Paleo, gezond eten op een natuurlijke wijze

Paleo, gezond eten op een natuurlijke wijze Tegenwoordig wordt er veel gerommeld met ons eten. Bijna alles wat je bij de supermarkt koopt is bewerkt. Bewerkte producten zijn erg slecht voor ons lichaam en kunnen zorgen voor verschillende welvaartsziekten. Met een Paleoleefstijl ga je terug in de tijd en zul je de bewerkte producten gaan vermijden.

Wat is Paleo?

Paleo is eten zoals de natuur het voor ons heeft bedoeld. We gaan dus terug naar de basis. Onbewust eten we heel veel bewerkte voeding, kijk maar eens op de verpakking. Je ziet al snel dat er E-nummers aan ons eten toegevoegd zijn en een groot deel daarvan is niet goed voor ons. Dit zorgt namelijk voor een groot deel van de welvaartsziektes, zoals diabetes. Met Paleo gaan we zo'n 10.000 jaar terug in de tijd. Voor het grote landbouw- en veehouderijtijdperk. Want sinds de opkomst daarvan is de mensheid heel anders gaan eten.

Een groot deel van de eiwitten en vetten die we vroeger binnenkregen door het zelf telen van producten zijn tegenwoordig vervangen door geraffineerde (bewerkte) koolhydraten. Denk hierbij aan brood, crackers, nootjes, chips, bami, noodles, rijst en aardappels. Maar vergeet ook niet de candybars, snoep en frisdrank waar onwijs veel suiker in zit. Daarnaast schijnt zuivel ook niet erg goed voor ons lichaam te zijn. Het eten van teveel zuivel kan lijden tot botontkalking. Nergens ter wereld wordt zoveel zuivel geconsumeerd als in Nederland.

Wat mag je wel en niet eten?

In principe moet je het volgende in gedachten houden: Paleo is suikervrij, glutenvrij, lactosevrij en vrij van granen en peulvruchten. Producten die je eet moeten uit de natuur komen. Dus biologisch. Koop dus geen vlees meer in de supermarkt, doordat de dieren die supermarktvlees leveren geen beweging en slecht voer krijgen, krijg je al snel vet vlees. Koop je vlees liever bij de slager of bij de plaatselijke boer, grasgevoerd vlees is van erg goede kwaliteit. Verder mag je wel eieren eten. Eieren leveren een goede hoeveelheid eiwitten. En vis mag je ook eten, maar niet de vis die uit kweekvijvers komt en dat heeft dezelfde reden als van het vlees.

Verder mag je natuurlijk wel groenten eten, het liefste veel groenten. Fruit mag je ook, maar let wel dat je daar niet teveel van neemt. Zo'n drie stuks fruit per dag is prima. Fruit bevat veel suikers, al zijn die suikers altijd nog beter dan de geraffineerde suikers. Wat verder nog heel gezond is, zijn noten. Pinda's zijn overigens geen noten, dit zijn peulvruchten en die mag je dus niet.

Op internet kun je makkelijk overzicht afdrukken met wat je wel en niet mag eten. Zo heb je altijd een handig overzicht bij de hand en daar kan je makkelijk een menu van samenstellen.

Paleo recepten

Als je de Google zoekfunctie gebruikt dan kom je al snel vele Paleo recepten tegen. Voor sommige recepten heb je erg veel bijzondere ingrediënten nodig. Ingrediënten die je niet zomaar bij de supermarkt op de hoek koopt. Soms zul je echt internet en winkels af moeten struinen om op zoek te gaan naar dat ene ingrediënt. Gelukkig staan er ook genoeg recepten online waarvan je wel makkelijk aan de ingrediënten kunt komen.

Hoe ver moet je gaan?

Hoe ver je moet gaan bij een Paleoleefstijl is per persoon verschillend. Je kan natuurlijk heel streng zijn voor jezelf en alles biologisch kopen, maar je kan ook beginnen om E-nummers te vermijden. Dan ben je ook al een heel eind op weg. Als je echt een Paleoleefstijl wilt aannemen dan zou je heel veel dingen moeten laten staan. Als je Paleo als een dieet wilt gaan gebruiken, dan zul je in je achterhoofd moeten houden dat je uiteindelijk toch weer terug zult vallen in je oude leefstijl. Als dat gebeurt dan moet je er ook rekening mee houden dat je qua gewicht weer aankomt en dus krijg je een jojo-effect.

Als je eenmaal aan Paleo begint, dan zul je al snel een andere leefstijl erop na houden. Je zult onder andere meer gaan letten op de ingrediënten van producten en sneller kiezen voor verantwoorde en gezonde voeding, dus onbewerkt.
© 2015 - 2024 Linda1986, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dr. Frank dieet... val je werkelijk af?Fijn... het dieet van Dr. Frank zorgt dat je lange tijd een verzadigd gevoel houdt na de maaltijd. Het dieet omvat de bo…
Nieuw: Het drie dagen dieetNieuw: Het drie dagen dieetEen Nieuw Amerikaans drie dagen dieet, bedoeld om gemiddeld vijf kilo per week af te vallen. het dieet is speciaal ontwo…
Het paleodieet: Eten zoals de natuur het bedoeld heeftHet paleodieet: Eten zoals de natuur het bedoeld heeftHet paleodieet, ook wel het jager-verzamelaardieet of het paleolithisch dieet genoemd, dankt zijn naam aan het paleolith…
Het Paleo dieetDenk je ook wel eens aan de tijd van holbewoners en wat die aten? Wist je dat de voeding die de holbewoner jaren geleden…

Wat is de etiquette aan tafel?Wat is de etiquette aan tafel?Wat zijn de etiquetteregels die gelden voor je bestek? Wat zegt de etiquette over wanneer je klaar bent met eten? Wannee…
Brood bakken met eikelsBrood bakken met eikelsIn de zestiende eeuw wordt er in Frankrijk eikelbrood geserveerd. De befaamde arts en plantkundige Rembert Dodoens merkt…
Bronnen en referenties
Linda1986 (240 artikelen)
Gepubliceerd: 26-02-2015
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.