tot, met een bepaalde maand en jaartal): bij het verstrijken van deze datum is het af te raden om deze producten nog te consumeren, gezien er een groot risico is dat het product slecht is. Dit is zeer kenmerkend bij vlees en vis. Natuurlijk is de kans bestaande dat één dag over tijd nog geen bedorven voedsel geeft. Het is aan jezelf om hier een oogje in het zeil te houden wat kan en niet kan.
  • THT: (ten minste houdbaar tot, met een bepaalde maand en jaartal): producten die lange tijd bewaren krijgen dit mee op het etiket. De leverancier van het product garandeert hiermee dat het product tot deze datum nog zeer goed van kwaliteit is. Daarna kan het zeker en vast ook nog, maar je dient er eens van te proeven of van te ruiken. Indien je het goed bevindt, mag je het zeker en vast nog consumeren.

Voedingswaarde van het product

In de wetgeving is het voorzien om een aantal zaken verplicht te vermelden zoals de hoeveelheid energie, de eiwithoeveelheid, koolhydraten en vetten. Op deze manier kan de consument heel snel zien of een product al dan niet gezond is. De energie van een bepaald product wordt vermeld in kilojoule (kJ) en in kilocalorieën (kCal). De hoeveelheid eiwitten, koolhydraten en vetten is belangrijk in het kader van een evenwichtig eetpatroon. Teveel verzadigde vetten zijn schadelijk voor ons lichaam en verhogen de kans op hart- en vaatziekten. Sinds eind 2014 zijn leveranciers verplicht om het percentage verzadigde vetten te melden.

Etiket op een verpakking: andere vermeldingen

  • De producent: het is verplicht om op elke verpakking te melden wie verantwoordelijk is voor de productie. Op deze manier kan de consument bij vragen contact opnemen met de producent.
  • Lotnummer: dit lotnummer is een soort serienummer. Indien er problemen zijn met een bepaald product, dan kan het hele lot uit de rekken worden genomen. Een dag en maand in de houdbaarheidsdatum is eveneens geldig als lotnummer.

Nog meer gedetailleerde informatie over etikettering van voedingsmiddelen kan je vinden op de website van Gezondheid België.
© 2015 - 2024 Auteurjr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het verplichte teken of symbool op EU cosmetische productenHet verplichte teken of symbool op EU cosmetische productenDe Europese wetgever heeft bepaalde, specifieke symbolen (tekens of iconen) gekozen om de consument in één oogopslag obj…
Eerlijk of heerlijk etiketteren?Eerlijk of heerlijk etiketteren?Eerlijk etiketteren lijkt gemakkelijk, maar fabrikanten maken het soms erg ingewikkeld en ‘durven’ soms niet eerlijk te…
Hoe lees je een etiketEen etiket staat op een levensmiddel en geeft informatie wat er in dat levensmiddel zit. Handig want je weet beter wat j…

Vieze ingrediënten in alledaags etenVieze ingrediënten in alledaags etenGeplette luizen, bevergeil en luizenpoep. Het zit allemaal in je eten. Zonder dat we het beseffen, eten we vaak de meest…
Scoville schaal: de heetste pepers ter wereldScoville schaal: de heetste pepers ter wereldHou je van pittig eten? Hoe erg je ook van pikant houdt, de pepers die bovenaan de Scoville schaal staan wil je waarschi…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Roland, Flickr (CC BY-2.0)
  • Voeding.weebly.com, http://voeding.weebly.com/het-etiket-op-de-verpakking.html, 6 juli 2015
  • Gezondheid.belgie.be, http://www.gezondheid.belgie.be/eportal/foodsafety/labelling/index.htm?fodnlang=nl#NIEUWE, 6 juli 2015
  • Vlaanderen.be, http://www.vlaanderen.be/nl/ondernemen/landbouw/etikettering-van-voeding-en-landbouwproducten, 6 juli 2015
Auteurjr (335 artikelen)
Laatste update: 04-03-2018
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.