René Pluijm – kookgek en culinaire nomade

René Pluijm – kookgek en culinaire nomade René Pluijm kreeg de liefde voor eten met de paplepel ingegoten. Zijn moeder hield van lekker koken en bracht die liefde over op haar zoon. Pluijm maakte er zijn vak van en werkte in alle disciplines die het restaurantwezen kent. Hij was in de bediening actief, werkte als kok, chef, bedrijfsleider, directeur, eigenaar van de zaak en bedacht food-formules. René Pluijm is tevens consulent en houdt ervan om met kinderen te koken. Voor RTL ging hij op pad en maakte de succesvolle culinaire serie ‘Pluijm op pad’ en ‘Pluijms eetbare wereld’.

Reizen, koken, eten en televisieprogramma's maken


René Pluijm is kookgek

René Pluijm is kookgek. Hij werkte in diverse restaurants van naam en faam in binnen- en buitenland. De Hoefslag in Bosch en Duin, Greve in Den Haag en Hotel Arena, Hortus Botanicus, de Stadsschouwburg en café-restaurant De Jaren in Amsterdam. In het buitenland werkte hij onder meer in Anchorage hotel Dominica in de Cariben. Hij is de man achter het concept van de gezonde snackbar Dolores in Amsterdam en hij zette in Hilversum een winkel op met producten van de boeren uit de buurt en boeren van ver, René Pluijm Boerendelicatessen.

Reislustige programmamaker

Pluijm kan mooi koken en hij houdt van de producten. Daar komt bij dat René Pluijm reislustig is en graag die elementen met elkaar verbindt. Hij reist en kijkt in de keuken van de mensen van het land dat hij bezoekt. Hij is een succesvol programmamaker over koken, gerechten, producten, bereidingswijzen en bijzonderheden op culinair gebied. Hij zoekt de bijzonderheden in binnen- en buitenland op. Tijdens zijn reizen maakte hij kleine filmpjes over de boeren, de restaurants en de producten en producenten, die hij op internet zette. Dat werd het begin van zijn presentatorencarrière. Uit deze hobbyfilmpjes ontstond het RTL-programma ‘Pluijm op pad’.

Echte smaken en extase

René Pluijm is altijd op zoek naar echte smaken. Hij gelooft in de kracht van de eenvoud. Als je een mooi product hebt dan moet je daar zo min mogelijk mee doen en de smaak zo puur mogelijk houden. Een azijn gemaakt van appeltjes in een oude machine die op handkracht draait brengt in hem groot enthousiasme over de bereidingswijze naar boven. Hij wordt geraakt door de mensen die dit op deze manier doen en als de azijn dan ook nog heerlijk blijkt te zijn is hij al helemaal lovend in zijn commentaar.

Sla met appelazijn

Het bordje sla, zo uit de moestuin, met slechts wat scheutjes van de appelazijn erover kunnen Pluijm om en nabij in extase doen geraken. Hij houdt van de mensen die de moeite nemen, die hebben geleerd hoe iets te bereiden en die dat doorgeven.

Culinaire nomade

Tijdens zijn reizen bereidt hij bezoeken aan producenten voor en verdiept hij zich in de culinaire cultuur van het land en soms komt hij onverwacht pareltjes tegen zoals de appelazijn makende man en vrouw in Istrië. Pluijm noemt zich een culinaire nomade, die altijd op jacht is naar lekkers. Hij eet alles waarvan hij ziet dat de mensen die hij bezoekt het ook eten. Als zij het eten is het eetbaar.

Rot haaienvlees

Er is één product waar hij van gruwt en dat hij niet door zijn keel krijgt. Het is haaienvlees dat maandenlang heeft gerot. Op IJsland vinden ze het lekker en wordt het als een delicatesse beschouwd. Pluijm beledigt de man die zijn ziel en zaligheid in het bewerken van het vlees van de Groenlandse haai stopt. Het is de eerste keer dat Pluijm eten uitspuugt.


RTL4 - Pluijm op pad

Pluijm op pad is een succesvolle televisieserie die wordt uitgezonden door RTL4, gevolgd door Pluijms Eetbare Wereld. René Pluijm verdient er zijn boterham mee. De culinaire nomade brengt de zoektocht naar de voedselschatten van Nederland en Europa in beeld. Het is voor hem werk en plezier tegelijk, want kokkerellen met goede ingrediënten is de passie van Pluijm. Hij vindt de appelazijn in Istrië, zeewier in Ierland, thee op de Azoren en wijn in een land dat niet bepaald bekend staat als een wijnland: Denemarken. René Pluijm schreef er een boek over met dezelfde naam als de tv-serie: Pluijm op pad.

Het boek Pluijm op pad

Er staan Europese familierecepten in, routes, adressen, verhalen, kooktechnieken, restaurants en andere culinaire adressen en interviews. Er staat veel informatie in over streekgerechten en bereidingswijzen. Als extra is een dvd bijgevoegd met hoogtepunten uit de tv-serie. Het is een kookboek en een reis door culinair Europa.

COOP supermarkt

Coop, de Nederlandse supermarktorganisatie, is een van de sponsoren van Pluijms programma. Net als Pluijm wil Coop haar klanten verrassen met lekkere en gezonde producten. Coop is net als de kok altijd opzoek naar eerlijk en ambachtelijk eten. De kok geeft menu suggesties met de producten van de supermarkt. Alle gerechten van de culinair genieter zijn terug te vinden op coop.nl en in de Coop winkels.

Simply Spices
De tweede sponsor van Pluijms programma is Simply Spices, het merk van kruiden, specerijen en unieke mixen. Ze zijn vrij van de vierentwintig meest voorkomende allergenen en toegevoegde E-nummers, puur natuur en vooral erg lekker.
Op www.simplyspices.nl kun je uit een ruim assortiment smaken zelf een mooi kruidenpakket samenstellen. René Pluijm kookt met de kruiden van Simply Spices.

Pluijms Eetbare Wereld

Pluijms Eetbare Wereld is een televisieprogramma dat in zes seizoenen werd uitgezonden. Van 2013 tot en met 2016 was het op de buis te zien in voorjaar- en najaarsedities. René Pluijm reist door over bergen, meren, zeeën en rivieren bezoekt producenten van heerlijke producten en vakbroeders. Hij vertelt over kaas, worst en wijn en over de gerechten die met plaatselijke producten worden bereid. Hij zoekt daarbij vooral naar culinair erfgoed. Hij ontmoet inspirerende mensen en maakt daar samen zes seizoenen lang mooie afleveringen van Pluijms Eetbare Wereld mee. Zij zijn de hoofdfiguren en Pluijm praat het aan elkaar. De Coop supermarkteten is ook sponsor van deze serie.

Favouroute

Tweede sponsor van Pluijms Eetbare Wereld is Favouroute is een app waarmee je zelf je eigen reisgids in elkaar kunt zetten. In de app kun je de favoriete plekken bundelen en voorzien foto's, kaarten en meer informatie. René Pluijm bundelt zijn favoriete plekken ook in de app en verzamelt tips en leuke locaties die het bezoeken waard zijn. Favouroute is verkrijgbaar in de App Store en op Google Play.

Lees verder

© 2014 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Eten uit eigen tuin – pinksterbloem en zuringEten uit eigen tuin – pinksterbloem en zuringJe eigen tuin kan een schat aan groente herbergen. Wie even neust tussen al de plantjes die in een niet al te aangeharkt…
Kripta Cava – Mousserende wijn uit Catalonië in SpanjeKripta Cava – Mousserende wijn uit Catalonië in SpanjeKripta cava is een mousserende wijn, die wel de beste wijn van Spanje wordt genoemd en tot de top van de wijnen op werel…
30% Besparen op boodschappen? Koop huismerken en vergelijk!Waarom zou je voor een pot pindakaas of een pak waspoeder 10% meer betalen dan nodig? Toch doen consumenten dat. Gemak i…

Een kaasschotel serverenEen kaasschotel serverenKazen zijn er om lekker van te genieten, samen met een biertje of een fris wijntje. Nochtans opteren vele mensen voor ee…
Koken met een waterkokerKoken met een waterkokerWaterkokers zijn een handig hulpmiddel om water snel aan de kook te brengen. Dit water wordt vervolgens meestal gebruikt…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: RTL4
  • http://www.renepluijm.com geraadpleegd op 28 december 2014
  • http://www.pluijmseetbarewereld.nl geraadpleegd op 28 december 2014
  • http://www.boekwinkeltjes.nl/singleorder.php?id=134584179 geraadpleegd 29 december 2014
  • http://www.bol.com/nl/p/pluijm-op-pad/1001004010224431/ geraadpleegd op 28 december 2014
  • http://www.ztrdg.nl/mensen/ztrdg-vriend/ztrdg-vriend-rene-pluijm/ geraadpleegd op 28 december 2014
  • http://www.produktiekeuken.tv/wie-is-produktiekeuken-rene-pluijm-danny-donkers.php geraadpleegd op 28 december 2014
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 25-07-2019
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.